Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Az iszlám és a Valentin-nap

Tóth Dalma

2017.02.14. 21:28

A muszlimok aggódnak a Valentin-nap miatt, ami egyre erõsebben befolyásolja a keményvonalas iszlámot. Indonézia szerint a szerelmesek napja az ország kulturális normái ellen hat.
JAKARTA, 21:28

A muszlimok aggódnak a Valentin-nap miatt, ami egyre erősebben befolyásolja a keményvonalas iszlámot. Indonézia szerint a szerelmesek napja az ország kulturális normái ellen hat.

Indonézia egyes részein a hatóságok betiltották az óvszer árusítását és megtiltották a diákoknak, hogy megünnepeljék a Valentin-napot. Mindezt azért, mert a romantikus utazások hozzájárulnak a házasságon kívüli szexhez, ami ellentétes a világ egyik legnépesebb muszlim országának kulturális normáival - írja a Deutsche Welle.

A rendőrök Makassar városában egy akció részeként ellenőrzik a szupermarketeket és lefoglalják az óvszereket, hogy véletlenül se juthassanak fogamzásgátlóhoz azok, akik még nem házasok.

"Ezeket a rajtaütéseket azért szerveztük, mert a helyi lakosok jelezték, hogy a kisebb boltok szabálytalanul árulnak óvszereket, különösen Valentin-napon" - mondta a makassari rendőrség egyik tisztviselője, Jufri.

A város polgármestere Mohammad Ramdhan Pomanto a helyi médiának korábban azt mondta, hogy az óvszereket úgy vitték, mint a cukrot, ezért gyorsan el is fogytak. Tavaly emiatt a polgármester arra szólította fel az üzleteket, hogy csak a házas embereknek áruljanak óvszert.

Az ország legfőbb iszlám vezetője már 2012-ben tiszta vizet öntött a pohárba és kifejtette, hogy a Valentin-nap tiltott az iszlám jog szerint, mivel a muszlim kultúra és tanok ellen van.

Indonézia egy szekuláris ország, ami alkotmányban garantálja a szabad vallásgyakorlást hat vallás részére, de a megfigyelők szerint az ország egyre inkább iszlamizálódik a hinduk és a keresztények kárára. Az ország 220 millió muszlim lakosa a mérsékelt iszlámot gyakorolja, viszont az iszlám konzervatív formája egyre népszerűbb a Közel-Kelet befolyása miatt.

Indonézia decentralizált felépítésének köszönhetően a regionális vezetőknek lehetőségük van arra, hogy helyi szabályokat vezessenek be. Nyugat-Jávában és Aceh tartományban például az iszlám jogrendszer, a saría uralkodik. Ezek a tartományok már korábban betiltották a Valentin-napot.

Indonézia második legnagyobb városában Surabayaban megtiltották a diákoknak, hogy megünnepeljék a Valentin-napot az iskolában vagy azon kívül, mert az a kulturális és szociális normák ellen hat. Hasonló intézkedéseket vezettek be Nyugat-Jávában is.

Tolerancia teszt

A Valentin-napot követően Indonézia fővárosában, Jakartában új kormányzót választanak. Sokan úgy tartják, hogy ez a nap egy teszt lesz a vallási toleranciát illetően.

A választáson Basuki Tjahaja Purnama is indul, aki keresztény és kínai felmenőkkel rendelkezik. Basukit azzal vádolták a kampány alatt, hogy megsértette a Koránt. A vádak hallatán a keményvonalas iszlamisták tüntettek és feljelentették őt a bíróságon istenkáromlás miatt.  A botrány kirobbantását politikai motivációk vezérelhették.

Purnama két muszlim jelölttel versenyez, akik már felszólították a szavazókat, hogy véletlenül se voksoljanak Purnamára, mert ő nem muszlim. Több tízezer konzervatív muszlim tüntetett a mecseteknél Purnama ellen, aki eddig vezette a közvélemény-kutatásokat, de most csökkent a népszerűsége.

Ha elveszti a választásokat, mert nem muszlim, és a bíróság elítéli istenkáromlásért az elemzők szerint az az ország hírnevére és a plurális demokráciára igen rossz hatással lenne.

"Ez egy teszt lesz az indonéz iszlám számára - toleránsak vagyunk vagy sem?"

- foglalta össze Tobias Basuki, politikai elemző.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Lecsökkentenék Schröder juttatásait, csak mert nem határolódott el Putyintól

Lecsökkentenék Schröder juttatásait, csak mert nem határolódott el Putyintól

Gerhard Schröder juttatásainak csökkentésére készülnek a német kormánypártok, mert a volt kancellár az Ukrajna elleni háború kezdete óta még mindig nem határolódott el Vlagyimir Putyin orosz elnöktől, és nem vált meg a Rosznyeft orosz energiaipari cégben betöltött tisztségétől – írta szerdán a Bild című német lap.

Biden katonákat küld Szomáliába

A Biden-kormány hétfőn bejelentette, hogy újraindítja a „tartós” amerikai csapat jelenlétet Szomáliában, az al-Kaida szervezethez tartozó al-Shabaab fenyegetésére hivatkozva, amellyel visszafordítja Trump-kormányzat célját arra vonatkozóan, hogy kivonják a térségből a katonaságot.

Orbán Viktor és Tucker Carlson is részt vesz a CPAC Hungary-n

Orbán Viktor és Tucker Carlson is részt vesz a CPAC Hungary-n

Hazánkba látogat a CPAC-kongresszus, ahol Orbán Viktoron kívül Kövér László, Varga Judit és Tucker Carlson is megjelenik majd. Mutatjuk, kik a legfontosabb felszólalók a kétnapos konzervatív dzsemborin.

Orbán Viktor: Ez az évtized a veszélyek, a bizonytalanság és a háborúk korszaka lesz

Európa, a nyugati ember, benne és vele Magyarország, mi, magyar emberek a veszélyek korába léptünk – írta a miniszterelnök a Facebookon.

Derűs négy évet garantál nekünk a parlamenti ellenzék

Ha nem lőnének a szomszédunkban, és nem régen látott kihívásokkal kellene farkasszemet nézni, nyugodtan kijelenthetnénk, hogy derűs parlamenti órák várnak ránk a következő négy évben. Az ellenzéki nevettetők kicsiny, ámde harsány csapatához most csatlakozott egy tréfás kedvű újonc, Jámbor András.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére