Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Az északír dominó

Biró András, a XXI. Század Intézet kutatója

2022.05.20. 15:20

Hiába aratott két hete történelmi győzelmet Észak-Írországban az ír sziget újraegyesítése mellett síkra szálló baloldali–nacionalista Sinn Féin párt, a kormányalakítás továbbra is jelentős nehézségekbe ütközik. Észak-Írországban a társadalmi béke biztosítása érdekében kötelezően a választáson legtöbb szavazatot kapó katolikus és protestáns pártoknak kell koalícióra lépniük, azonban a protestáns Demokratikus Unionista Párt komoly feltételhez köti a kormányban való részvételt. A küszöbön álló turbulencia szinte garantált, ami könnyen jelentheti akár azt is, hogy az északír helyzet valódi dominó-hatást elérve az egész Egyesült Királyság felbomlásához fog vezetni.

Pengeélen táncol a béke?

Miután a felekezetközi hatalommegosztásra alapuló belfasti kormánynak kötelezően a legnagyobb katolikus és a legnagyobb protestáns párt koalícióján kell alapulnia, egyelőre nem iktatható be hivatalába az ország első katolikus vezetője, vagyis a Sinn Féint vezető Michelle O’Neill. Hiába sikerült a pártnak az ír sziget 1921-es kettéosztása óta először a legtöbb szavazatot megszereznie, a Demokratikus Unionista Párt nem hajlandó koalícióra lépni velük, amíg a Brexit következtében kialakított északír protokollt a brit kormány nem szünteti meg.

A helyzet valójában sokkal törékenyebb, mint amilyennek első ránézésre tűnik, hiszen eleve az „északír kérdés” rendezése miatt húzódott el az Egyesült Királyság kilépése az Európai Unióból. A probléma gyökerei az 1998-as nagypénteki egyezményig nyúlnak vissza, amelynek értelmében megszűnt a fizikai ellenőrzés az Ír Köztársaság és Észak-Írország határán, ám a Brexit után ez a határ vált az Egyesült Királyság és az Európai Unió egyetlen közös szárazföldi vámhatárává.

(Photo by WIktor Szymanowicz/NurPhoto) (Photo by WIktor Szymanowicz / NurPhoto / NurPhoto via AFP)

Annak érdekében, hogy továbbra se legyen szükség fizikai ellenőrzésre az ír–északír határon – ami a törékeny katolikus–protestáns békét is veszélyeztette volna –, hosszú huzavona után végül az a kompromisszumos megoldás született, hogy az áruforgalmat Nagy-Britannia és Észak-Írország határán kell ezentúl ellenőrizni. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy hiába az Egyesült Királyság része Észak-Írország továbbra is, a Brexit utáni vámhatárként a Brit-sziget és az Ír-sziget közötti határ szolgál. Ennek a gyakorlatnak a megszüntetését követeli a DUP, mivel a párt meglátása szerint ez a rendszer megkérdőjelezi Észak-Írország alkotmányos helyzetét az Egyesült Királyságon belül.

Addig nem is hajlandók a bevett – és egyébként kötelező – mód szerint miniszterelnök-helyettest delegálni, amíg a brit kormány nem rendezi a kérdést.

Biztosra vehető turbulencia

Mindez tehát azt jelenti, hogy a brit kormány mozgástere rendkívül szűk: nyilván a választás eredménye önmagában is kellemetlen számukra, hiszen egy ír egyesülésről szóló népszavazás komoly turbulenciát keltene a szigetországban. A Sinn Féin valószínűsíthetően a közbeszéd témájává fogja tenni a kérdést, ami ezáltal várhatóan az elkövetkező években többször fel is fog merülni. A brit kormány felé komoly elvárásokat támasztanak észak-írországi szövetségeseik a protokoll felülírása terén, ami által elkerülhetetlen, hogy a brit kormány a DUP-val vagy az Európai Unióval szembe kerüljön. A Sinn Féin egyébként elkötelezetten EU-párti, míg a DUP erőteljesen euroszkeptikus párt, ami szintén komoly érdekellentéthez vezet a két formáció között. Ez megmutatkozott a Brexit szavazás során is, hiszen Észak-Írországban egyébként a választók csaknem 56 százaléka az unióban való bentmaradásra voksolt.

Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy mind Észak-Írországban, mind Írországban komoly támogatottsággal bír a Sinn Féin, és a jelenlegi felmérések alapján az sem elképzelhetetlen, hogy Belfast után Dublinban is ők fogják vezetni a koalíciós kormányt. A párt egyébként már 2020-ban a legtöbb szavazatot szerezte meg Írországban, ám a Fine Gael és a Fianna Fáil pártok precedens nélküli paktumának köszönhetően végül ellenzékbe szorult.

Ezáltal már középtávon is valós veszélyként fenyegetheti a brit kormányt, hogy mind Írországban, mind Észak-Írországban az újraegyesítés-párti Sinn Féin kerül hatalomra. Egy ilyen forgatókönyv megvalósulása pedig vélhetően a skót közbeszédre is hatást gyakorolna. Ennek oka, hogy Skóciában a választók 62 százaléka szavazott az unióban való maradás mellett, de az Egyesült Királyság részeként a kilépés nem tudták elkerülni. Nem véletlenül erősödött fel a Brexit után a skót függetlenség mellett érvelők hangja, ami az ír sziget esetleges újraegyesítése lökést adhatna az ország kilépésére az Egyesült Királyságból.

Egyre valószínűbb, hogy a szakítópróba évei állnak az Egyesült Királyság előtt.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Nyílt levélben fordult Karácsonyhoz a kárpátaljai újságíró

Nyílt levélben fordult Karácsonyhoz a kárpátaljai újságíró

A cikkben változtatás nélkül közöljük Varga Ádám, a Pesti Srácok újságírójának nyílt levelét.

Lengyel nagykövet: megállapodás született az EU-ban az orosz olaj árplafonjáról

Az Európai Unió tagországai előzetesen megállapodtak a tengeren szállított orosz olaj hordónkénti árplafonjáról, amely 60 dollár lesz – erről tájékoztatta az újságírókat Andrzej Sados, Lengyelország Európai Unió mellé rendelt állandó képviseletének vezetője pénteken.

Halálra röhögték magukat Alan Shearerék a németek búcsúján

Halálra röhögték magukat Alan Shearerék a németek búcsúján

Egy temetőben is vidámabb a hangulat, mint a tegnap este a német válogatott öltözőjében volt A Nationalelf 4-2-re verte Costa Ricát, ám ez kevés volt, 2018 után újra a csoportkörben búcsúzott a világbajnokságtól. A Bild kínos részletességgel számolt be a német búcsúról. A brüsszeli marokkóiak pedig újra tüzesen ünnepelték, hogy a számukra otthont biztosító Belgium csapata kiesett. 

„A jövőbe vetett reményt is szimbolizálja az energetikai infrastruktúra összekötése”

„A jövőbe vetett reményt is szimbolizálja az energetikai infrastruktúra összekötése”

Az energetikai infrastruktúra összekötése Magyarország és Szlovénia között szimbolizálja a két nép jövőbe vetett reményét is – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a szlovéniai Cirkovcében a Cirkocve-Pince villamosenergia-távvezeték átadóünnepségén.

A 888 megmondja a tutit: Szerbia – Svájc

A 888 megmondja a tutit: Szerbia – Svájc

Ahogy mondani szokták: az élet a legnagyobb rendező. Ki gondolta volna, hogy eljön az az idő, hogy nem nyáron, hőségben, sörsátrak árnyékában, hanem ősszel/télen forralt bort szürcsölve kell végig izgulnunk egy labdarúgó-világbajnokságot? De azzal, hogy Katar nyerte a 2022-es vb rendezési jogát, ezt is megtapasztalhatjuk. A 888.hu is kiveszi a részét a szurkolásból, a torna ideje alatt minden nap egy slágermeccs győztesét tippeljük meg párokba osztva, nem feltétlenül futballszakmai szempontok alapján. A mai meccs: Szerbia – Svájc.

Afrikában kötnek ki az Ukrajnába küldött fegyverek

A nigériai elnök egy konferencián aggodalmának adott hangot azzal kapcsolatban, hogy a líbiai háborúhoz hasonló módon az ukrajnai háborúból is kezdenek a fegyverek beszűrődni a Száhel-övezet térségébe, ami állítása szerint veszélyezteti a kollektív békét és a biztonságot a régióban.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére