Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Az egész világ Hongkongra figyel

Békési Marcell Kristóf

2019.10.06. 17:40

A kis városállam épp élet-halál harcot vív a világ legnagyobb államával: Kínával.

Hongkong városa és a Kínai Népköztársaság között már 2014 óta feszült a viszony, azonban idén tavasszal újabb tüntetéshullám indult, mely ellen a kínai kormány, mint mi is megírtuk, még a hadsereg bevetését is meglebegtette. A konfliktus akkor Donald Trump közbelépése miatt csitult, azonban október elsején újrakezdődtek a tüntetések, és soha nem látott sebességgel eszkalálódik a helyzet egy szabadságharc irányába.

Az egyik oldalon a legfejlettebb high-tech eszközöket bevető kormány, a másik oldalon a növekvő számú tüntetők. Mivel a konfliktus napjainkra nagyon bonyolulttá vált, megpróbáljuk kérdések és válaszok formájában ismertetni a helyzetet.

Először is: egyáltalán miért fontos nekem ez innen Közép-Európából?

Azért, mert az egész távol-keleti régió egy puskaporos hordó, ami bármelyik pillanatban robbanhat. Kína például az Egyesült Államokat vádolja a tüntetésekért, és a két szuperhatalom között egyébként is feszült a helyzet. Egyelőre nem úgy tűnik, hogy komoly konfliktus lehet Hongkong helyzetéből, de gyakorlatilag az egész régió, Japánt, Tajvant és a két Koreát beleértve úgy fegyverkezik, mintha nem lenne holnap, és minden apró rezdülés fontos lehet.

Oké. És mi köze van egyáltalán Kínának Hongkonghoz? Hongkong nem egy önálló ország?

Nem. Hivatalosan Hongkong a Kínai Népköztársaság része.

Akkor magyarul ez egy tüntetés Kínán belül?

Nem, mert Hongkong különleges közigazgatási terület.

Most akkor önálló állam, vagy Kína része?

Hongkong sajátos helyzetben van: hivatalosan Kína része, ám gyakorlatban független. Ez Hongkong sajátos történelmének köszönhető. A sziget ugyanis eredetileg angol gyarmat volt. 1898-ban az angol kormány 99 évre kibérelte a kínai császártól a szigetet, így az egészen a '90-es évekig a brit korona birtoka volt. Hongkong lakosai nem vettek részt a kínai polgárháborúban, így nem váltak kommunistává sem. Ám 1997-ben Hongkong visszakerült Kínához.

Rendben, de ha visszakerült Kínához, akkor meg miért önálló ország?

Azért, mert az 1980-as években a hidegháború utolsó évtizedében az angolok nem szívesen adtak volna vissza egy szocialista Kínának egy gazdag kikötővárost. Az angol miniszterelnök és a kínai párt első embere így megegyeztek, hogy Kína nem vezet be Hongkongban kommunizmust. Kína 1984-ban nemzetközi szerződésben megfogadta, hogy 50 éven keresztül nem nyúl hozzá Hongkonghoz. Az megőrizheti demokratikus rendszerét, kapitalizmusát, szólásszabadságát stb. Tehát Hongkong olyan széles körű autonómiát kapott, hogy tulajdonképpen önálló országnak is lehet tekinteni.

Akkor ezek szerint Kína nem tartja tiszteletben Hongkong autonómiáját?

Legalábbis a tüntetők szerint nem.

Pontosan mit csinált Kína, ami így kiborította a hongkongiakat?

A kínaiak szerint semmit. A tüntetők szerint viszont igen. Nekik a legfőbb bajuk a hongkongi kormánnyal van, ami szerintük Kína bábja.

Nem lehet, hogy az egész csak fel van nagyítva, és igazából nem olyan nagy a tüntetés, csak a média sugallja ezt?

Nem. Ez nem olyan, hogy kimennek ezren a parlament elé tüntizni, szelfiznek egyet a rendőrökkel, aztán hazamennek, hogy ők a többség. Ez olyan, hogy a hétmillió lakosból folyamatosan kint van félmillió, és ha meglövik vagy vízágyúzzák őket, akkor még többen lesznek. Ja, és tényleg ők a többség.

Akkor miért nem váltják le a kormányt népszavazással?

Leváltanák, de nem tudják Hongkong sajátos féldemokratikus rendszere miatt. Hongkongban ugyanis csak a parlament kétharmadát választják meg az emberek, egyharmadát az egyes gazdasági szférák és állami hivatalok vezetői jelölik ki. És mivel ezek gazdasági érdekből erősen függnek Kínától, így értelemszerűen ezek a képviselők a Kína-párti kormányt támogatják minden kérdésben.

Akkor mi a tüntetők követelése?

Több követelésük is van, de a legfontosabbak: demokratizálják a választási rendszert, vagyis csak olyan képviselők kerülhessenek a parlamentbe, akiket az emberek választottak be. Ezen kívül van még egy fontos követelés: ne kössön Hongkong Kínával kiadatási egyezményt.

Kiadatási egyezmény? Az miért olyan fontos? Nem szeretnék, ha az állam kiadná Kínának a törvényes bűnözőket?

Nem, mert nem csak őket adnák ki. Kína továbbra is kommunista állam, mely nem tűri az ellenvéleményt. Nagyon sok politikai menekült érkezik Kínából Hongkongba. Ezeknek az embereknek az egyetlen bűne mondjuk az, hogy nem azt tanították az iskolában, amit az állam előír, vagy megosztottak egy micimackós mémet (ami tiltott Kínában).

És nagyon durva a tüntetés?

Igen. Eredetileg tavasszal a tüntetés egyetlen régióban zajlott és periodikus volt. Mára azonban húsz különböző helyen zajlik, és minden nap százezrek mennek az utcára. A tüntetőknek ráadásul lett egy csoportja, akik magukat már nyíltan a „Harcosoknak” nevezik, és nem állnak meg a civil eszközöknél: keresik az erőszakot, rendőröket kutatnak fel az otthonukban, szobrokat döntögetnek.

Huh, akkor érthető, hogy a rendőrség így lép fel velük szemben...

Azért a rendőrséget sem kell félteni. Kína a legfejlettebb high-tech kamerákat szerelte fel az utcákra, drónokkal figyelteti meg a tömeget, mesterséges intelligenciával elemzi ki az emberek arcát és mozgását. Gyakorlatilag teljesen orwelli módon rendezi a tüntetést. Korábban például eltűnt egy könyvesbolt 5 munkatársa, akik rendszerkritikus könyveket árultak, és később egyikük a kínai médiában jelent meg, mint aki sírva bocsánatot kér, amiért rosszul gondolkodott.

Félelmetes! Mit tudnak tenni a tüntetők?

Ennél még félelmetesebb a tüntetők szervezettsége és kreativitása. Pillanatok alatt képesek az új helyzetekhez alkalmazkodni. Ők is maximálisan kihasználják a technológia adta lehetőségeket. Folyamatosan tájékoztatják egymást a saját helyzetükről és a rendőrség útvonaláról. Mikor Kína megfigyelő oszlopokat helyezett ki, akkor megjelent egy maszkos-esernyős tömeg, és úgy döntötték le a tornyokat. Másnap a kormány betiltotta a maszkokat, és már terjednek a videók arcprojektorokról, amik élő emojiként változtatják meg az ember arcát.

És hol tart ma a folyamat?

Ma a tömeg a maszktilalom miatt vonult az utcára. Többen élőben közvetítik az eseményeket. Egyelőre nem úgy tűnik, hogy gyorsan megoldódik a helyzet, sőt.

Milyen lehetőségek vannak?

Három lehetőség van, és ebből csak egy pozitív. A legjobb az lenne, ha sikerülne Hongkongon belül találni megegyezést a tüntetők és a kormány között. De ehhez Kínának engednie kellene. Erre egyre kevesebb az esély, de mindenki ebben bízik.

És a másik két lehetőség?

A másik lehetőség az, hogy a tüntetés nem csitul. Ebben az esetben Kína be fog vonulni hadsereggel és erőszakkal leveri a tüntetést, mint már egyszer megtette 1989-ben Pekingben. Ezt vagy szó nélkül hagyja az USA, vagy nem. Utóbbi természetesen a legrosszabb forgatókönyv.

OLVASTAD MÁR?

KOMMENTEK BETÖLTÉSE

Már a második amerikai város mondja le a karácsonyi ünnepségét az antifa fenyegetése miatt

Úgy tűnik, már a karácsony ünneplése is gondolatbűn a kommunista ifjúságnak.

A használt gumiabroncsok 85 százalékát újrahasznosítjuk

Ezzel európai viszonylatban a középmezőnyhöz tartozunk.

Csak a szokásos hétfő Svédországban: elloptak és feldaraboltak egy Szűz Mária-szobrot

Csak a szokásos hétfő Svédországban: elloptak és feldaraboltak egy Szűz Mária-szobrot

Az eset Svédország egyik „legsokszínűbb” településén, Göteborgban történt.

Ferenc pápa ellátogatott a betlehem-kiállításra, amelynek Magyarország a díszvendége

Ferenc pápa váratlanul felkereste hétfő délután a vatikáni betlehem-kiállítást, megkóstolta a „szaloncukrot”, meghallgatta a kodályosok kórusát, majd magyarul köszötötte a jelenlévőket.

Kiengedték a börtönből Ibrahimot, első dolga volt posztolni egyet AK-47-essel és imaszőnyeggel

Kiengedték a börtönből Ibrahimot, első dolga volt posztolni egyet AK-47-essel és imaszőnyeggel

Az okos ember más kárából tanul, a szamár a sajátjából. Ibrahim még abból sem.

A románok épp most rúgnának ki 150 ezer (!) köztisztviselőt

Mintegy 150 ezer köztisztviselő elbocsátását, a közméltóságok tiszteletdíjának befagyasztását és a kiemelt nyugdíjak eltörlését helyezte kilátásba a román kormány, hogy lefaragja a bruttó hazai termék (GDP) négy százalékát meghaladó költségvetési hiányt – írta hétfőn az Adevarul hírportál.

Íme, a világ legszebb nője!

Íme, a világ legszebb nője!

Legalábbis a Miss Universe 2019 zsűrije szerint.

Tipikus komcsi tempó: hatósági személy elleni erőszak miatt kapott börtönbüntetést a francia szélsőbaloldal „erős” embere

Tipikus komcsi tempó: hatósági személy elleni erőszak miatt kapott börtönbüntetést a francia szélsőbaloldal „erős” embere

Három hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték hétfőn Jean-Luc Mélenchont, a francia radikális baloldali Lázadó Franciaország párt vezetőjét hatósági személy elleni erőszak és garázdaság miatt.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére