Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Az ENSZ csettint, a Facebook ugrik és cenzúráz

Bokor Gábor

2018.08.27. 22:25

Azonnal letiltotta a Facebook a mianmari katonai vezetõ oldalát a New York-i világszervezet elmarasztaló jelentése után. Min Aung Hlaing bûne az volt, hogy a balliberálisok által az egekig marasztalt rohingyák elleni cikkeket és bejegyzéseket osztott meg.

Az ENSZ hétfőre virradóra adott ki egy jelentést, melyben azt indítványozzák, hogy népirtás és emberiesség elleni bűncselekmények miatt bíróság elé kellene állítani a mianmari hadsereg vezetőit, amiért aránytalan volt a fellépésük a muszlim kisebbség, a rohingyák ellen. Konkrétan hat magas rangú katonai vezetőt neveztek meg, és azért lobbizik a nemzetközi szervezet, hogy a hadsereg tagjai minél hamarabb a rács mögé kerüljenek a Nemzetközi Büntetőbíróság ítéletének következtében. 

Ahogyan arról korábban EBBEN a cikkben részletesen beszámoltunk, tavaly ősszel robbant ki fegyveres konfliktus az ázsiai Mianmarban, amikor a helyi vezetés százezreket üldözött el az országból. A muszlim rohingya kisebbség a szomszédos Bangladesbe vándorolt a harcok elől. 

Azonban az ENSZ kiadványa nem csupán a hadsereget, hanem a Facebookot is elővette. A New York-i szervezet szerint nem működött megfelelően a közösségi oldal cenzúragépezete, hiszen engedték terjedni azokat a tartalmakat, melyek kritizálták a rohingya kisebbség tetteit. 

Bár a Facebook reagált, azt nagyon lassan tette és teljesen hatástalan volt"

– közölte az ENSZ.

Amióta értesítették a közösségi oldalt, az sokkal durvábban lép fel a rohingyákat kritizáló posztokkal szemben és kategorikusan töröl minden ilyesfajta posztot. A szervezet mostani kritizálása után vélhetően sokkal jobban be fog durvulni a Zuckerberg-féle, eddig sem az engedékenységéről híres gépezet.

Mi sem bizonyítja ezt jobban, hogy a jelentés után a Facebook kaliforniai központja kiadott egy közleményt, amelyben bejelentették, hogy húsz mianmari oldalt és profilt töröltek a Facebookról, illetve a tulajdonában lévő Instagramról. A cenzúrázott oldalak között volt Min Aung Hlaing tábornok, a hadsereg egyik legmagasabb rangú katonájának az oldala is. 

A Facebook bármiféle figyelmeztetés nélkül távolította el a kormányerők televíziójának a Myawadynak az oldalát is. 

Elsősorban olyan tartalmak miatt törölték a fent említett oldalakat, mert a rohingyák által megcsonkított és meggyilkolt emberek képét osztották meg, bemutatva, hogy ők sem ártatlanok.

Az ENSZ-jelentés hatására több olyan bizonyítékot is találtunk, hogy ezek az emberek és szervezetek súlyosan megsértették az emberi jogokat Mianmarban, nincs helyük többé az oldalunkon"

– állt a Facebook nyilatkozatában. 

És miért a rohingyák mellett kampányol a Facebook? A tavalyi eseményekkor végig az volt a liberális oldal narratívája, hogy ok nélkül estek neki a kormányerők a muszlim kisebbségnek, akiknek menekülniük kell. Így érthető, hova állt a közösségi oldal. A buddhista többségű ország vezetése szerint a világ egyoldalú és hamis képet kap a hírekből a történésekről, mivel valójában a bevándorlóként Mianmarban letelepült iszlamista rohingyák kezdtek fegyveres támadásba. 

Az ázsiai ország vezetése szerint az egész konfliktus pont egy éve történt, mikor az iszlám vallású kisebbség tagjai 12 hivatalnokot megöltek Rakhine tartományban, és megpróbálták elfoglalni az országrészt. 

Külön érdekesség, hogy még tavaly  összehívták  az ENSZ-közgyűlést a háborús eseményekkel kapcsolatban, amire meghívták Mianmar Nobel-békedíjas politikusát, Aung San Suu Kyit is, aki azonban nem ment el, ugyanis szerinte a nemzetközi sajtó elfogult, torzítva mutatja be a történéseket. 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére