Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Az EU sürgősségi beavatkozást ígér az energiaárak megfékezésére

888.hu

2022.08.31. 11:25

Az EU „vészhelyzeti beavatkozást” tervez a villamosenergia-piacán, hogy megfékezze az emelkedő árakat – közölte hétfőn Ursula von der Leyen, a Bizottság elnöke.

 

Az egekbe szökő villamosenergia-árak mostanra rávilágítanak a piaci struktúránk korlátaira.”

– mondta Szlovéniában von der Leyen, hozzátette:
„Ezt a rendszert más körülményekre dolgozták ki. Ezért most egy sürgősségi beavatkozáson és a villamosenergia-piac strukturális reformján dolgozunk.”

 

A Bizottság szakított az uniós villamosenergia-piac kialakításának korábbi védelmével – az elmúlt hónapokban a tagállamok kormányai részéről egyre nagyobb nyomás nehezedett rá, szerintük a rendszert nem úgy tervezték, hogy kezelni tudja az ukrajnai orosz inváziót követő energiavészhelyzetet.

 

Rendbe kell hoznunk az energiapiacot. Az uniós szintű megoldás messze a legjobb, amink van.”

– mondta hétfőn Jozef Síkela cseh miniszter, aki bejelentette, hogy szeptember 9-re összehívja az energiaügyi miniszterek rendkívüli ülését. Az EU Tanácsának soros elnökségét betöltő cseh kormány szóvivője azt mondta, hogy az európai árplafon „mindenképpen napirenden lesz”.

 

A Robert Habeck német gazdasági miniszterrel folytatott vitában von der Leyen elismerte, hogy a sürgősségi intézkedések bevezetése után „a villamosenergia-piac alapvető reformjára” van szüksége.

Múlt héten Alexander De Croo belga miniszterelnök is tárgyalt von der Leyennel az árplafonról.

Ausztria, amely korábban szkeptikus volt a beavatkozással szemben, most már hangosan kiáll mellette.

 

Az EU nagykereskedelmi villamosenergia-piacát úgy tervezték, hogy alacsonyan tartsa az árakat, de most éppen az ellenkező hatást éri el.

A probléma részben abból adódik, hogy a villamos energia árát a napi kereslet kielégítéséhez szükséges legdrágább tüzelőanyag árához, az úgynevezett merit orderhez kötik, ami az utóbbi időben a földgáz volt. Mivel az orosz Gazprom visszafogta a gázáramlást – más globális ellátásbeli nehézségekkel párosulva –, a gáz ára olyan magas szintre emelkedett, hogy az áramárak az egekbe szöktek.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére