Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo
Amerika, London, Párizs
 
 
 
 

Az iraki keresztények nagyra becsülik a Magyarországról és a magyar néptől nekik eljuttatott segítséget

Vincze Viktor Attila

2019.05.15. 16:41

A magyar kormány Hungary Helps programjából nyújtott támogatás reményt ad az iraki asszír keresztényeknek az újrakezdésre – mondta a Miniszterelnökség üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps program megvalósításáért felelős államtitkára, aki azért utazott el az iraki Kurdisztánba, hogy többek közt részt vehessen annak az asszír keleti egyházhoz tartozó Szent György-templomnak az átadásán, amely magyar segítséggel épülhetett újjá romjaiból.

A templom felszentelésén az államtitkár tolmácsolta Orbán Viktor miniszterelnök üzenetét, amelyben hitet tesz a keresztény közösségek, a keresztény kultúra védelme mellett.

Az eseményen több más asszír keresztény egyházi vezető mellett megjelent az asszír keleti egyházfő, III. György pátriárka is.

Azbej Tristan a világ minden tájáról összegyűlt asszír keresztény vallási méltóságokkal kapcsolatban úgy vélte, megjelenésük egyben a visszatérés üzenetét is közvetíti az elűzött hívek felé.

A szerdán átadott templommal kapcsolatban hozzáfűzte, hogy az építési költségek nem érték el a félmillió eurót.

Az államtitkár rámutatott arra, hogy az üldöztetések miatt mára az iraki alapítású felekezet nagyobb része külföldön él. Hozzátette azonban, hogy felekezet tagjai szeretnének hazatérni, és a Hungary Helps program, amely felelősnek érzi magát a világ legüldözöttebb vallási csoportjának, a keresztényeknek a támogatásáért, ebben kíván nekik segíteni.

Moszul, 2019. április 22. Iraki keresztények imádkoznak a húsvétvasárnapi misén a moszuli Szent Pál katolikus templomban 2019. április 21-én. MTI/EPA/Ammar Szalih

Kitért arra is, hogy mindez összhangban van a magyar kormány migrációs politikájával, amely azt vallja, mindenkinek lehetővé kell tenni azt, hogy migráció helyett a szülőföldjén tudjon megmaradni.

Hangsúlyozta, hogy az itt élő keresztények nemcsak a terroristák pusztítását szenvedték el, hanem a világ közömbösségét is: úgy érzik, cserben hagyták őket, és különösen hálásak Magyarországnak és a magyar népnek a segítségért, amelyet reménykeltőnek neveztek.

Az államtitkár a nap folyamán meglátogatja a Szűz Máriáról elnevezett erbíli iskolát is, amely az iraki káld katolikus egyháznak nyújtott állami segélyből és a magyar katolikus püspöki kar adományaiból épült. Az iskola diákjai – keresztények és nem keresztények egyaránt – nagyrészt Moszulból és a Ninivei-fennsíkról érkezett belső menekültek.

A tanintézménnyel kapcsolatban elmondta, Magyarország ezzel is szeretne hozzájárulni ahhoz, hogy a gyermekes családok a térségben maradjanak, és azok, akik korábban elmenekültek, visszatérhessenek ide.

Látogatása során az államtitkár találkozik az Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Ügynökségének (USAID) vezető képviselőivel is, akikkel közös iraki programok kezdéséről fog tárgyalni.

A Hungary Helps és a USAID decemberben állapodott meg az iraki üldözött vallási csoportok megsegítéséről. Elkötelezettségüket hétfői találkozójuk során Donald Trump amerikai elnök is méltatta Orbán Viktornak, továbbá elismeréssel szólt Magyarországnak az üldözött keresztények megsegítése érdekében tett erőfeszítéseiről is.

OLVASTAD MÁR?

Amerika, London, Párizs
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Orbán: „Rekordrészvétel mellett rekordgyőzelmet arattunk”

Orbán: „Rekordrészvétel mellett rekordgyőzelmet arattunk”

Kétharmad

Orbán Viktor a Fidesz-KDNP fölényes győzelmét követően köszönetet mondott mindazoknak, akik részt vettek az európai parlamenti választáson.

Óriási győzelmet aratott a Fidesz-KDNP

Kijöttek a hivatalos európai parlamenti (EP-) választás adatai a Nemzeti Választási Irodától.

A Jobbik „legerősebb” ellenzéki pártként a megmaradását nevezte a legnagyobb sikernek

A Jobbik „legerősebb” ellenzéki pártként a megmaradását nevezte a legnagyobb sikernek

Kinyílott a pitypang

A Jobbik úgy tűnik, végérvényesen benne ragadt a maga alternatív valóságában: európai parlamenti (EP-) választást kommentáló nyilatkozatukban a legnagyobb sikernek nevezték megmaradásukat, pedig alig egy hete még mindig a „legerősebb” ellenzéki pártként hivatkoztak magukra.

Óriási vereséget szenvedett az ellenzék

88 százalékos feldolgozottságnál úgy tűnik, történelmi vereséget szenved a magyar ellenzék.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére