Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Az amerikai védelmi miniszter fokozott katonai jelenlétet ígért a balti országokban

888.hu

2022.08.10. 19:20

Megerősítjük csapatainkat a balti térségben, és fokozzuk a balti szövetségeseinkkel közösen végzett kiképzést, hogy ezzel tovább erősítsük harci képességünket a régióban – jelentette ki Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter lettországi látogatása első napján szerdán Artis Pabriks lett védelmi miniszterrel közös sajtótájékoztatóján.

 

Austin a lett államfőt, Egils Levitset is biztosította arról, hogy „ha bármi történne, és Lettország szuverén fennhatósága megkérdőjeleződne, mi itt leszünk”.

Austin újságíróknak elmondta, hogy az Egyesült Államok az Európában, elsősorban Romániában állomásozó amerikai csapatokat tervezi átcsoportosítani a balti térségbe, de azt sem zárta ki, hogy egyenesen Amerikából küldenének erősítést a Baltikum védelmének megerősítésére.

Artis Pabriks a sajtótájékoztatón a Fehéroroszország jelentette fenyegetés miatti aggodalmának adott hangot, mert – mint mondta – Fehéroroszország szerinte nem független nemzet, hanem gyakorlatilag Oroszország része. A lett védelmi miniszter elárulta, hogy fokozott figyelemmel ellenőrzik a lett-fehérorosz határt, s hangoztatta, hogy országa védelméhez „alapos, mindennapi kiképzésre” van szüksége a haderőnek. Hozzátette, hogy Lettországnak nem csak katonai, hanem anyagi támogatásra is szüksége volna az Egyesült Államoktól, amire az új katonai felszerelések mellett a légvédelem és partvédelem megerősítése érdekében volna szükség.

Austin szerdán Krisjanis Karis lett miniszterelnökkel is tárgyalt, és a lett kormányfő elárulta: országa szorosan együttműködik az Egyesült Államokkal, emellett az állandó orosz fenyegetés miatt folyamatosan növelik az ország védelmi költségvetését is.

A NATO szerint jelenleg mintegy 100 ezer amerikai katona van Európában, további 40 ezer pedig közvetlenül a NATO irányítása alatt, mind fokozott készültségben. Lettországban december előtt száz, mostanra már ötszáz amerikai katona állomásozik.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Orosz kémfőnök: Moszkvának adatai vannak a nyugati érintettségről

Oroszországnak olyan adatai vannak, amelyek megerősítik, hogy a Nyugat áll az Északi Áramlat gázvezetékeken történt robbanások mögött – jelentette ki Szergej Nariskin, az orosz Külső Hírszerző Szolgálat (SZVR) igazgatója újságíróknak pénteken Moszkvában.

Leállíthatják a Magyarországra szállító Török Áramlat gázvezetéket is?

Leállíthatják a Magyarországra szállító Török Áramlat gázvezetéket is?

A szankciókat okolva a Török Áramlat esetében is belengették az elzárást.

Előrejelző rendszert akarnak bevezetni a gázhiány miatt

Egy esetleges gázhiányra való tekintettel a német Szövetségi Hálózati Ügynökség korai előrejelző rendszer szükségességét hangoztatta. Ez több időt adna a vállalatoknak, hogy felkészüljenek a gázadagolásra.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére