Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Az MI5 főnöke szerint a tálib hatalomátvétel növelheti a brit terrorveszélyt

888.hu

2021.09.10. 13:40

A brit elhárítás (MI5) vezetője szerint a tálibok hatalomátvétele Afganisztánban növelheti a nagy-britanniai terrorcselekmények kockázatát.

 

Ken McCallum a BBC közszolgálati rádió pénteki hírműsorának nyilatkozva úgy fogalmazott: jóllehet a terrorveszély általában nem egyik napról a másikra változik, az Afganisztánban történtek „lélektani, morális ösztönzést” adhatnak a szélsőségesség nagy-britanniai híveinek, és ez akár egy nap alatt is bekövetkezhet.

Az MI5 vezérigazgatója, aki a 2001. szeptember 11-ei amerikai terrortámadások huszadik évfordulója előtt nyilatkozott a BBC-nek, elmondta:

a szolgálat a rendőrséggel együttműködve az elmúlt négy évben 31, a koronavírus-járvány tavalyi elhatalmasodása óta hat nagy-britanniai terrortámadást hiúsított meg.

McCallum szerint a megakadályozott cselekmények mindegyike a tervezés előrehaladott szakaszában járt.

Az elhárítás vezetője szerint ezek többsége szélsőséges iszlamista indíttatású kísérlet volt, de a szélsőjobboldali terroristák által tervezett cselekmények száma is folyamatosan növekszik.

Az MI5 vezetője korábban is többször beszélt a szélsőjobboldali terrorveszély növekedéséről. Előző, július végi helyzetértékelésében elmondta, hogy különösen a rasszizmus terjedése szítja a szélsőjobboldal irányából észlelhető terrorveszélyt. Ken McCallum akkori tájékoztatójában elmondta azt is, hogy az addig eltelt négy évben felderített és megakadályozott 29 nagy-britanniai terrorcselekmény-kísérlet közül tíz szélsőjobboldali indíttatású volt.

A pénteki BBC-interjúban az MI5 vezérigazgatója kijelentette: az Afganisztánból kiinduló terrorveszély csökkentésére az elmúlt húsz évben kifejtett nyugati katonai erőfeszítések jórészt sikeresek voltak.

Hozzátette ugyanakkor: éppen az al-Kaida hálózatára jellemző, rendkívül nagyszabású terrorcselekmények elleni sikeres fellépés egyik következményeként nőtt az olyan kísérletek száma, amelyeket az Iszlám Állam nevű dzsihadista terrorcsoport által „inspirált” elkövetők próbálnak végrehajtani.

Ezek a korábbiaknál tipikusan sokkal kisebb méretű támadások, amelyeket emiatt nehezebb felderíteni. Az MI5 által meghiúsított kísérletek száma most valójában nagyobb, mint a 2001. szeptember 11-e utáni időszakban, de ezek kisebb méretű, kevésbé fejlett eszközökkel előkészített és végrehajtani próbált támadások – mondta a pénteki BBC-műsorban a brit elhárítás vezetője.

Hozzátette: az Afganisztánból „exportált” terrorizmus megfékezése még akkor sem lenne egyszerű feladat, ha az új afganisztáni tálib vezetés teljes jóhiszeműen törekedne erre, de természetesen azzal is számolni kell, hogy a tálibok jóhiszeműsége ebben a kérdésben „nem maradéktalan”.

Mindezt egybevetve a terrorellenes fellépés tervezését arra a feltételezésre kell alapozni, hogy az Afganisztánból Nagy-Britannia felé irányuló terrorkockázat növekedni fog a következő időszakban – mondta a pénteki BBC-interjúban az MI5 vezérigazgatója.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Franciaország és Olaszország MAMBA légvédelmi rakétarendszert ad Ukrajnának

Franciaország és Olaszország MAMBA légvédelmi rakétarendszert szállít tavasszal Ukrajnának, hogy segítse az orosz repülő-, rakéta- és dróntámadások elleni védelemben – közölte pénteken a francia védelmi tárca.

Biden ajánlatot tett Putyinnak a békéért, a NOB elítéli az ukrán bojkottfenyegetést

Biden ajánlatot tett Putyinnak a békéért, a NOB elítéli az ukrán bojkottfenyegetést

Megfigyelő léggömböt észleltek az USA légtere fölött, elhalasztja kínai útját Antony Blinken.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére