Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Az olaszok szerint az orosz gáz rubelben történő kifizetése nem sérti a szankciókat

888.hu

2022.05.12. 08:40

A gázimportőr országok többsége már rubelszámlát nyitott, és ez nem sérti a Moszkvával szembeni szankciókat Mario Draghi olasz kormányfő szerint, aki a Joe Biden amerikai elnökkel tartott találkozója után nyilatkozott a sajtónak Washingtonban szerdán.

 

Mario Draghi azt hangoztatta, hogy semmilyen „hivatalos” állásfoglalás nem született azzal kapcsolatban, hogy a rubelben történő fizetés sértené a szankciókat. A helyzet nem fekete-fehér, hanem „szürke övezet” – jegyezte meg a kormányfő.

 

Hozzátette, hogy az orosz gáz legnagyobb importőre, Németország, rubelben fizet, és a földgázt vásárló országok többsége már megnyitotta a rubelszámlát.

 

A kormányfő a Joe Bidennel tartott megbeszélést követően a washingtoni olasz nagykövetségen válaszolt az újságírók kérdéseire.

 

Mario Draghi elmondta, hogy az amerikai elnökkel folytatott megbeszélésein szó volt az esetleges energiaár-plafon bevezetéséről, bár Washington a kőolajárat kívánja így szabályozni, miközben Olaszország a földgázzal akarja elérni ugyanezt. A közgazdász Draghi úgy vélte, a kőolaj-felhasználó országoknak kartellt kellene létrehozniuk, vagy „meggyőzni a kőolaj-exportáló országok szervezetét, hogy termeljen ki többet”.

 

Draghi elmondta, hogy

Joe Biden aggodalmát fejezte ki a növekvő infláció miatt,

amely ugyanúgy érződik az Egyesült Államokban, mint Európában. Az olasz kormányfő, aki korábban az Európai Központi Bank (EKB) elnöke is volt, kizárta, hogy idén gazdasági recesszió lehet, annak ellenére, hogy a gazdasági helyzetet „nagyon bizonytalannak” értékelte.

 

Ami az ukrajnai háborút illeti, Mario Draghi kijelentette: a konfliktus bizonyította, hogy Oroszország nem Góliát, „kevésbé legyőzhetetlen, mint amennyire hittük”.

Kifejtette, hogy minden félnek, köztük az Egyesült Államoknak is erőfeszítést kell tennie a tárgyalások megkezdéséhez.

 

Nem az Egyesült Államoknak és Oroszországnak kell leülnie a tárgyalóasztalhoz, hanem mindenkinek, elsősorban Ukrajnának.”

– hangsúlyozta Mario Draghi. Mint mondta, a béke nem lehet „felülről diktált (..) nem lehet olyan, amely kedvez az Egyesült Államoknak, Európának, az oroszoknak, de elfogadhatatlan az ukránok számára, mivel az katasztrófához vezetne”.

Megjegyezte, hogy olyan béke kell, amelyet ukránok és oroszok is tiszteletben tartanak.

Mario Draghi kijelentette: nem a Nyugatnak, hanem Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek kell megmondania, mit tart győzelemnek.

 

Arra a kérdésre, hogy Oroszország tagja maradhat-e a legfejlettebb országokat tömörítő G20 csoportnak, Draghi azt válaszolta:
„Egyfelől mindannyiunkban megvan a viszolygás, hogy ne üljünk le egy asztalhoz Putyinnal. Másrészt azonban a világ nagy része ott van, és ha felállunk, magára hagyjuk a világ többi részét.”

 

Draghi hozzátette, hogy Joe Bidennel az ukrajnai kikötők lezárása miatti élelmiszerválságról is egyeztettek. A kikötők megnyitása lehet az első lépés a felek közötti párbeszédben – mondta az olasz kormányfő.

Mario Draghit az amerikai képviselőház demokrata párti elnöke, Nancy Pelosi is fogadja.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Orbán Viktor: Magyar nemzeti érdek, hogy maradjunk ki a háborúból

Orbán Viktor: Magyar nemzeti érdek, hogy maradjunk ki a háborúból

Magyarország mindent meg fog tenni a béke érdekében, és nem fog belesodródni a háborúba – mondta Orbán Viktor kormányfő péntek reggeli szokásos rádióinterjújában. A miniszterelnök szerint az infláció egy közellenség, le kell törni az inflációt, majd azt mondta: úgy számol, hogy február-március körül csökkenni fog az infláció, decemberre pedig egy számjegyű lesz.

Áthelyeznek egy transznemű elítéltet, mert féltik a női foglyok testi épségét

Áthelyeznek egy transznemű elítéltet, mert féltik a női foglyok testi épségét

Skócia áthelyez egy nemi erőszak miatt bebörtönzött transznemű elítéltet egy női börtönből, miután politikusok, aktivisták és jogászok is aggodalmukat fejezték ki a többi fogoly biztonsága miatt – közölte Nicola Sturgeon skót miniszterelnök csütörtökön.

Orbán Viktor: Azonnali tűzszünet kell

Orbán Viktor: Azonnali tűzszünet kell

Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön a Karmelita kolostorban kötetlen beszélgetésen fogadta a Mathias Corvinus Collegium (MCC) nemzetközi médiakonferenciájának külföldi előadóit, Orbán Balázs politikai igazgatóval, az MCC kuratóriumi elnökével közösen – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Újabb szankciókkal sújtotta az Egyesült Államok a Wagner orosz fegyveres csoportot

Az Egyesült Államok pénzügyminisztériuma csütörtökön újabb szankciókkal sújtotta az ukrajnai harcokban is jelentős szerepet vállaló, jelentős nemzetközi bűnszervezetnek minősített Wagner orosz katonai magáncéget.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére