Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Az iszlám fejkendőről tartanak konferenciát Németországban

Tóth Dalma

2019.05.03. 18:48

A muszlim nők által viselt hidzsáb intenzív vitákat váltott ki Németországban az elmúlt években. Egyre nagyobb a muszlim népesség aránya a lakosságon belül, ezért a téma is egyre kényesebb.

Egyesek a vallásszabadság, mások pedig az elnyomás szimbólumaként tekintenek a muszlim nők által viselt fejkendőre. A ruhadarab annyira hot topic Németországban, hogy a bíróságnak kell eldöntenie, a muszlim tanárnők viselhetnek-e fejkendőt, vagy teljes testet elfedő öltözetet az iskolákban. A helyzetet bonyolítja, hogy a tartományok sem képviselnek egységes álláspontot a kérdést illetően.

Az elmúlt években egyre csak nőtt a muszlim népesség aránya Németországban. A szövetségi statisztikai hivatal – az ottani KSH – szerint már 2015-ben körülbelül 4,7 millió muszlim élt Németországban. Ez a szám valószínűleg azóta jóval magasabb az országba ellenőrizetlenül beáramló migránsoknak köszönhetően.

Susanne Schröter a Frankfurti Egyetemen 2008 óta kutatja az iszlámot. Ő a május 8-án megrendezésre kerülő „Az iszlám kendő – a tisztesség vagy az elnyomás szimbóluma?” című esemény egyik szervezője. Még Susanne is meglepődött azon, hogy milyen hírnévre tett szert a konferencia. Elsőként csak egy diákokból álló csoport kritizálta, akik azzal vádolták, hogy az iszlámellenességet terjeszti és a lemondását követelték. De azóta egyre több helyről kapott kritikákat.

Zuher Jazmati, a muszlimokkal szembeni rasszizmus ellen küzdő egyesület egyik tagja szerint már maga a konferencia is a muszlim nők ellen irányuló erőszakra buzdít.

Schröter elmondta, hogy a konferencia ötletét a Frankfurti Múzeum muszlim divatról szóló kiállítása adta, mivel kontextusba szerették volna helyezni a tárlatot. Megjegyezte, hogy a konferenciára olyan embereket, szakértőket is meghívtak, akik saját maguk is viselnek fejkendőt.

Egyébként Schröter már korábban kifejtette a női jogokért harcoló nonprofit szervezet, a Terre des Femmes rendezvényén, hogy nem ért egyet a hidzsáb viselésével. Szerinte az efféle muszlim női ruhadarabok korlátozzák a nők szabadságát és számos egyéb korlátozáshoz köthetők.

OLVASTAD MÁR?

KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Világsztárt fogadott hivatalában Tarlós István

Világsztárt fogadott hivatalában Tarlós István

Scarlett Johansson húsz éve járt Budapesten, és örömmel látta, mennyit változott azóta a város.

Igazi kupahétvége vár ránk!

Igazi kupahétvége vár ránk!

Ezen a hétvégén kerül sor a Magyar Kupa főtábláján első fordulójára, azaz a legjobb 64 közé jutásért küzdenek a csapatok.

Ilyen lenne a rockerek söre?

Ilyen lenne a rockerek söre?

Ha igen, akkor ideje egy kicsit keményítenem a zenei ízlésemen!

Hungary is once again in the focus of Europe

Hungary is once again in the focus of Europe

Here is our weekly report on the most important news and events that took place in Hungary.

Svájc magához csatolná Ausztria egyik tartományát

A területi változás a helyieknek sem lenne ellenére.

Olyan a kutya, amilyen a gazdája

Olyan a kutya, amilyen a gazdája

Gyakoribb a túlsúlyos kutya a kövér gazdiknál, mint a normál testsúlyú kutyatulajdonosoknál – derítette ki a Koppenhágai Egyetem állatorvosainak kutatása.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére