Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Az olaszok nemet mondtak Brüsszelre és a migrációra

Forisek Ádám

2018.03.05. 06:24

A vasárnap tartott olaszországi parlamenti választás részeredményei alapján az euroszkeptikus 5 Csillag Mozgalom a legnagyobb párt, azonban a Silvio Berlusconi vezette jobbközép koalíció lesz a legerõsebb formáció az olasz parlamentben.
RÓMA, 06:24

A vasárnap tartott olaszországi parlamenti választás részeredményei alapján az euroszkeptikus 5 Csillag Mozgalom a legnagyobb párt, azonban a Silvio Berlusconi vezette jobbközép koalíció lesz a legerősebb formáció az olasz parlamentben.

Olaszországban nagyon megerősödtek az euroszkeptikus pártok. Az 5 Csillag Mozgalom az előrejelzések szerint a legnagyobb párt, a Berlusconi-féle koalíció pedig a legerősebb formáció lesz a parlamentben. A jobbközép koalíció élén a bevándorlásellenes és euroszkeptikus Északi Liga áll. Az eredmény már csak azért is okozhat idegességet Brüsszelben, mert az eurózóna harmadik legnagyobb gazdaságáról van szó. Ha Olaszország nemet mond az unióra egy olyan időszakban, amikor Brüsszel jelentős politikai és gazdasági reformokba szeretne belevágni, az elképesztő pofon lehet az Európai Unió vezetése számára.

A La7 hírtelevízió részeredményekből kivetített előrejelzése szerint a parlament mindkét házában a 31 éves Luigi Di Maio vezette M5S lesz a legnagyobb önálló párt a maga 32-33 százaléknyi szavazatával, ám ereje elmarad majd az együttesen közel 37 százalékhoz jutó jobboldali konzervatív pártszövetségétől – közölte az MTI.

Utóbbi tömbön belül a részeredmények alapján a Matteo Salvini vezette Északi Liga lehet a domináns erő, miután mintegy 17,5 százaléknyi szavazatot kapott a 81 éves Silvio Berlusconi volt kormányfő által vezetett Hajrá Olaszország (FI) mintegy 14 százaléka mellett.

Soros György embere megbukott

A balközép választási koalíció gyenge, összesen 22-23 százalékos eredményre számíthat, benne a mintegy 19 százaléknyi voksot begyűjtő, Matteo Renzi volt miniszterelnök vezette Demokrata Párttal (PD). A PD-vel szövetségben lévő, baloldali Szabadok és Egyelőek pártja alig több mint 3 százalékot ért el.

 

További csapást jelent az EU számára, hogy az Emma Bonino volt külügyminiszter és uniós biztos vezette, határozottan Európa- és migrációpárti Több Európát elnevezésű párt az előrejelzések szerint nem tudja majd átlépni a parlamentbe jutás 3 százalékos küszöbét.

Ha ez lesz az eredmény, az vereséget jelent számunkra, és ellenzékbe vonulunk"

– mondta a Rai állami televíziónak Ettore Rosato, a Renzi-féle PD alsóházi frakciójának vezetője, kizárva a koalíciókötés lehetőségét az Öt Csillag Mozgalommal vagy a jobboldali pártszövetséggel.

Megalapozatlannak bizonyultak a választók politikától való elfordulásával számolók félelmei. A mintegy nyolcezer olasz település közel mindegyikéről beérkezett adatok alapján az olasz belügyminisztérium azt közölte, hogy a választási részvétel aránya alig maradt el a 75 százaléktól, ami majdnem megegyezik a 2013-as választások részvételi arányával.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére