Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Az Egyesült Államok kilép az iráni atomszerzõdésbõl

Horváth József György

2018.05.08. 21:28

Az amerikai elnök kedden Washingtonban bejelentette, hogy az Egyesült Államok kilép az iráni atomprogramról 2015-ben aláírt többhatalmi szerzõdésbõl. Donald Trump szörnyûnek és egyoldalúnak nevezte a megállapodást, amely szerinte nem hozott békét és nem is fog.
WASHINGTON, 21:28

Az amerikai elnök kedden Washingtonban bejelentette, hogy az Egyesült Államok kilép az iráni atomprogramról 2015-ben aláírt többhatalmi szerződésből. Donald Trump szörnyűnek és egyoldalúnak nevezte a megállapodást, amely szerinte nem hozott békét és nem is fog.

Mint fogalmazott, Irán támogatja a terrorizmust – a Hezbollah libanoni és a Hamász palesztin mozgalmat, az al-Kaida nemzetközi terrorhálózatot –, destabilizálni próbálja a Közel-Keletet. Rámutatott, hogy az egyezmény aláírása óta jelentősen nőttek az iráni katonai kiadások, miközben az iszlám köztársaság gazdasága rosszul teljesít.

Azt mondta, a nukleáris program korlátozásáról született iráni ígéret valójában nagy hazugság volt. Az amerikai elnök a Fehér Házban tartott nyilatkozata után rendeletet írt alá az Irán elleni szankciók visszaállításáról.

Trump békét ajánlott az iráni népnek

Donald Trump szerint az iráni nép jobb kormányt érdemel a jelenleginél. Az iráni politikai rendszert elnyomóként jellemezte, amely négy évtizede uralkodik az irániakon. Hangsúlyozta, hogy nyitott egy új megállapodás megkötésére, ha Irán készen áll majd erre.

Amennyiben így lesz, az elhozhatja a békét"

– tette hozzá Trump.

Az iráni atomprogramról kötött szerződésből történő amerikai kilépés ellenére Irán egyelőre tartja magát az egyezményben foglaltakhoz és kész folytatni a munkát a többhatalmi szerződést aláíró többi országgal – mondta az állami televízióban közvetített beszédében Haszan Róháni iráni elnök kedden.

Izrael nagyra becsüli és támogatja Donald Trump döntését, amelyet bátornak és helyesnek nevezett Benjámin Netanjahu az izraeli tévécsatornákon élő adásban közvetített beszédében, amely közvetlenül Donald Trump korábban egyenes adásban bemutatott beszéde után hangzott el. "Erőteljesen válaszolunk minden támadásra" – hangsúlyozta az izraeli miniszterelnök, s Trump lépését támogatva közölte, hogy Irán dollármilliárdokat költött katonai céljaira Szíriában, Jemenben és más közel-keleti országokban.

Netanjahu azt is kijelentette, hogy a 2015-ös nukleáris megállapodás pénzeket biztosított Iránnak, és lehetővé tette, hogy nukleáris bombák teljes arzenáljához elégséges uránt dúsítson.

Az izraeli hadsereg légvédelmi egységeket telepített az északi határvidékre a Háárec című újság honlapjának értesülése szerint. A televízió szerint azért adták ki az utasítást a Golán-fennsíkon a lakosságnak és a hatóságoknak az óvóhelyek megnyitására, mert szokatlan iráni csapatmozgásokat észleltek Szíriában.
Na de mit szól ehhez Európa?

Franciaország, Németország és Nagy-Britannia is sajnálatosnak tartja az Egyesült Államok döntését, hogy felmondta az iráni atomegyezményt, de kész együttműködni egy átfogóbb megállapodás kidolgozásában"

– közölte az Élysée-palota kedden.

Emmanuel Macron francia elnök a Twitteren bejelentette, hogy Párizs olyan, az iráni atomprogramról szóló szélesebb megállapodáson fog dolgozni, amely lefedi majd az iszlám köztársaság regionális tevékenységét, illetve ballisztikusrakéta-programját is.

Kollektívan fogunk dolgozni egy szélesebb megállapodáskereten, amely lefedi a nukleáris tevékenységet, a 2025-öt követő időszakot, a ballisztikus tevékenységet, valamint a Közel-Kelet stabilitását, különös tekintettel Szíriára, Jemenre és Irakra"

– írta Macron, aki hangsúlyozta: veszélyben forog az atomfegyverek elterjedését akadályozó nemzetközi rendszer.

Az Európai Unió továbbra is elkötelezett az Iránnal kötött nukleáris megállapodás fenntartása mellett"

– szögezte le kedden este Federica Mogherini uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselő, miután Donald Trump amerikai elnök bejelentette, hogy országa felmondja a szerződést.

Rövid sajtónyilatkozatában Mogherini arra szólította fel a nemzetközi közösség többi tagját, hogy az Egyesült Államok kilépésének ellenére is őrizzék meg a 2015-ben aláírt többhatalmi egyezményt.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére