Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Az EU elvesztette Irán fölött a kontrollt, ellenőrizetlen nukleáris tevékenységet végez

888.hu

2022.09.05. 14:40

Rossz ómen.

 

Irán jelenleg mindent megtesz annak érdekében, hogy a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) elől elrejtse a be nem jelentett nukleáris anyagokat és tevékenységeket.

Irán hosszú múltra tekint vissza a nukleáris fegyverek kutatásában, bár a NAÜ-vel nemigen működik együtt. A Politico szerint ezért létfontosságú, hogy a nemzetközi közösség minden új nukleáris megállapodás előfeltételeként ragaszkodjon a szigorú ellenőrzésekhez. Azt is át kell gondolni Iránnal kapcsolatban, hogy vajon az ország nukleáris programja békés célú-e.

Sajnos az Európai Unió bürokratái ennek éppen az ellenkezőjét teszik. Jutalmakat ajánlanak Iránnak, ha együttműködik az ellenőrökkel, de ha nem, annak sincs komolyabb következménye. Lényegében az EU maga teremt módot arra, hogy Irán továbbra is elzárkózzon a NAÜ elől.

 

A NAÜ által feltárt be nem jelentett nukleáris anyagok és tevékenységek csak a jéghegy csúcsát jelentik Irán nukleáris fegyverkezési képességeinek. Ezek a képességek pedig együttesen több évtizednyi felhalmozott felszerelést, tudást és tapasztalatot jelentenek, beleértve az Amad-terv – egy 2000-es évek eleji, öt atomfegyver megépítését célzó gyorsprogram – kiterjedt tevékenységeinek és eredményeinek megőrzését.

A NAÜ már kétszer figyelmeztette Iránt, hogy működjön együtt az ügynökséggel. A testület legutóbbi, júniusi ülésén határozatot fogadott el, amelyben felszólította Teheránt, hogy működjön együtt az ellenőrökkel.

Irán azonban még mindig nem hajlandó eleget tenni a megállapodásnak, inkább elhúzza a folyamatot, miközben tagadja, hogy bármi rosszat tett volna.

Ha az ország sikeresnek bizonyul, az tartósan károsítja a NAÜ hitelességét és a nemzetközi atomsorompó-rendszert, valamint súlyosbítja a közel-keleti instabilitást, és növeli a további nukleáris fegyverek elterjedését és a konfliktusok esélyét.

Amennyiben Irán nem változtat, az ügye az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé fog kerülni.

Nem Irán az egyetlen nukleáris fenyegetés, amellyel a világnak szembe kell néznie. Észak-Korea proliferációjától és fegyvertesztjeitől kezdve az ukrajnai zaporizzsjai atomerőmű orosz megszállásáig a világ példátlan szintű nukleáris felelőtlenséggel szembesül.

Erős és felhatalmazással rendelkező NAÜ-re van szükségünk, most jobban, mint valaha – vélekedik a Politico.

 

Friss: Teherán a NAÜ-vizsgálatok leállítását kéri az atomalkuért cserébe

 

Az ügynökség vizsgálatainak leállítása része azoknak a garanciáknak, amelyeket a fenntartható és tartós nukleáris megállapodás érdekében szeretnénk megkapni.”

– fogalmazott Nasszer Kanaani iráni külügyi szóvivő.

Washington mind ez idáig elutasította, hogy a NAÜ-vizsgálatok ügyét összekapcsolják a nukleáris megállapodással. A NAÜ azért indított vizsgálatot, mert három olyan helyen is uránium nyomait mutatták ki Iránban, ahol az iráni hatóságok nem jelentettek nukleáris tevékenységet.

Irán 2015-ben állapodott meg az ENSZ öt állandó tagállamával és Németországgal. A közös átfogó akcióterv (Joint Comprehensive Plan of Action, JCPOA) nevű megállapodás értelmében Irán atomprogramjának korlátozását vállalta, cserébe pedig a nemzetközi közösség feloldotta a síita ország ellen bevezetett szankciók többségét. 2018-ban viszont Donald Trump akkori amerikai elnök egyoldalúan kiléptette országát a megállapodásból, és visszaállította az Iránnal szembeni büntetőintézkedéseket. Válaszul Irán is fokozatosan elállt bizonyos vállalt kötelezettségei teljesítésétől.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére