Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Az északír dominó

Biró András, a XXI. Század Intézet kutatója

2022.05.20. 15:20

Hiába aratott két hete történelmi győzelmet Észak-Írországban az ír sziget újraegyesítése mellett síkra szálló baloldali–nacionalista Sinn Féin párt, a kormányalakítás továbbra is jelentős nehézségekbe ütközik. Észak-Írországban a társadalmi béke biztosítása érdekében kötelezően a választáson legtöbb szavazatot kapó katolikus és protestáns pártoknak kell koalícióra lépniük, azonban a protestáns Demokratikus Unionista Párt komoly feltételhez köti a kormányban való részvételt. A küszöbön álló turbulencia szinte garantált, ami könnyen jelentheti akár azt is, hogy az északír helyzet valódi dominó-hatást elérve az egész Egyesült Királyság felbomlásához fog vezetni.

Pengeélen táncol a béke?

Miután a felekezetközi hatalommegosztásra alapuló belfasti kormánynak kötelezően a legnagyobb katolikus és a legnagyobb protestáns párt koalícióján kell alapulnia, egyelőre nem iktatható be hivatalába az ország első katolikus vezetője, vagyis a Sinn Féint vezető Michelle O’Neill. Hiába sikerült a pártnak az ír sziget 1921-es kettéosztása óta először a legtöbb szavazatot megszereznie, a Demokratikus Unionista Párt nem hajlandó koalícióra lépni velük, amíg a Brexit következtében kialakított északír protokollt a brit kormány nem szünteti meg.

A helyzet valójában sokkal törékenyebb, mint amilyennek első ránézésre tűnik, hiszen eleve az „északír kérdés” rendezése miatt húzódott el az Egyesült Királyság kilépése az Európai Unióból. A probléma gyökerei az 1998-as nagypénteki egyezményig nyúlnak vissza, amelynek értelmében megszűnt a fizikai ellenőrzés az Ír Köztársaság és Észak-Írország határán, ám a Brexit után ez a határ vált az Egyesült Királyság és az Európai Unió egyetlen közös szárazföldi vámhatárává.

(Photo by WIktor Szymanowicz/NurPhoto) (Photo by WIktor Szymanowicz / NurPhoto / NurPhoto via AFP)

Annak érdekében, hogy továbbra se legyen szükség fizikai ellenőrzésre az ír–északír határon – ami a törékeny katolikus–protestáns békét is veszélyeztette volna –, hosszú huzavona után végül az a kompromisszumos megoldás született, hogy az áruforgalmat Nagy-Britannia és Észak-Írország határán kell ezentúl ellenőrizni. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy hiába az Egyesült Királyság része Észak-Írország továbbra is, a Brexit utáni vámhatárként a Brit-sziget és az Ír-sziget közötti határ szolgál. Ennek a gyakorlatnak a megszüntetését követeli a DUP, mivel a párt meglátása szerint ez a rendszer megkérdőjelezi Észak-Írország alkotmányos helyzetét az Egyesült Királyságon belül.

Addig nem is hajlandók a bevett – és egyébként kötelező – mód szerint miniszterelnök-helyettest delegálni, amíg a brit kormány nem rendezi a kérdést.

Biztosra vehető turbulencia

Mindez tehát azt jelenti, hogy a brit kormány mozgástere rendkívül szűk: nyilván a választás eredménye önmagában is kellemetlen számukra, hiszen egy ír egyesülésről szóló népszavazás komoly turbulenciát keltene a szigetországban. A Sinn Féin valószínűsíthetően a közbeszéd témájává fogja tenni a kérdést, ami ezáltal várhatóan az elkövetkező években többször fel is fog merülni. A brit kormány felé komoly elvárásokat támasztanak észak-írországi szövetségeseik a protokoll felülírása terén, ami által elkerülhetetlen, hogy a brit kormány a DUP-val vagy az Európai Unióval szembe kerüljön. A Sinn Féin egyébként elkötelezetten EU-párti, míg a DUP erőteljesen euroszkeptikus párt, ami szintén komoly érdekellentéthez vezet a két formáció között. Ez megmutatkozott a Brexit szavazás során is, hiszen Észak-Írországban egyébként a választók csaknem 56 százaléka az unióban való bentmaradásra voksolt.

Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy mind Észak-Írországban, mind Írországban komoly támogatottsággal bír a Sinn Féin, és a jelenlegi felmérések alapján az sem elképzelhetetlen, hogy Belfast után Dublinban is ők fogják vezetni a koalíciós kormányt. A párt egyébként már 2020-ban a legtöbb szavazatot szerezte meg Írországban, ám a Fine Gael és a Fianna Fáil pártok precedens nélküli paktumának köszönhetően végül ellenzékbe szorult.

Ezáltal már középtávon is valós veszélyként fenyegetheti a brit kormányt, hogy mind Írországban, mind Észak-Írországban az újraegyesítés-párti Sinn Féin kerül hatalomra. Egy ilyen forgatókönyv megvalósulása pedig vélhetően a skót közbeszédre is hatást gyakorolna. Ennek oka, hogy Skóciában a választók 62 százaléka szavazott az unióban való maradás mellett, de az Egyesült Királyság részeként a kilépés nem tudták elkerülni. Nem véletlenül erősödött fel a Brexit után a skót függetlenség mellett érvelők hangja, ami az ír sziget esetleges újraegyesítése lökést adhatna az ország kilépésére az Egyesült Királyságból.

Egyre valószínűbb, hogy a szakítópróba évei állnak az Egyesült Királyság előtt.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Brüsszel további egymilliárd eurós pénzügyi támogatást javasol Ukrajna számára

Az Európai Bizottság pénteken javaslatot tett egy új, egymilliárd eurós makroszintű európai uniós pénzügyi támogatásra (MFA) Ukrajna számára – tájékoztatott a brüsszeli testület sajtóközleményben pénteken.

„Szemétkedik” a republikánusokkal a legnagyobb e-mail szolgáltató

Az amerikai Republikánus Országos Bizottság (RNC) – a republikánus párt – szerint a Google szándékosan spamként, azaz levélszemétként kezelte az adományozóiknak kiküldött hírleveleiket a Gmail rendszerében, s ezzel az elmúlt hónapokban jelentősen szabotálta adománygyűjtő kampányaik sikerességét – jelentette az Axios nevű amerikai baloldali hírportál.

Nem fér meg egymás mellett egy mondatban menopauza és a nő szó

Nem fér meg egymás mellett egy mondatban menopauza és a nő szó

Legalábbis egy online brit egészségügyi lap szerint biztos nem.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére