Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Az egyik szemünk sír, a másik nevet: a bűnözés és a magas lakhatási költségek miatt menekülnek Párizsból a hipszterek

Horváth Tamás

2019.07.28. 14:08

Egyre több középosztálybeli fiatal hagyja el a francia fővárost.

Ki ne hallott volna már a hipszterekről, vagyis azokról a középosztálybeli városlakó fiatalokról, akik a Wikipédia definíciója szerint „egységes szubkultúrát alkotnak összetett ízlésvilágukkal, különc viselkedésükkel, a mainstreamtől távol álló divatjukkal”.

Általános ismertetőjelük a vastag keretes szemüveg, a tetoválás, a szakáll, az egyedi, márkás ruhadarabok, valamint a kozmopolita, internacionalista életérzés.

Ha valaki mégsem látott még hipsztert, íme a leghíresebb magyar példa, a zenész Bye Alex:

Na már most ezek a hipszterek általában nagy támogatói mindennek, ami nagyváros, befogadás, nyitottság, multikulti és a többi. Ezek alapján első blikkre úgy tűnhet, hogy keresve sem találhatnának maguknak jobb lakhelyet, mint a francia főváros. Párizsban minden megvan, amire egy Y generációs „világpolgár” vágyhat. Kellően nagy, kellően divatos és kellően multikulti, azaz kellően sokféle etnikum él a fények városában.

A világ azonban nem mindig olyan egyszerű, mint azt gondolnánk, s bizony már a hipszterek számára sem annyira élhető Párizs. 2009 és 2014 között 14 ezer, a hipszter kategóriába beleillő fiatal költözött el a városból, s még ennél is többen tervezik, hogy így tesznek a közeljövőben.

Elsősorban a magas lakhatási költségek (a város egyes negyedeiben 10 ezer euró körül mozog a lakások négyzetméterára), valamint a növekvő bűnözés készteti őket arra, hogy elhagyják a jelentős migrációs hátterű lakossággal rendelkező metropoliszt.

Párizs új „arculata” már a hipsztereknek is sok | Fotó: AFP

Egy márciusi tanulmány szerint azonban nemcsak a valósággal szembetalálkozó liberális fiatalok, hanem az összes párizsi 72 százaléka gondolkozott már azon, hogy elköltözik, 82 százalékuk szívesen élne egy kis faluban.

Ha csak a bűnözést nézzük, abszolút érthető, hogy aki teheti, elmenekül Párizsból: egy felmérés során a francia fővárosban élők

48 százaléka nyilatkozott úgy, hogy követtek el ellene rablást vagy egyéb erőszakos bűncselekményt az elmúlt három évben.

A muszlim lakosság magas számarányának köszönhetően a nők elleni szexuális zaklatások is megszaporodtak, a tavalyi évben csak a metróban 30 százalékkal nőtt az abúzusok száma – több mint ezer ilyen esetet jelentettek a hatóságoknak.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére