Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Az Egyesült Királyság a milliós gázszámlák és a megfizethetetlen sör országává vált

888.hu

2022.09.10. 18:00

Csapás csapás hátán.

 

Már februárban látni lehetett, hogy nagy gondok lesznek

 

A nagy-britanniai Nemzeti Statisztikai Hivatal február elején közzétett adatai szerint a gáz nagykereskedelmi ára januárban

négyszeresére emelkedett

az előző évi szinthez képest.

Az infláció és a fenyegető adóemelések mellett az energia árának ugrásszerű növekedése is nagyban hozzájárult a megélhetési válsághoz az Egyesült Királyságban.

Bár az Egyesült Királyság a legtöbb európai országhoz hasonlóan nem függ nagymértékben az Oroszországból származó gáztól, a Putyin és az EU között zajló viták és az ukrajnai invázió lehetősége hatással volt az általános piaci árra.

 

Milliós gázszámlák, hideg lakások

 

Nyáron érkezett a hír, hogy az előrejelzések szerint az angol háztartásokban az energiaszámlák akár a két millió forintot is meghaladhatják.

A Cornwall Insight tanácsadó cég közlése szerint a jövő év első három hónapjában az energiaárak felső határa várhatóan eléri az évi 2 millió forintot.

A Cornwall Insight szerint a növekvő nagykereskedelmi árak növekedése mögött az Ofgem által az árplafon kiszámításához használt módszertan felülvizsgálata áll.

A cég vezető tanácsadója, Dr. Craig Lowrey elmondta:

 

Lényeges, hogy a kormány felhasználja az előrejelzéseinket a fogyasztóknak kínált támogatási csomag felülvizsgálatára.”

 

A korábbi kancellár, Rishi Sunak májusban 186 ezer forintos támogatási csomagot jelentett be a fogyasztóknak.

Az Ofgem azt tervezi, hogy októberben kiigazítja az árplafon kiszámításához használt képletet annak érdekében, hogy a szolgáltatók jobban tudják kezelni az ingadozó nagykereskedelmi árakból eredő kockázatot, és hogy a szolgáltatók csődje miatt ne kelljen magasabb árakat fizetniük a fogyasztóknak.

A szabályozó megpróbálja megakadályozni, hogy megismétlődjenek a tavalyi események, amikor közel 30 szolgáltató ment tönkre, részben a nagykereskedelmi energiaárak emelkedése miatt.

 

Októbertől 80 százalékkal emelkedik a brit fogyasztók energiaköltsége

 

Jonathan Brearley, az Ofgem vezérigazgatója szerint az emelés „tetemes hatással” lesz a háztartásokra szerte Nagy-Britanniában, és januárban újabb emelés valószínűsíthető, ami az energiapiacokon tapasztalható jelentős árnyomásnak tudható be.

Szerinte sürgős és határozott lépésekre van szükség a kormány részéről, hogy további segítséget nyújtson a háztartásoknak.

 

A kormány támogatási csomagja jelenleg segítséget nyújt, de egyértelmű, hogy az új miniszterelnöknek további lépéseket kell tennie az októberben és jövőre esedékes áremelések hatásának kezelése érdekében.”

– mondta.

 

Várhatóan minden negyedik háztartásban kikapcsolják a fűtést, mert nem győzik fizetni a számlákat

 

A legújabb statisztika emellett azt is mutatja: a gazdasági válság akár utcai zavargásokba is torkollhat.

 

Miközben Nadhim Zahawi kancellár esküdözött, hogy a hatóságok terveket készítenek a válság kezelésére, a kritikusok azzal vádolták a Konzervatív Pártot, hogy elaludtak a kormánykeréknél.

 

Már a sör is megfizethetetlen

 

A brit éttermek és bárok vezetői attól tartanak, hogy egyáltalán nem lesz fizetőképes vendégük.

 

Egy korsó sör árának 20 fontra kellene emelkednie ahhoz, hogy a brit kocsmák télen is működőképesek maradjanak.”

– mondta az iparág egyik szakértője.

Már eddig is sokan figyelmeztettek arra, hogy a jelenlegi energiaválság milyen veszélyt jelent a brit bárok és éttermek számára, és a jelentések szerint a kisvállalkozások még az új energiaszerződések megkötésével is bajban vannak, mivel attól tartanak, hogy ügyfeleik egyszerűen nem lesznek képesek kifizetni a jóval magasabb árakat.

 

Arról van szó, hogy az energiaköltségek nem csak egy kicsit emelkednek – 500-600 százalékról beszélünk.”

– mondta Stainer a Daily Star bulvárlapnak, hangsúlyozva, hogy az iparág most „valódi válságban” van.

Annak ellenére azonban, hogy egy ilyen áremelésre az iparágnak pénzügyi szempontból szüksége lenne, Stainer azt mondta, hogy

az említett emelés már a megélhetési válság előtt is lehetetlen lett volna, és a potenciális vásárlók nem fizették volna ki.

 

A brit kocsmárosok azt követelik, hogy az Egyesült Királyság kormánya lépjen közbe, és foglalkozzon az ágazatot érintő növekvő energiaszámlák költségeivel, mondván, hogy ilyen beavatkozás nélkül az ágazatot súlyosan károsítaná a jelenlegi válság.

Nem a kocsmák az egyetlen hagyományos brit iparág, amelyet az energiaszámlák egzisztenciális veszélybe sodortak: a hagyományos fish and chips boltok is a „kihalás szélére kerültek” a növekvő energiaköltségek, valamint a hagyományos ételek elkészítéséhez szükséges nyersanyagok hiánya miatt.

 

Tennie kellett valamit a brit kormánynak: Két évre befagyasztják a lakossági energiaárakat

 

A korábban tervezettnél több mint ezer fonttal alacsonyabb szinten befagyasztja a háztartási energiaárakat a brit kormány”

– jelentette be csütörtökön Liz Truss brit miniszterelnök. Az intézkedés két évre szól.

A brit kormányfő úgy fogalmazott, hogy az intézkedés „felülírja” az Ofgem árlimit-megállapító jogkörét.

 

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére