Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Az Iszlám Állam jelentkezett a bécsi merénylet elkövetőjeként

888/MTI

2020.11.03. 20:38

Az Iszlám Állam jelentkezett a hétfő esti bécsi merénylet elkövetőjeként a dzsihadista szervezet szócsövének számító Aamák nevű „hírügynökség” keddi közleménye szerint, amelyet a Telegram üzenetküldő szolgáltatáson tettek közzé.
A terrorszervezet szerint a támadást „a kalifátus egyik katonája” hajtotta végre késsel és lőfegyverekkel, mielőtt a hatóságok végeztek volna vele.

Hétfőn este az osztrák hatóságok által Kujtim Fejzulai néven azonosított – albán gyökerekkel rendelkező – merénylő négy embert – köztük egy német nőt – megölt, huszonkettőt pedig megsebesített Bécs belvárosában, egy zsinagóga közelében.

A Bécsben született támadó büntetett előéletű volt. 2019 áprilisában 22 hónap börtönbüntetésre ítélték, mert megpróbált Szíriába utazni, hogy csatlakozzon az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezethez. Az osztrák belügyminisztérium szerint kétségkívül az Iszlám Állam híve volt.

Karl Nehammer osztrák belügyminiszter kedden este közölte, hogy vizsgálati őrizetbe helyezték a terrortámadással összefüggésben elfogott tizennégy gyanúsítottat. A tárcavezető az APA osztrák hírügynökségnek nyilatkozva elmondta, hogy „ez mutatja a rendőrség és ügyészség következetes és magalkuvást nem tűrő harcát országunkban (Ausztriában)”.

Az észak-macedón rendőrség időközben arról számolt be, hogy három személy, akinek köze volt a terrortámadáshoz, osztrák–északmacedón kettős állampolgár. Mindhárman Ausztriában születtek – tette hozzá a rendvédelmi hatóság, amely csak nevük kezdőbetűi alapján azonosította őket.

Kedd délután őrizetbe vettek két svájci állampolgárt Winterthurban a bécsi merénylettel összefüggésben. A hatóságok szerint kapcsolatban állhattak a lelőtt támadóval. A 20 éves Kujtim Fejzulai albán gyökerekkel rendelkezett, de szülei Észak-Macedóniából származnak. A férfi Bécsben született és nevelkedett, és az osztrákon kívül észak-macedóniai állampolgár is volt.

Karl Nehammer a nap folyamán tartott sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy az elkövető lakásán lőszerdarabokat és egyéb bizonyítékokat foglaltak le, amelyeket még ki kell értékelni. Ugyanakkor már most világos utalások vannak arra, hogy közel állt az Iszlám Államhoz – tette hozzá a tárcavezető. Mint mondta, Fejzulai Facebook-bejegyzése is erre utal.

Franz Ruf közbiztonságért felelős főigazgató szerint 14 embert vettek őrizetbe az elkövető ismeretségi és baráti köréből. Az előzetes nyomozási eredmények szerint aktívan részt vehettek a terrortámadás előkészítésében. Az osztrák kormány szerdán tart virtuális ülést, amelyen Nehammer tart helyzetértékelést.

Az osztrák parlament alsóháza (Nationalrat) csütörtökön ül össze, napirendjén a kormány bécsi terrortámadással kapcsolatos nyilatkozata fog szerepelni – jelentette be Wolfgang Sobotka házelnök.

Az osztrák oktatási minisztérium közölte, hogy szerdától folytatódik a rendes tantermi oktatás Bécsben. Kedden ugyanis a merénylet nyomán a hatóságok úgy döntöttek, hogy nem lesz kötelező a diákoknak iskolába menni. Ausztriában egyébként is a napokban állnak át ismét a távoktatásra a koronavírus-járvány miatt.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére