Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Az EU meg van győződve róla, hogy oroszok és törökök reptették a migránsokat a határhoz

888.hu, MTI

2021.11.11. 14:20

Az orosz Aeroflot és a török Turkish Airlines légitársaság tagadja, hogy köze lenne a kialakult migránsválsághoz, az EU mégis szankciókat fontolgat.

 

Az Európai Unió új szankciócsomagja, amelyet az illegális migránsoknak a fehérorosz–lengyel határon történő átkelési kísérletei miatt tervez bevezetni, érintheti az Aeroflot és a Turkish Airlines légitársaságot

– jelentette a Bloomberg szerda éjjel egy meg nem nevezett forrásra hivatkozva. A cikk szerint az EU és az Egyesült Államok december elején közösen számol be az újabb büntetőintézkedésekről.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerdán, miután Joe Biden amerikai elnökkel tárgyalt a Fehér Házban, azt mondta:

Megvizsgáljuk azon légitársaságok szankcionálásának lehetőségét, amelyek elősegítik az embercsempészetet Minszken át az Európai Unió és Fehéroroszország határára.”

Hozzátette: az Egyesült Államok olyan szankciókat készített elő Fehéroroszország ellen, amelyek december elején lépnek hatályba.

Egy nappal korábban Heiko Maas német külügyminiszter kijelentette, hogy az EU a migrációs válság miatt „egyértelmű következtetéseket” fog levonni többek között azon légitársaságok tekintetében, amelyek gépeivel menekülteket szállítottak Fehéroroszországba, valamint a tranzitországokkal kapcsolatosan.

A migrációs válság a Fehéroroszország és több uniós ország közötti határon a harmadik világ országaiból érkező illegális migránsok beáramlása miatt alakult ki. Gabrielius Landsbergis litván külügyminiszter azzal vádolta Minszket, hogy a közel-keleti országokból érkező migránsokat szándékosan hibrid fegyverként használja Európa ellen.

Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter csütörtöki nyilatkozatában visszautasította azokat a jelentéseket, amelyek szerint a Turkish Airlines migránsokat szállítana Fehéroroszországba.

Az Aeroflot orosz légitársaság közleményben reagált a Bloomberg értesülésére. Ezt írták:

Az Aeroflot nem üzemeltet menetrend szerinti és charterjáratokat iraki és szíriai városokba, valamint járatokat az Isztambul–Minszk útvonalon.”

A vállalat nem zárta ki annak lehetőségét, hogy pert indít a Bloomberg ellen: „A szankciós fenyegetésről szóló információk jelentős negatív hatással lehetnek a vállalat működési és pénzügyi tevékenységére, valamint a cég tőzsdei értékére. Az Aeroflot minden lehetséges eszközzel meg kívánja óvni a vállalat és részvényesei érdekeit, akár a bíróság előtt is.”

A társaság hangsúlyozta, hogy valótlan az az értesülés, amely szerint érintett lenne a migránsok Fehéroroszországba történő tömeges szállításában. Hogy a szankciók miből állnak majd, egyelőre teljes egészében nem ismert, ahogy az sem, mikor születik meg a végső döntés azok kiszabásáról. Hírügynökségi információk szerint az EU mintegy 30 személyt és szervezetet, köztük Uladzimir Makej fehérorosz külügyminisztert és a Belavia nevű fehérorosz légitársaságot is célba veszi az intézkedésekkel.

Az uniós országok azzal vádolják Minszket, hogy szándékosan gerjeszti a válságot, és ezért szankciókat alkalmaznának vele szemben. Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök úgy vélekedett, hogy

a nyugati országok a felelősek a kialakult helyzetért, mivel intézkedéseik miatt menekülnek az emberek a háború elől.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére