Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Az iszlám és a Valentin-nap

Tóth Dalma

2017.02.14. 21:28

A muszlimok aggódnak a Valentin-nap miatt, ami egyre erõsebben befolyásolja a keményvonalas iszlámot. Indonézia szerint a szerelmesek napja az ország kulturális normái ellen hat.
JAKARTA, 21:28

A muszlimok aggódnak a Valentin-nap miatt, ami egyre erősebben befolyásolja a keményvonalas iszlámot. Indonézia szerint a szerelmesek napja az ország kulturális normái ellen hat.

Indonézia egyes részein a hatóságok betiltották az óvszer árusítását és megtiltották a diákoknak, hogy megünnepeljék a Valentin-napot. Mindezt azért, mert a romantikus utazások hozzájárulnak a házasságon kívüli szexhez, ami ellentétes a világ egyik legnépesebb muszlim országának kulturális normáival - írja a Deutsche Welle.

A rendőrök Makassar városában egy akció részeként ellenőrzik a szupermarketeket és lefoglalják az óvszereket, hogy véletlenül se juthassanak fogamzásgátlóhoz azok, akik még nem házasok.

"Ezeket a rajtaütéseket azért szerveztük, mert a helyi lakosok jelezték, hogy a kisebb boltok szabálytalanul árulnak óvszereket, különösen Valentin-napon" - mondta a makassari rendőrség egyik tisztviselője, Jufri.

A város polgármestere Mohammad Ramdhan Pomanto a helyi médiának korábban azt mondta, hogy az óvszereket úgy vitték, mint a cukrot, ezért gyorsan el is fogytak. Tavaly emiatt a polgármester arra szólította fel az üzleteket, hogy csak a házas embereknek áruljanak óvszert.

Az ország legfőbb iszlám vezetője már 2012-ben tiszta vizet öntött a pohárba és kifejtette, hogy a Valentin-nap tiltott az iszlám jog szerint, mivel a muszlim kultúra és tanok ellen van.

Indonézia egy szekuláris ország, ami alkotmányban garantálja a szabad vallásgyakorlást hat vallás részére, de a megfigyelők szerint az ország egyre inkább iszlamizálódik a hinduk és a keresztények kárára. Az ország 220 millió muszlim lakosa a mérsékelt iszlámot gyakorolja, viszont az iszlám konzervatív formája egyre népszerűbb a Közel-Kelet befolyása miatt.

Indonézia decentralizált felépítésének köszönhetően a regionális vezetőknek lehetőségük van arra, hogy helyi szabályokat vezessenek be. Nyugat-Jávában és Aceh tartományban például az iszlám jogrendszer, a saría uralkodik. Ezek a tartományok már korábban betiltották a Valentin-napot.

Indonézia második legnagyobb városában Surabayaban megtiltották a diákoknak, hogy megünnepeljék a Valentin-napot az iskolában vagy azon kívül, mert az a kulturális és szociális normák ellen hat. Hasonló intézkedéseket vezettek be Nyugat-Jávában is.

Tolerancia teszt

A Valentin-napot követően Indonézia fővárosában, Jakartában új kormányzót választanak. Sokan úgy tartják, hogy ez a nap egy teszt lesz a vallási toleranciát illetően.

A választáson Basuki Tjahaja Purnama is indul, aki keresztény és kínai felmenőkkel rendelkezik. Basukit azzal vádolták a kampány alatt, hogy megsértette a Koránt. A vádak hallatán a keményvonalas iszlamisták tüntettek és feljelentették őt a bíróságon istenkáromlás miatt.  A botrány kirobbantását politikai motivációk vezérelhették.

Purnama két muszlim jelölttel versenyez, akik már felszólították a szavazókat, hogy véletlenül se voksoljanak Purnamára, mert ő nem muszlim. Több tízezer konzervatív muszlim tüntetett a mecseteknél Purnama ellen, aki eddig vezette a közvélemény-kutatásokat, de most csökkent a népszerűsége.

Ha elveszti a választásokat, mert nem muszlim, és a bíróság elítéli istenkáromlásért az elemzők szerint az az ország hírnevére és a plurális demokráciára igen rossz hatással lenne.

"Ez egy teszt lesz az indonéz iszlám számára - toleránsak vagyunk vagy sem?"

- foglalta össze Tobias Basuki, politikai elemző.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Nyílt levélben fordult Karácsonyhoz a kárpátaljai újságíró

Nyílt levélben fordult Karácsonyhoz a kárpátaljai újságíró

A cikkben változtatás nélkül közöljük Varga Ádám, a Pesti Srácok újságírójának nyílt levelét.

Lengyel nagykövet: megállapodás született az EU-ban az orosz olaj árplafonjáról

Az Európai Unió tagországai előzetesen megállapodtak a tengeren szállított orosz olaj hordónkénti árplafonjáról, amely 60 dollár lesz – erről tájékoztatta az újságírókat Andrzej Sados, Lengyelország Európai Unió mellé rendelt állandó képviseletének vezetője pénteken.

Halálra röhögték magukat Alan Shearerék a németek búcsúján

Halálra röhögték magukat Alan Shearerék a németek búcsúján

Egy temetőben is vidámabb a hangulat, mint a tegnap este a német válogatott öltözőjében volt A Nationalelf 4-2-re verte Costa Ricát, ám ez kevés volt, 2018 után újra a csoportkörben búcsúzott a világbajnokságtól. A Bild kínos részletességgel számolt be a német búcsúról. A brüsszeli marokkóiak pedig újra tüzesen ünnepelték, hogy a számukra otthont biztosító Belgium csapata kiesett. 

„A jövőbe vetett reményt is szimbolizálja az energetikai infrastruktúra összekötése”

„A jövőbe vetett reményt is szimbolizálja az energetikai infrastruktúra összekötése”

Az energetikai infrastruktúra összekötése Magyarország és Szlovénia között szimbolizálja a két nép jövőbe vetett reményét is – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a szlovéniai Cirkovcében a Cirkocve-Pince villamosenergia-távvezeték átadóünnepségén.

A 888 megmondja a tutit: Szerbia – Svájc

A 888 megmondja a tutit: Szerbia – Svájc

Ahogy mondani szokták: az élet a legnagyobb rendező. Ki gondolta volna, hogy eljön az az idő, hogy nem nyáron, hőségben, sörsátrak árnyékában, hanem ősszel/télen forralt bort szürcsölve kell végig izgulnunk egy labdarúgó-világbajnokságot? De azzal, hogy Katar nyerte a 2022-es vb rendezési jogát, ezt is megtapasztalhatjuk. A 888.hu is kiveszi a részét a szurkolásból, a torna ideje alatt minden nap egy slágermeccs győztesét tippeljük meg párokba osztva, nem feltétlenül futballszakmai szempontok alapján. A mai meccs: Szerbia – Svájc.

Afrikában kötnek ki az Ukrajnába küldött fegyverek

A nigériai elnök egy konferencián aggodalmának adott hangot azzal kapcsolatban, hogy a líbiai háborúhoz hasonló módon az ukrajnai háborúból is kezdenek a fegyverek beszűrődni a Száhel-övezet térségébe, ami állítása szerint veszélyezteti a kollektív békét és a biztonságot a régióban.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére