Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Az egész világ Hongkongra figyel

Békési Marcell Kristóf

2019.10.06. 17:40

A kis városállam épp élet-halál harcot vív a világ legnagyobb államával: Kínával.

Hongkong városa és a Kínai Népköztársaság között már 2014 óta feszült a viszony, azonban idén tavasszal újabb tüntetéshullám indult, mely ellen a kínai kormány, mint mi is megírtuk, még a hadsereg bevetését is meglebegtette. A konfliktus akkor Donald Trump közbelépése miatt csitult, azonban október elsején újrakezdődtek a tüntetések, és soha nem látott sebességgel eszkalálódik a helyzet egy szabadságharc irányába.

Az egyik oldalon a legfejlettebb high-tech eszközöket bevető kormány, a másik oldalon a növekvő számú tüntetők. Mivel a konfliktus napjainkra nagyon bonyolulttá vált, megpróbáljuk kérdések és válaszok formájában ismertetni a helyzetet.

Először is: egyáltalán miért fontos nekem ez innen Közép-Európából?

Azért, mert az egész távol-keleti régió egy puskaporos hordó, ami bármelyik pillanatban robbanhat. Kína például az Egyesült Államokat vádolja a tüntetésekért, és a két szuperhatalom között egyébként is feszült a helyzet. Egyelőre nem úgy tűnik, hogy komoly konfliktus lehet Hongkong helyzetéből, de gyakorlatilag az egész régió, Japánt, Tajvant és a két Koreát beleértve úgy fegyverkezik, mintha nem lenne holnap, és minden apró rezdülés fontos lehet.

Oké. És mi köze van egyáltalán Kínának Hongkonghoz? Hongkong nem egy önálló ország?

Nem. Hivatalosan Hongkong a Kínai Népköztársaság része.

Akkor magyarul ez egy tüntetés Kínán belül?

Nem, mert Hongkong különleges közigazgatási terület.

Most akkor önálló állam, vagy Kína része?

Hongkong sajátos helyzetben van: hivatalosan Kína része, ám gyakorlatban független. Ez Hongkong sajátos történelmének köszönhető. A sziget ugyanis eredetileg angol gyarmat volt. 1898-ban az angol kormány 99 évre kibérelte a kínai császártól a szigetet, így az egészen a '90-es évekig a brit korona birtoka volt. Hongkong lakosai nem vettek részt a kínai polgárháborúban, így nem váltak kommunistává sem. Ám 1997-ben Hongkong visszakerült Kínához.

Rendben, de ha visszakerült Kínához, akkor meg miért önálló ország?

Azért, mert az 1980-as években a hidegháború utolsó évtizedében az angolok nem szívesen adtak volna vissza egy szocialista Kínának egy gazdag kikötővárost. Az angol miniszterelnök és a kínai párt első embere így megegyeztek, hogy Kína nem vezet be Hongkongban kommunizmust. Kína 1984-ban nemzetközi szerződésben megfogadta, hogy 50 éven keresztül nem nyúl hozzá Hongkonghoz. Az megőrizheti demokratikus rendszerét, kapitalizmusát, szólásszabadságát stb. Tehát Hongkong olyan széles körű autonómiát kapott, hogy tulajdonképpen önálló országnak is lehet tekinteni.

Akkor ezek szerint Kína nem tartja tiszteletben Hongkong autonómiáját?

Legalábbis a tüntetők szerint nem.

Pontosan mit csinált Kína, ami így kiborította a hongkongiakat?

A kínaiak szerint semmit. A tüntetők szerint viszont igen. Nekik a legfőbb bajuk a hongkongi kormánnyal van, ami szerintük Kína bábja.

Nem lehet, hogy az egész csak fel van nagyítva, és igazából nem olyan nagy a tüntetés, csak a média sugallja ezt?

Nem. Ez nem olyan, hogy kimennek ezren a parlament elé tüntizni, szelfiznek egyet a rendőrökkel, aztán hazamennek, hogy ők a többség. Ez olyan, hogy a hétmillió lakosból folyamatosan kint van félmillió, és ha meglövik vagy vízágyúzzák őket, akkor még többen lesznek. Ja, és tényleg ők a többség.

Akkor miért nem váltják le a kormányt népszavazással?

Leváltanák, de nem tudják Hongkong sajátos féldemokratikus rendszere miatt. Hongkongban ugyanis csak a parlament kétharmadát választják meg az emberek, egyharmadát az egyes gazdasági szférák és állami hivatalok vezetői jelölik ki. És mivel ezek gazdasági érdekből erősen függnek Kínától, így értelemszerűen ezek a képviselők a Kína-párti kormányt támogatják minden kérdésben.

Akkor mi a tüntetők követelése?

Több követelésük is van, de a legfontosabbak: demokratizálják a választási rendszert, vagyis csak olyan képviselők kerülhessenek a parlamentbe, akiket az emberek választottak be. Ezen kívül van még egy fontos követelés: ne kössön Hongkong Kínával kiadatási egyezményt.

Kiadatási egyezmény? Az miért olyan fontos? Nem szeretnék, ha az állam kiadná Kínának a törvényes bűnözőket?

Nem, mert nem csak őket adnák ki. Kína továbbra is kommunista állam, mely nem tűri az ellenvéleményt. Nagyon sok politikai menekült érkezik Kínából Hongkongba. Ezeknek az embereknek az egyetlen bűne mondjuk az, hogy nem azt tanították az iskolában, amit az állam előír, vagy megosztottak egy micimackós mémet (ami tiltott Kínában).

És nagyon durva a tüntetés?

Igen. Eredetileg tavasszal a tüntetés egyetlen régióban zajlott és periodikus volt. Mára azonban húsz különböző helyen zajlik, és minden nap százezrek mennek az utcára. A tüntetőknek ráadásul lett egy csoportja, akik magukat már nyíltan a „Harcosoknak” nevezik, és nem állnak meg a civil eszközöknél: keresik az erőszakot, rendőröket kutatnak fel az otthonukban, szobrokat döntögetnek.

Huh, akkor érthető, hogy a rendőrség így lép fel velük szemben...

Azért a rendőrséget sem kell félteni. Kína a legfejlettebb high-tech kamerákat szerelte fel az utcákra, drónokkal figyelteti meg a tömeget, mesterséges intelligenciával elemzi ki az emberek arcát és mozgását. Gyakorlatilag teljesen orwelli módon rendezi a tüntetést. Korábban például eltűnt egy könyvesbolt 5 munkatársa, akik rendszerkritikus könyveket árultak, és később egyikük a kínai médiában jelent meg, mint aki sírva bocsánatot kér, amiért rosszul gondolkodott.

Félelmetes! Mit tudnak tenni a tüntetők?

Ennél még félelmetesebb a tüntetők szervezettsége és kreativitása. Pillanatok alatt képesek az új helyzetekhez alkalmazkodni. Ők is maximálisan kihasználják a technológia adta lehetőségeket. Folyamatosan tájékoztatják egymást a saját helyzetükről és a rendőrség útvonaláról. Mikor Kína megfigyelő oszlopokat helyezett ki, akkor megjelent egy maszkos-esernyős tömeg, és úgy döntötték le a tornyokat. Másnap a kormány betiltotta a maszkokat, és már terjednek a videók arcprojektorokról, amik élő emojiként változtatják meg az ember arcát.

És hol tart ma a folyamat?

Ma a tömeg a maszktilalom miatt vonult az utcára. Többen élőben közvetítik az eseményeket. Egyelőre nem úgy tűnik, hogy gyorsan megoldódik a helyzet, sőt.

Milyen lehetőségek vannak?

Három lehetőség van, és ebből csak egy pozitív. A legjobb az lenne, ha sikerülne Hongkongon belül találni megegyezést a tüntetők és a kormány között. De ehhez Kínának engednie kellene. Erre egyre kevesebb az esély, de mindenki ebben bízik.

És a másik két lehetőség?

A másik lehetőség az, hogy a tüntetés nem csitul. Ebben az esetben Kína be fog vonulni hadsereggel és erőszakkal leveri a tüntetést, mint már egyszer megtette 1989-ben Pekingben. Ezt vagy szó nélkül hagyja az USA, vagy nem. Utóbbi természetesen a legrosszabb forgatókönyv.

OLVASTAD MÁR?

KOMMENTEK BETÖLTÉSE

A kispesti szoci képviselő felfüggeszti párttagságát

A politikus ezt a Facebook-oldalán jelentette be.

Hosszú évek tudatos sportdiplomáciai építkezését rombolná le a Karácsony-féle „stadionstop”

Hosszú évek tudatos sportdiplomáciai építkezését rombolná le a Karácsony-féle „stadionstop”

Rossz fényt vetne hazánkra, valamint a turizmusra is negatívan hatna, ha a „stadionstop” miatt visszalépnénk valamely nemzetközi sportesemény megrendezésétől.

Bölcsődetervezési ötletpályázatot hirdet a kormány

Építészeti ötletpályázatot hirdet bölcsődék tervezésére a Lechner Tudásközpont az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) Család- és Ifjúságügyért Felelős Államtitkársága és a Miniszterelnökség Építészeti és Építésügyi Helyettes Államtitkársága megbízásából.

Ha sok nézőt akarunk a stadionokba, akkor ezt miért nem segíti sem az MLSZ, sem a sporttörvény?

Ha sok nézőt akarunk a stadionokba, akkor ezt miért nem segíti sem az MLSZ, sem a sporttörvény?

Csodálatos indián nyárban van részünk, lesz nemzeti ünnep és hosszú hétvége is a közeljövőben. A Magyar Kupa következő fordulója viszont ügyesen kikerüli ezeket.

Bajban van Görögország, érkeznek a migránsok

Újabb hullámra számítanak a görögök, ami azért baj, mert már így is a kapacitásukon felül teljesítenek a migránstáborok.

Szijjártó: nem akarjuk, hogy Brüsszelben birodalom épüljön

Szijjártó: nem akarjuk, hogy Brüsszelben birodalom épüljön

A külgazdasági és külügyminiszter a Russia Todaynek beszélt a migrációról, valamint Budapest és Brüsszel kapcsolatáról.

Dübörög a kommunizmus: Észak-Koreában tavaly 20 ezer ember halhatott meg tuberkulózisban

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) becslése szerint ez 25 százalékkal több, mint egy évvel korábban.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére