Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Az iráni hadsereg beismerte, hogy ők lőtték le az ukrán utasszállítót

Horváth Tamás

2020.01.11. 05:28

A szándékosságot azonban továbbra is tagadják.

Irán lőtte le, de nem szándékosan az ukrán utasszállító gépet – jelentette szombat hajnalban az iráni állami tévé a hadsereg közleményét idézve.

A hivatalos iráni álláspont szerint a kedden Teherán közelében történt katasztrófát emberi mulasztás idézte elő, melynek feltételezett felelősei ellen vizsgálat indul.

A hadsereg közleményének beolvasása után Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter a következőket írta a Twitteren:

Szomorú nap volt ez. Emberi hiba történt egy olyan válságban, amelyben az Egyesült Államok kalandorsága katasztrófához vezetett. Mélységesen sajnáljuk, bocsánatot kérünk, és részvétünket nyilvánítjuk népünknek, az áldozatok családtagjainak és a többi érintett országnak.

Majd Haszan Róháni elnök is közzétett egy közleményt:

Az Iszlám Köztársaság mélységesen sajnálja ezt a katasztrofális és megbocsáthatatlan hibát. Együtt imádkozom az összes gyászoló családdal, és őszinte részvétemet nyilvánítom nekik.

Egy másik üzenetben pedig megerősítette, hogy az ügyben folytatódik a nemzetközi vizsgálat.

Minden, amit a lezuhant ukrán gép tragédiájáról tudni lehet

Szerda reggel jöttek a hírek arról, hogy gyanús körülmények között, a felszállás után nem sokkal lezuhant az ukrán nemzeti légitársaság Teherán-Kijev járata. Az UR-PSR lajstromjelű Boeing 737-es amúgy 3,5 éves volt, ami igazán fiatal gépnek minősül. A repülő 180 utassal és a személyzettel a fedélzetén zuhant le, senki nem élte túl a tragédiát.

Irán napokig tagadta, hogy rakétatalálat érte volna az ukrán repülőgépet, majd az Egyesült Államok és Kanada közölte: hírszerzési értesüléseik szerint valószínű, hogy a perzsa állam hadserege a hunyó.

A gépen 167 utas és kilenc fős ukrán személyzet utazott. Az utasok közül az ukrán diplomácia által megadott első adatok szerint 82 volt iráni, 63 kanadai, 10 svéd, négy afgán, három német és két brit. Kanada pénteken pontosította ezt, közölték, hogy nem 63, hanem 57 kanadai volt a gépen, de változatlanul igaz, hogy az utasok közül 138 tartott Kanadába.

(BBC, MTI nyomán)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére