Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Az Iszlám Állam elpusztítása sem javítana a francia terrorhelyzeten

Horváth József György

2017.08.02. 18:28

Erõs hangvételû interjút adott a Le Figarónak Renaud Girard francia Közel-Kelet szakértõ, aki elég rossz kilátásokat jósol Franciaországnak az Iszlám Állam felszámolása után is. A szakértõ szerint újra kell éleszteni az európai civilizációs identitást és a hazafiasság eszméjét, mert csak így lehet szembeszállni az iszlám radikalizmussal.
PÁRIZS, 18:28

Erős hangvételű interjút adott a Le Figarónak Renaud Girard francia Közel-Kelet szakértő, aki elég rossz kilátásokat jósol Franciaországnak az Iszlám Állam felszámolása után is. A szakértő szerint újra kell éleszteni az európai és francia civilizációs identitást és a hazafiasság eszméjét, mert csak így lehet szembeszállni az iszlám radikalizmussal.

Nemrég a Le Figaróban jelent meg egy terjedelmes interjú Renaud Girard francia Közel-Kelet-szakértővel, esszéistával és háborús tudósítóval. A szakértő szerint, bár Moszul július elején felszabadult, az Iszlám Állam ellen folytatott küzdelem még korántsem tart a végénél.

Amellett, hogy a racionalizmuson alapuló diplomácia megerősítését javasolja, Girard a konzervatív napilap egyik kérdésére igencsak érdekes választ adott: szerinte az Iszlám Állam elpusztítása nem változtatna a jelenlegi francia helyzeten.

Ezzel kapcsolatban három problémát nevez meg. Az első, hogy a mai napig mennek Franciaországból - sokszor francia állampolgárok - harcolni Szíriába és Irakba a terrorszervezet oldalán. Szerinte ennek mielőbb véget kéne vetni, hiszen amíg európai országokból érkezik az utánpótlás, addig nem lehet teljesen megsemmisíteni az Iszlám Államot.

A második problémafelvetése, hogy ahogy egyre inkább szorítják vissza Szíriában és Irakban a terrorszervezetet, úgy szivárognak be egyre jobban Európába a magányos, menekülő, vagy bosszút forraló terroristák. A szakértő szerint fontos biztonságpolitikai stratégiának kell lennie, hogy az Iszlám Állam lerombolásával nem erősítjük fel a Franciaországba és Európába tartó dzsihadista hullámokat.

A harmadik problémafelvetés a Franciaországban sokszor tabuként kezelt, úgynevezett "bennszülött szélsőségeseket" érinti. Girard szavai szerint: "Szembejön egy szimpla probléma: bizonyos muzulmánok, akik Franciaországban élnek, a radikális iszlám tanait követik és gyűlölik Franciaországot. Ebből kiindulva ők is követnek el iszlamista támadásokat. Az Iszlám Államra hivatkoznak, mert számukra az a módi, azzal érik el, hogy rájuk terelődjön a figyelem. De ha majd egyszer eltűnik az Iszlám Állam, akkor majd másik szervezetre fognak hivatkozni. (...) Ezek nem külügyi problémák, ezek belföldi gondok, melyek megoldásra várnak..."

Girard úgy látja, hogy a jövőbeni folyamatok a radikális iszlám megfékezésére nem a francia határoktól több ezek kilométerre fognak történni, hanem benn, a francia társadalom berkein belül. A szakértő javaslata ezért az, hogy középtávon ki kell alakítani egyfajta speciális hírszerzést, egy szűrőt és be kell épülni az iszlamista szektákba, sejtekbe.

Be kell szivárognunk a radikális mecsetekbe, a radikális imámokat pedig ki kell utasítanunk. Hosszú távon pedig fel kell függeszteni a bevándorlást és teljesen át kell alakítanunk az asszimilációs politikánkat."

Az európai vita. Nyugaton rengeteget beszélnek a migráció korlátozása helyett az integráció átalakításáról, az asszimiláció megreformálásáról és hatékonyabbá tételéről. A francia, a német és a többi migráció sújtotta ország tehát az integrációban és az asszimilációban látják a megoldást, ezektől a vívmányoktól remélik a megváltást, miközben láthatóan csak kis arányban működnek sikeresen. Az asszimiláció-pártiakkal szemben sorakoznak fel azok, akik úgy vélik, hogy inkább helyben kell segíteni, oda kell elvinni a segítséget, ahol kialakult, és ott, helyben kell rendbe tenni a dolgokat.

Girard szerint a kulturális és a morális küzdelem elengedhetetlen, ha meg akarjuk nyerni a háborút az iszlamizmus ellen. A szakértő kiemeli, hogy ne feledjük az eddigi tanulságokat, hogy sajnos aszimmetrikus helyzetben vagyunk a dzsihadistákkal szemben.

Girard szerint ez az aszimmetrikus helyzet abban gyökerezik, hogy a keresztes hadjáratok idején mind a keresztények, mind a muzulmánok egy magasztosabb és szent ügyért harcoltak. Ez azonban mára megváltozott. Szerinte a hozzáállás vált aszimmetrikussá, hiszen az európai civilizáció feloldódott a fogyasztói, materialista masszában és elvesztette hitelveken alapuló identitását. Ezzel szemben, az iszlamistáknak ez ma is egy szent háború.

Girard azzal zárja gondolatait, hogy szerinte újra kell éleszteni a civilizációs identitást - mind Franciaországban, mind Európában -, és újra kell éleszteni a hazafias szellemiséget, a hazafias ideát, ezzel felszámolva azt a lelki vákuumot, ami jelenleg akadályoz minket (európaiakat) a radikális iszlámmal szembeni, hosszú távú győzelemben.

(Le Figaro)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére