Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Az elnökválasztás legnagyobb meglepetése: elfordultak a hispánok a demokratáktól

Békési Marcell

2020.11.04. 12:15

Többek között a spanyol ajkúak „pálfordulásának” köszönhető, hogy Trump elvitte Floridát, amely az egyetlen olyan állama az Egyesült Államoknak, ahol a hispánok többséget alkotnak, de olyan kongresszusi körzetben is hajszál híján fordítottak a republikánusok, ahol a latinók aránya 95 százalékos.

Az amerikai elnökválasztás még nem futott le teljesen, hiszen a demokrata kormányzók négy államban (amelyek mindegyikében Trump vezetett) is leállították a szavazatok összeszámlálását 60-80 százalék körül, és csak péntekre ígérnek végső eredményt. Ezekről az államokról viszont már most is el lehet mondani, hogy

Trump majdhogynem fordítani tudott a – főképp migrációs hátterű – hispánok körében.

Sőt vannak helyek, ahol már fordított is. A CNN exit poll eredményei szerint 2016-hoz képest 15-16 százalék arányban erősödött az elnök az Egyesült Államok spanyol ajkú lakosságának körében, ami még a demokrata pártot is annyira meglepte, hogy Alexandria Ocasio-Cortez éjszaka azt írta a Twitter-falára: „Úgy látszik, van még dolgunk.”

A demokraták előnye természetesen még mindig áll, de vannak államok, ahol Trump ezt már behozta vagy megközelítette:

  • Míg Floridában Clintont 2016-ban a latino szavazók 62 százaléka támogatta, addig idén Biden előnye teljesen elfogyott, csak a 49 százalékuk szavazott rá.
  • Texasban 49:46-ra verték a latinók körében a republikánusok a demokratákat.
  • Georgiában és Ohióban, a másik két nagy csatatérállamban Clinton előnye még közel 40-41 százalékos volt, Biden már csak 16–24 százalék között vezet.
  • Vannak azonban államok, ahol megmaradt a 2:1 arány a demokraták javára, ezek azonban kisebbségben vannak.
Összességében a különböző exit pollok eredményei alapján 11–15 százalék között tudott erősödni Trump a hispánok körében.

Ez a szám egyébként azért rendkívül fontos, mert a Demokrata Párt identitáspolitikájának alapja, hogy elsősorban a különböző kisebbségi csoportok számára kínál „megváltást” a „rasszista, homofób és szexista” jobboldallal szemben, ezért szavazóik tetemes részét a hispánok, feketék és az egyre szaporodó számú LMBTQ-közösség tagjai teszik ki, miközben a Republikánus Párt szavazói főképp fehérek.

Akármi is lesz a szavazás végeredménye, ez rendkívül biztató a jobboldal számára, mert jelzi azt, hogy van egy határ, és nem lehet mindent is eladni egy kisebbségnek az identitáspolitika leple alatt.

Ahogy egy Twitter-felhasználó találóan megjegyezte:

Nem kell meglepődni, hogy a 1.) katolikus, 2.) többségében kisvállalkozásokban dolgozó, 3.) a szocializmus elől az Egyesült Államokba menekülő emberek miért nem szavaznak a demokratákra.”

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére