Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Az emberek szerint a világ veszélyesebb, mint két évvel ezelõtt

Tóth Dalma

2018.07.11. 20:11

Sokan vélik úgy, hogy a világ veszélyesebb, mint két évvel ezelõtt. Nõttek a politikai indíttatású erõszakcselekményekkel és a tömegpusztító fegyverekkel kapcsolatos félelmek is egy kedden közzétett kutatás szerint.

A globális katasztrófák esélyeinek felmérésével foglalkozó Challenge Foundation svéd nonprofit szervezet által elvégzett felmérés során 10 megkérdezettből hat felelte azt, hogy megnőttek a veszélyek, sőt a konfliktusok és a nukleáris és vegyifegyver-támadások nagyobb kockázatot jelentenek, mint a népességnövekedés vagy az éghajlatváltozás – írja az MTI.

A közvélemény-kutatás eredményének közzétételét a NATO szerdai brüsszeli csúcstalálkozója elé időzítették, miközben egyre nőnek a feszültségek az Egyesült Államok és a szövetségesei között a védelmi kiadások növelésének szándéka miatt, amely erkölcsi kárt is válthat ki, és ez végső soron Oroszország kezére is játszhat.

Egyértelmű, hogy a globális együttműködés jelenlegi rendszerei nem növelik az emberek biztonságérzetét"

– jelentette ki Matts Andersson, a szervezet alelnöke közleményében.

Andersson szerint a NATO-hatalmak és Oroszország közötti problémák, egyidejűleg a Szíriában, Jemenben és Ukrajnában folyó háborúval, valamint az Észak-Koreával és Iránnal kapcsolatos nukleáris feszültségek miatt érzik magukat az emberek bizonytalanságban.

A Global Challenges Foundation által Kim Dzsongun észak-koreai vezető és Donald Trump amerikai elnök találkozója után megrendelt másik közvélemény-kutatás szerint az embereket nem nyugtatta meg teljes mértékben a csúcstalálkozó. A közel 5000 válaszadó csak mintegy egyharmada mondta azt, hogy kevésbé aggódik a tömegpusztító fegyverek miatt. 

A háború valószínűbb. Nagyon magas a bizonytalansági tényező, és ez gyakran vezet háborúhoz. (...) Két nagyhatalom megtörte a status quót. Láttuk, hogy Oroszország lerohanta Ukrajnát, és látjuk, amint az Egyesült Államok kereskedelmi háborút indít, felrúgja azokat a megállapodásokat, amelyeket mi, a többi részes fél, tiszteletben tartunk"

– vélte Patricia Lewis, a Chatham House londoni agytröszt nemzetközi biztonsági igazgatója. 

Az 1949-ben a szovjet veszéllyel szemben alapított észak-atlanti szövetség szorosan együttműködik az Egyesült Államokkal, amely nukleáris és hagyományos fegyverzeteivel szavatolja Európa biztonságát.

2014-ig nem volt szükség csapatátrendezésre, akkor viszont a Krím félsziget orosz megszállása miatt a NATO zászlóaljakat küldött a balti államokba és Lengyelországba az esetleges orosz inváziók elleni elrettentésül.

A Global Challenges Foundation által Oroszországban megkérdezett 1000 ember 91 százaléka a tömegpusztító fegyvereket tartotta a legnagyobb veszélynek.

A felmérés tíz országban tízezer fős mintán a ComRes közvélemény-kutató cég közreműködésével készült áprilisban.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére