Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Az olaszok egymással marakodnak a kormányalakítás helyett

Tóth Dalma

2018.04.20. 22:33

Senki sem akar összefogni a másikkal. Ismerõs? De ezúttal nem a magyarországi ellenzékrõl van szó, hanem az olasz pártokról, akik egyre távolabb kerülnek a kormányalakítástól.
RÓMA, 22:33

Senki sem akar összefogni a másikkal. Ismerős? De ezúttal nem az életképtelen magyarországi ellenzékről van szó, hanem az olasz pártokról, akik egyre távolabb kerülnek a kormányalakítástól.

Éleződnek az ellentétek a kormányalakításra törekvő olaszországi pártok között. Sergio Mattarella államfő hétfőig újabb gondolkodási időt kért.

Mindenekelőtt az Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a jobbközép Forza Italia között támadt feszültség, de kiéleződtek az ellentétek a jobbközép koalíción belül is.

Az államfő pénteken Maria Elisabetta Alberti Casellatit, a szenátus elnökét fogadta, aki beszámolt az M5S-szel és a jobbközép pártjaival tartott konzultációk eredményéről.

Casellati feladata az volt, hogy felmérje a kormányalakítás lehetőségeit a parlamenti választások győztes pártja és a legtöbb szavazatot szerzett jobbközép koalíció között.

Valójában közeledés helyett egyre nagyobb a távolság az M5S és a jobbközép koalícióhoz tartozó FI között.

Luigi Di Maio, az M5S miniszterelnök-jelöltje hangsúlyozta, hogy kizárólag a Matteo Salvini vezette Északi Ligával hajlandó kormányt alakítani. Di Maio úgy fogalmazott, hogy Berlusconival "még egy kávéra sem hajlandó leülni. "

Silvio Berlusconi azt válaszolta, hogy "az M5S nem demokratikus párt és veszélyt jelent Olaszországra."

Nem értenek semmihez, az én vállalatomnál a vécét pucolnák"

– fogalmazott sajtójelentések szerint Berlusconi. A Forza Italia elnöke azt javasolta, hogy a jobbközép a balközép Demokrata Párt (PD) egy részével alakítson kormányt.

A M5S és a Forza Italia közti vita feszültté tette a jobbközép pártjai közötti viszonyt is. Matteo Salvini azt üzente vissza, hogy a Liga a PD-vel soha nem lép kormányra, ha Berlusconi ezt akarja, tegye egyedül.

Elemzők emlékeztettek, hogy az M5S vasárnapig adott időt a Ligának, hogy eldöntse, elszakad-e a jobbközép többi pártjától és hajlandó-e vele kormányt alakítani. Időközben vasárnap Molise tartományban tartanak választásokat, ennek eredménye is sokat számíthat.

Az államfő hétfőn közli, hogy miként folytatja a kormányalakítást. Újabb konzultációval bízhatja meg Roberto Ficót, a képviselőház elnökét, az M5S politikusát, hogy mérje fel az M5S és a PD közötti kormányalakítás lehetőségeit. A PD eddig ez elől elzárkózott. Az sem kizárt, hogy az államfő miniszterelnök-jelöltet nevez meg, pártpolitikust vagy szakértőt, hogy elmozdítsa a március 4-i választások óta stagnáló helyzetet – írja az MTI.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére