Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Az Európai Bizottság olyan lépésre bátorítja Olaszországot, amit Magyarországon büntetne

888.hu

2017.07.05. 18:58

A Földközi-tengeren érkezõ migránsok számának ugrásszerû emelkedése miatt pániküzemmódba kapcsolt az olasz kormány és Brüsszel is. A Bizottság emiatt készített egy javaslatot, amelyben természetesen szerepel a migránsok EU-tagállamok közötti szétosztásának felpörgetése is. A leginkább képmutató javaslat szerint menedékkérõket õrizetben kellene tartani a kérelem elbírálásáig. Magyarországot hasonló intézkedés miatt rommá akarták büntetni.
RÓMA, BRÜSSZEL, 18:58

A Földközi-tengeren érkező migránsok számának ugrásszerű emelkedése miatt pániküzemmódba kapcsolt az olasz kormány és Brüsszel is. A Bizottság emiatt készített egy javaslatot, amelyben természetesen szerepel a migránsok EU-tagállamok közötti szétosztásának felpörgetése is. A leginkább képmutató javaslat szerint menedékkérőket őrizetben kellene tartani a kérelem elbírálásáig. Magyarországot hasonló intézkedés miatt rommá akarták büntetni.

Európa és a migránsok szemszögéből úgy tűnik, mintha újra 2015-öt írnánk – ezzel a címmel jelent meg a Politico cikke a brüsszeli és olaszországi migránshelyzet kapcsán. A számokból valóban erre lehet következtetni.

2016-ban egész évben mintegy 71 000 migráns érkezett Olaszországba az észak-afrikai partokról. 2017 első felében, tehát fél év alatt pedig már 85 000 migráns jutott be Európába ezen az útvonalon – az adatok az Organization for Migration szervezettől származnak, amely az ENSZ migrációügyi szervezete. A Balkánon csend honol, köszönhetően a felállított kerítésrendszereknek és az ingatag, de egyelőre hatályban lévő EU-Törökország megállapodásnak köszönhetően.

A helyzetet látva az olaszok pániküzemmódba kapcsoltak: hétfőn válságtanácskozás összehívását kezdeményezték. Az olasz kormány felhatalmazta európai uniós nagykövetét, Maurizio Massarit, hogy kezdeményezze „az unió menekültügyi procedúráinak radikális átdolgozását.”

Majd Paolo Gentiloni olasz miniszterelnök közvetlenül is Brüsszel segítségét kérte a válság megoldásában.

A hétfői válságtanácskozás eredményeként azt a döntést hozták, hogy a migránsok partra szállását segítő civil szervezetek vagy NGO-k (nem kormányzati szervezetek) tevékenységére vonatkozó szabályokat szigorítani fogják. Ezek a szervezetek ugyanis megkönnyítették az embercsempészek munkáját, valamint számos esetben kimutatható volt, hogy együtt is működtek velük. A Frontex elemzései egyébként azt is kimutatták, hogy nemhogy csökkent volna a vízbefúlások száma a civil hajók tevékenysége miatt, hanem még nőtt is, valamint a migrációt is ösztönözték.

Az olasz kormány javaslata keddre konkrét formát öltött.

Az EU belügyminiszterei még héten összeülnek Észtországban és egy olyan tervet vitatnak meg, amit kedden dolgozott ki az Európai Bizottság a helyzet kezelésére, javítására. Brüsszel az akciótervet kedden hozta nyilvánosságra.

A tervben felvázolt egyik intézkedés szerint az EU Tunéziával és Líbiával olyan egyezséget kötne, amely szerint az európai hatóságok által az említett országok felségvizein elfogott migránsokat visszatoloncolnák az észak-afrikai államokba. Ez valamelyest hasonló lenne az EU-Törökország paktumhoz és a kezdeményezés könnyen elnyerheti akár a visegárdi négyek tetszését is.

Egy másik intézkedés azonban komoly vitákhoz vezethet: az Európai Bizottság (EB) azt szeretné, ha a tengeri határokat őrző Frontex az elfogott migránsokat nemcsak Olaszországba, hanem más országok tengeri kikötőjébe is partra szállítaná Európában – értelemszerűen azokról a migránsokról van szó, amelyeket nemzetközi vizeken vagy már egy EU-s ország felségvizein kapcsolnának le.

Emellett a Bizottság egy olyan javaslattal is előállt, amely szerint az afrikai tranzitországok határvédelmét is segítenie kellene az EU-nak, például Líbia és Niger határát – Orbán Viktor miniszterelnök egyébként már korábban felvetette ezt az ötletet. Kedden pedig az egyiptomi elnökkel, a V4-es kormányfőkkel közös találkozóján mondta el, hogy Egyiptom fontos feladatot teljesít azzal, hogy visszatartja a bevándorlókat és harcol a terroristákkal.

Frans Timmermans, a Bizottság elnökhelyettese elmondta a tervvel kapcsolatban, hogy az nem fog megoldani minden problémát és kifejezte frusztrációját, hogy egyes tagállamok – nem nevezte meg a V4-eket – még mindig nem akarnak migránsokat befogadni.

Az EB javaslatában számos, eléggé általánosan megfogalmazott, sokszor semmitmondó elem is van. Olaszországnak jobban együtt kellene működnie a lehetséges partnerekkel a megmentési és kimentési akciókban (Save and Rescue Operations). Az államok közül elsősorban Egyiptomot, Tunéziát és Algériát említik – az utóbbi kettőnek diplomatikusan fogalmazva nincsenek komoly tengeri kapacitásai.

Fel kell gyorsítani a líbiai parti őrség kiképzését és az EB 46 millió eurót bocsát az észak-afrikai állam rendelkezésére határőrizeti feladatok ellátására.

A Bizottság fel akarja pörgetni a kitoloncolásokat, és arra hívta fel az olaszok figyelmét, hogy minél hamarabb írják össze az eritreai migránsokat, mivel ez a folyamat rendkívül lelassult.

A tagállamokban fel kellene pörgetniük a migránsok kvóták szerinti áthelyezését – habár a kvóta szót kényesen kerüli a dokumentum, inkább menekültek áthelyezéséről írnak.

A megnövekedett költségek miatt a tagállamoknak pluszpénzeket kell majd befizetniük.

Olaszországban jelenleg 1600 hotspot, menekültszállás és a migránsok fogadására, elszállásolására szolgáló létesítmény van, ezek számát rövid időn belül meg kell duplázni.

A Bizottság támogatja az olasz belügyminiszter által benyújtani szándékozott törvényt. Ebben a Bizottság által kiadott dokumentum külön kiemel egy részt, mely szerint az olasz hatóságok

használják a gyorsított menedékkérelmi eljárást, amelynek során a menedékkérelem elbírálásáig az azt benyújtókat helyezzék zárt központokba, hogy megakadályozzák a migránsok szökését, és megkönnyítsék azok kitoloncolását, akik nem kaphatnak menedéket, vagy megalapozatlanul folyamodtak menedékért."

Azaz a Bizottság egy olyan szabály elfogadására biztatja az olasz parlamentet, amely hasonlatos a Magyarországon alkalmazott idegenrendészeti őrizethez. A dologban az az ellentmondásos, hogy Magyarországot az idegenrendészeti őrizet idei visszavezetése után szinte azonnal össztűz érte Brüsszel felől, hazánkat többek között pénzbüntetéssel járó kötelezettségszegési eljárás alá akarták vonni emiatt, valamint az emberi jogok semmibevételével vádoltak minket.
NGO-vita

Mint már fentebb utaltam rá, Olaszországban egyre komolyabb vita van azon civil szervezetekről, NGO-król, amelyek a migránsok tengerből való kimentésén dolgoznak.

Korábban még főként a bevándorlásellenes 5 Csillag Mozgalom hallatta a hangját a kérdésben, valamint más jobboldali képviselők. Az 5 Csillag egyik képviselője "tengeri taxiknak" nevezte civil hajókat. Azonban a baloldali olasz kormánynál is elpattant a cérna: múlt héten azzal fenyegették meg civil szervezeteket, hogy bezárulnak előttük az olasz kikötők, amennyiben Európa nem kezd valamit az egyre durvább migránsválsággal.

Az egyik olasz tisztségviselő szerint el akarják kerülni, hogy az NGO-k egy "humanitárius korridort" hozzanak létre az olasz partoknál, ám jelenleg pontosan ez a helyzet: az összes kimentett migráns 60 százalékát NGO-hajók hozzák az olasz kikötőkbe. Róma azt szeretné, ha ezek a csoportok átláthatóbban működnének, részletesen elszámolnának a pénzügyeikkel – ezek a követelmények valahonnan ismerősen csengenek –, valamint az is kívánatos lenne, hogy hivatalos személyek, rendőrök, határőrök is tartózkodjanak egy-egy ilyen hajón az embercsempészek kiszűrésére.

Szabályozás

Marco Minniti olasz belügyminiszter a héten mutatná be a migránsokat kimentő új olasz szabályozás részleteit Tallinnban, az európai belügyminiszterek találkozóján. A törvényjavaslatot csak egy későbbi időpontban vitatná meg a civil szervezetek képviselőivel.

Eugenio Ambrosio az International Organization for Migration regionális igazgatója arcpirító hazugságot nyilatkozott a Politicónak az NGO-kkal kapcsolatban.

Nem hiszem, hogy van bármilyen közvetlen kapcsolat az NGO-k tevékenysége és az érkezések emelkedő száma között"

– mondta Ambrosio. Itt azért érdemes még egyszer felidézni: a felvirágzó migránsbiznisz miatt már az összes érkező 60 százalékát mentik ki NGO-hajók. Emellett a Frontex számos jelentése rámutat, hogy ezek a szervezetek összejátszanak az embercsempészekkel.

OLVASTAD MÁR?

KOMMENTEK BETÖLTÉSE

Saját jelölttársát húzta csőbe a párbeszédes Jakál Adrienn

A Karácsony Gergely vezette párt Győr-Moson-Sopron megyei elnöke félrevezette az egyik jelölttársát arról, hogy pontosan milyen pártszínekben is indulnak az önkormányzati választáson. A megtévesztett jelöltnek azóta a telefont sem veszi fel Jakál Adrienn.

Legyőzhető Botka László Szegeden

Legyőzhető Botka László Szegeden

Úgy néz ki, véget érhet Botka László 17 éves uralkodása Szegeden, ugyanis még soha ennyien nem akartak voksolni, mint most. A SzegedMa megbízásából egy 1200 fős, amerikai metodikával készült reprezentatív közvélemény-kutatás készült. Ebből az derült ki: változást szeretnének a szegediek, de nagyon szoros eredmény várható még így is.

Szijjártó: Magyarország mindig is Kelet és Nyugat együttműködése érdekében dolgozott

Magyarország mindig is Kelet és Nyugat együttműködése érdekében dolgozott, ezt bizonyítja a Türk Tanács budapesti irodájának mai megnyitása is – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Budapesten.

Egyre több az írni-olvasni nem tudó migráns Németországban

Egyre több az írni-olvasni nem tudó migráns Németországban

Minden harmadik migráns analfabétaként kezdi el az integrációs kurzust – közölte egy szakértő, aki a német bevándorlási hivatal (BAMF) integrációs kurzusokról készült évközi jelentését összegezte.

Bohócháború: Berki megtalálta Zugló legnagyobb parlagfüvét

Berki Krisztián folytatta Zugló felfedezését, és valóban botrányos dolgokra bukkant.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére