Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Az Iszlám Állam egyik dzsihadista csoportja a Notre-Dame teljes lerombolásával fenyeget

Vincze Viktor Attila

2019.04.17. 18:28

Eddig egyetlen terrorszervezet sem jelentkezett a Notre-Dame-ban pusztító tûz felelõseként, viszont egy szíriai hátterû dzsihadista csoport a székesegyház teljes lerombolásával fenyegette meg a franciákat.

A keresztények Franciaországban és szerte Európában aggodalommal figyelték, hogy az európai keresztény kultúra egyik kiemelkedő műremeke és szimbóluma lángokban áll. Sokak szerint isteni csoda, hogy az oltár aranykeresztje sértetlenül átvészelte a lángoló tető lezuhanását. Csoda az is, hogy az épület szerkezetének a nagy része nem vált a lángok martalékává.  

Sajnos egyes iszlamista terrorista csoportok a katedrális megmentése helyett inkább a templom teljes elpusztítását szeretnék, amit szokásaikhoz híven fenyegetések útján tudattak az általuk megvetett Európával.  

Az iszlamista terrorista csoportok tevékenységeit az online propaganda vonatkozásában kiemelten figyelő SITE Intelligence Group hívta fel a nemzetközi sajtó figyelmét arra, hogy a párizsi székesegyházban tomboló tűz másnapján egy, az Iszlám Állammal kapcsolatban levő propagandaszervezeten keresztül a Notre-Dame-ra vonatkozó, komoly fenyegetést fogalmazott meg az Al-Muntasir dzsihadista csoport.

Az iszlamista szélsőséges terrorista csoport a székesegyházat a nagyhéten ért pusztítást Isten keresztényeket sújtó megtorlásaként és büntetéseként akarta bemutatni, és ezért olyan arab, angol és francia nyelvű online posztereket helyezett el az interneten, amelyekben a lángoló Notre-Dame képe mellé a „Szép nap”, valamint a „Figyeld, mi lesz a következő” figyelemfelkeltő szövegek kerültek, amelyek mellé pedig azt az üzenetet helyezték el, hogy:

Építése 1163-ban kezdődött és 1345-ben fejeződött be. Itt az ideje, hogy végleg búcsút vegyünk az oratórikus politeizmustól."

Az Al-Muntasir terrorista csoport Franciaországban és a francia hatóságok számára már ismert szervezetnek számít. A ma már nemzetközi, Európán és Franciaországon belül is jelen levő Al-Muntasir eredetileg „csak” Szíriában ténykedett, egy olyan török etnikumú iszlám szélsőséges szervezet volt, amely a török nacionalista Szürke Farkasokkal volt szorosabb kapcsolatban. Azonban a szíriai polgárháború következtében a szervezet nemzetközi aktivitása megnőtt és megváltozott.

A Notre-Dame a migrációs válsághelyzet következtében megnőtt terrorfenyegetettségnek évek óta fokozottan van kitéve. A Notre-Dame elleni utolsó jelentősebb és a nyilvánosság előtt is ismertté vált módon meghiúsított terrortámadási akció 2016-ban volt, amikor is a francia terrorelhárítás három dzsihadista nőt fogott el, mert hét gázpalackkal az autójukban akartak a székesegyház közelébe jutni.

A templomok és egyházi szimbólumok fokozott veszélynek vannak kitéve Franciaország egész területén. Évente közel kétezer ilyen esetet regisztráltak tavaly, és a támadások száma azóta csak tovább nőtt.

Párizsban a legutóbbi templom elleni terrortámadásnak a célpontja a Notre-Dame épületétől nem messze található, a szintén a belvárosban levő Saint-Sulpic-templom volt, amelyet idén március 17-én gyújtottak fel ismeretlen elkövetők. Szerencsére a tüzet végül még időben sikerült eloltani.

A Notre-Dame katedrális jelentősen megrongálódott épületének romjai között jelenleg egy 50 fős szakértői csoport vizsgálja a tűz kitörésének az okát.

Jelenleg gyakorlatilag teljesen tisztázatlanok a tűz keletkezésének a körülményei. Annyit lehet tudni, hogy volt egy nagyon rejtélyes első tűzriasztás, amelyre kiérkeztek a tűzoltók, de nem sokkal később távoztak is, mert akkor nem találtak tűzre utaló nyomokat a templom épületében. A negyven perccel későbbi, második tűzriasztásnál már nem volt ilyen gondja a tűzoltóknak, mivel akkor már a katedrális tetőszerkezetének egy jelentős része lángokban állt.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére