Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Az egész világ Hongkongra figyel

Békési Marcell Kristóf

2019.10.06. 17:40

A kis városállam épp élet-halál harcot vív a világ legnagyobb államával: Kínával.

Hongkong városa és a Kínai Népköztársaság között már 2014 óta feszült a viszony, azonban idén tavasszal újabb tüntetéshullám indult, mely ellen a kínai kormány, mint mi is megírtuk, még a hadsereg bevetését is meglebegtette. A konfliktus akkor Donald Trump közbelépése miatt csitult, azonban október elsején újrakezdődtek a tüntetések, és soha nem látott sebességgel eszkalálódik a helyzet egy szabadságharc irányába.

Az egyik oldalon a legfejlettebb high-tech eszközöket bevető kormány, a másik oldalon a növekvő számú tüntetők. Mivel a konfliktus napjainkra nagyon bonyolulttá vált, megpróbáljuk kérdések és válaszok formájában ismertetni a helyzetet.

Először is: egyáltalán miért fontos nekem ez innen Közép-Európából?

Azért, mert az egész távol-keleti régió egy puskaporos hordó, ami bármelyik pillanatban robbanhat. Kína például az Egyesült Államokat vádolja a tüntetésekért, és a két szuperhatalom között egyébként is feszült a helyzet. Egyelőre nem úgy tűnik, hogy komoly konfliktus lehet Hongkong helyzetéből, de gyakorlatilag az egész régió, Japánt, Tajvant és a két Koreát beleértve úgy fegyverkezik, mintha nem lenne holnap, és minden apró rezdülés fontos lehet.

Oké. És mi köze van egyáltalán Kínának Hongkonghoz? Hongkong nem egy önálló ország?

Nem. Hivatalosan Hongkong a Kínai Népköztársaság része.

Akkor magyarul ez egy tüntetés Kínán belül?

Nem, mert Hongkong különleges közigazgatási terület.

Most akkor önálló állam, vagy Kína része?

Hongkong sajátos helyzetben van: hivatalosan Kína része, ám gyakorlatban független. Ez Hongkong sajátos történelmének köszönhető. A sziget ugyanis eredetileg angol gyarmat volt. 1898-ban az angol kormány 99 évre kibérelte a kínai császártól a szigetet, így az egészen a '90-es évekig a brit korona birtoka volt. Hongkong lakosai nem vettek részt a kínai polgárháborúban, így nem váltak kommunistává sem. Ám 1997-ben Hongkong visszakerült Kínához.

Rendben, de ha visszakerült Kínához, akkor meg miért önálló ország?

Azért, mert az 1980-as években a hidegháború utolsó évtizedében az angolok nem szívesen adtak volna vissza egy szocialista Kínának egy gazdag kikötővárost. Az angol miniszterelnök és a kínai párt első embere így megegyeztek, hogy Kína nem vezet be Hongkongban kommunizmust. Kína 1984-ban nemzetközi szerződésben megfogadta, hogy 50 éven keresztül nem nyúl hozzá Hongkonghoz. Az megőrizheti demokratikus rendszerét, kapitalizmusát, szólásszabadságát stb. Tehát Hongkong olyan széles körű autonómiát kapott, hogy tulajdonképpen önálló országnak is lehet tekinteni.

Akkor ezek szerint Kína nem tartja tiszteletben Hongkong autonómiáját?

Legalábbis a tüntetők szerint nem.

Pontosan mit csinált Kína, ami így kiborította a hongkongiakat?

A kínaiak szerint semmit. A tüntetők szerint viszont igen. Nekik a legfőbb bajuk a hongkongi kormánnyal van, ami szerintük Kína bábja.

Nem lehet, hogy az egész csak fel van nagyítva, és igazából nem olyan nagy a tüntetés, csak a média sugallja ezt?

Nem. Ez nem olyan, hogy kimennek ezren a parlament elé tüntizni, szelfiznek egyet a rendőrökkel, aztán hazamennek, hogy ők a többség. Ez olyan, hogy a hétmillió lakosból folyamatosan kint van félmillió, és ha meglövik vagy vízágyúzzák őket, akkor még többen lesznek. Ja, és tényleg ők a többség.

Akkor miért nem váltják le a kormányt népszavazással?

Leváltanák, de nem tudják Hongkong sajátos féldemokratikus rendszere miatt. Hongkongban ugyanis csak a parlament kétharmadát választják meg az emberek, egyharmadát az egyes gazdasági szférák és állami hivatalok vezetői jelölik ki. És mivel ezek gazdasági érdekből erősen függnek Kínától, így értelemszerűen ezek a képviselők a Kína-párti kormányt támogatják minden kérdésben.

Akkor mi a tüntetők követelése?

Több követelésük is van, de a legfontosabbak: demokratizálják a választási rendszert, vagyis csak olyan képviselők kerülhessenek a parlamentbe, akiket az emberek választottak be. Ezen kívül van még egy fontos követelés: ne kössön Hongkong Kínával kiadatási egyezményt.

Kiadatási egyezmény? Az miért olyan fontos? Nem szeretnék, ha az állam kiadná Kínának a törvényes bűnözőket?

Nem, mert nem csak őket adnák ki. Kína továbbra is kommunista állam, mely nem tűri az ellenvéleményt. Nagyon sok politikai menekült érkezik Kínából Hongkongba. Ezeknek az embereknek az egyetlen bűne mondjuk az, hogy nem azt tanították az iskolában, amit az állam előír, vagy megosztottak egy micimackós mémet (ami tiltott Kínában).

És nagyon durva a tüntetés?

Igen. Eredetileg tavasszal a tüntetés egyetlen régióban zajlott és periodikus volt. Mára azonban húsz különböző helyen zajlik, és minden nap százezrek mennek az utcára. A tüntetőknek ráadásul lett egy csoportja, akik magukat már nyíltan a „Harcosoknak” nevezik, és nem állnak meg a civil eszközöknél: keresik az erőszakot, rendőröket kutatnak fel az otthonukban, szobrokat döntögetnek.

Huh, akkor érthető, hogy a rendőrség így lép fel velük szemben...

Azért a rendőrséget sem kell félteni. Kína a legfejlettebb high-tech kamerákat szerelte fel az utcákra, drónokkal figyelteti meg a tömeget, mesterséges intelligenciával elemzi ki az emberek arcát és mozgását. Gyakorlatilag teljesen orwelli módon rendezi a tüntetést. Korábban például eltűnt egy könyvesbolt 5 munkatársa, akik rendszerkritikus könyveket árultak, és később egyikük a kínai médiában jelent meg, mint aki sírva bocsánatot kér, amiért rosszul gondolkodott.

Félelmetes! Mit tudnak tenni a tüntetők?

Ennél még félelmetesebb a tüntetők szervezettsége és kreativitása. Pillanatok alatt képesek az új helyzetekhez alkalmazkodni. Ők is maximálisan kihasználják a technológia adta lehetőségeket. Folyamatosan tájékoztatják egymást a saját helyzetükről és a rendőrség útvonaláról. Mikor Kína megfigyelő oszlopokat helyezett ki, akkor megjelent egy maszkos-esernyős tömeg, és úgy döntötték le a tornyokat. Másnap a kormány betiltotta a maszkokat, és már terjednek a videók arcprojektorokról, amik élő emojiként változtatják meg az ember arcát.

És hol tart ma a folyamat?

Ma a tömeg a maszktilalom miatt vonult az utcára. Többen élőben közvetítik az eseményeket. Egyelőre nem úgy tűnik, hogy gyorsan megoldódik a helyzet, sőt.

Milyen lehetőségek vannak?

Három lehetőség van, és ebből csak egy pozitív. A legjobb az lenne, ha sikerülne Hongkongon belül találni megegyezést a tüntetők és a kormány között. De ehhez Kínának engednie kellene. Erre egyre kevesebb az esély, de mindenki ebben bízik.

És a másik két lehetőség?

A másik lehetőség az, hogy a tüntetés nem csitul. Ebben az esetben Kína be fog vonulni hadsereggel és erőszakkal leveri a tüntetést, mint már egyszer megtette 1989-ben Pekingben. Ezt vagy szó nélkül hagyja az USA, vagy nem. Utóbbi természetesen a legrosszabb forgatókönyv.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Jönnek a Leopárdok!

Jönnek a Leopárdok!

A Zrínyi 2026 haderőfejlesztési program keretében beszerzett német Leopard harckocsikat mutatták be Münchenben a Magyar Honvédség katonáinak.

„Meg kell akadályoznunk az újabb migrációs hullámokat”

Meg kell akadályoznunk az újabb migrációs hullámokat, le kell zárni a migrációs útvonalakat – hangoztatta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten, miután hivatalában fogadta Evarist Bartolo máltai külügy- és Európa-ügyi minisztert.

Ez történt ma

Ez történt ma

A mai nap legfontosabb hírei.

Felrobbant egy törökországi tűzijátékgyár

Felrobbant egy törökországi tűzijátékgyár

Legkevesebb négy ember meghalt, 97 pedig megsérült pénteken Törökországban, azután, hogy egyelőre ismeretlen okból robbanássorozat indult be egy tűzijátékgyárban az északnyugati Sakarya tartományban, Hendek város közelében – közölte Fahrettin Koca török egészségügyi miniszter a helyszínen tartott sajtótájékoztatóján.

Szlovénia levett három országot a biztonságos országok listájáról

A szlovén kormány pénteki döntése alapján szombattól Horvátország, Csehország és Franciaország lekerül a biztonságos országok listájáról, miután ezen országokban nőtt a koronavírussal fertőzöttek száma az elmúlt két hétben – írta a helyi sajtó.

Vörös bárók: Amihez Leisztinger Tamás hozzáért, abból arany lett

Vörös bárók: Amihez Leisztinger Tamás hozzáért, abból arany lett

A baloldal milliárdos oligarchái a mai napig meghatározó szerepet töltenek be a gazdaságban és a politikában is. A vörös bárók egyik prominens alakja Leisztinger Tamás, aki már az 1990-es években is ezer szállal kötődött az MSZP-hez, kapcsolatai révén állítólag még a zsarolástól sem riadt vissza, és odafigyel, hogy az elvtársak nehogy munka nélkül maradjanak.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére