Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Obama és Putyin titkos randija

Horváth József György

2015.09.29. 08:17

Két éve ez az elsõ alkalom, hogy a Putyin és Obama négyszemközt beszéltek egymással. Összefoglaló a rejtélyes találkozóról.

New York, 19:00

Miután mindketten felszólaltak az ENSZ-közgyűlésen, a két politikus másfél órás találkozón vitatta meg a két ország főbb nézetkülönbségeit. 

Ahogy az a Közgyűlés általános vitájának első napján kiderült, az USA és Franciaország álláspontja egyezik abban Oroszországgal, hogy az elsődleges szempont a szír konfliktus feloldása, az Iszlám Állam és a terrorizmus visszaszorítása. Ám Putyin és Rouhani iráni elnökkel ellentétben Obama és Hollande nem kíván együttműködni az Asszád-rezsimmel a harcban. Asszádot valószínűleg a britek sem látnák szívesen a koalícióban. Így alapvető érdekütközés van a koalíció két oldala között, még ha a célokban nagy vonalakban egyet is értenek.

Privát találkozójukon sem oldódott fel az ellentét Asszád megítélését illetően. Míg Putyin azt hangoztatja, hogy Asszád az egyetlen jelenleg, aki szemtől szemben harcol az Iszlám Állammal, és ezért kihagyhatatlan a koalícióból, addig Obama genocídium és más emberiség ellen elkövetett bűntettekkel vádolja a szír vezetőt. A két politikus négyszemközt is csak a fő irányvonalakban értett egyet, miszerint közösen kell fellépni a terrorizmus ellen, és meg kell oldani a szír konfliktust.

"Oroszország szélsőségeknek ellenálló védőbástyaként tekint Asszádra, míg az USA még mindig a szíriai elnökben látja a probléma egyik forrását."

- nyilatkozta az amerikai delegáció egyik tisztviselője.

A találkozó nem mondható teljesen sikeresnek. Habár az ENSZ főtitkár a díszebéden is egyetértést sürgetett a felek között, úgy látszik, Asszád ügyében nem tudnak dűlőre jutni. Sajtóértesülések szerint a 90 perces találkozó hangulata feszült volt. Ahogy Szíriával, úgy az ukrán helyzetben sem jutottak dűlőre a felek. Obama szerint a Krím-félsziget elfoglalásával Oroszország izolálja magát a nemzetközi közösségtől, és destabilizálja a keleti régiót.

Bár a felek a találkozó során nem jutottak konszenzusra, az újságíróknak nyilatkozó hivatalnokok megerősítették, hogy nyílt és őszinte tárgyalás folyt a két politikus között, és habár megegyezni nem tudtak, ez a találkozó sokat tett hozzá a jövőbeli együttműködés folytatásához.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére