Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Az amerikai igazságügyi minisztérium pert indított a texasi abortusztörvény miatt

888.hu

2021.09.10. 06:35

Az igazságügyi minisztériumnak kötelessége megvédeni az Egyesült Államok alkotmányát, fenntartva a jogállamiságot – hangsúlyozta Merrick Garland amerikai szövetségi igazságügyi miniszter.

 

A törvényi szabályozás kézenfekvő és egyértelmű célja megakadályozni a nőket abban, hogy gyakorolhassák alkotmányos jogaikat. A törvény nyilvánvalóan alkotmányellenes”

– szögezte le Merrick Garland, és ezzel összefüggésben felidézte a szövetségi legfelsőbb bíróság 1973-ban meghozott, precedensnek számító úgynevezett Roe/Wade-döntését, amely az alkotmány 14. kiegészítése alapján, a magánélethez való jogra hivatkozva, az abortusz tiltását az első trimeszterben alkotmányellenesnek nyilvánítja.

A keresetet a texasi szövetségi bíróságon nyújtották be, azzal a kérelemmel, hogy az illetékes bíró nyilvánítsa semmisnek a törvényt, „meggátolva annak végrehajtását és megvédve a Texas által megsértett jogokat”.

Az igazságügyi minisztériumnak kötelessége megvédeni az Egyesült Államok alkotmányát, fenntartva a jogállamiságot”

– hangsúlyozta Garland.

A szeptember 1-jével hatályba lépett jogszabály Texas államban a terhesség hatodik hetétől – azaz amikor először kimutatható a magzati szívverés – megtiltja az abortuszt.

Még a nemi erőszak vagy a vérfertőzés sem képez kivételt a szabályozás alól,

leszámítva azt, ha az anya egészsége – nagyon szűken meghatározott esetekben – veszélybe kerül.

Felháborodást váltott ki a texasi kormányzat azon döntése is, miszerint

a törvény kikényszerítését nem a hatóságok, hanem magánszemélyek kezébe helyezi.

A jogszabály értelmében ugyanis ők indíthatnak pereket olyanok ellen, akik segítenek nőknek a terhesség hat héten túli művi megszakításában. A segítő fogalma ugyanis jelentheti az abortuszt végző klinikát, annak munkatársait, a várandós nő rokonait, de akár a fuvart végző taxisofőrt is. Az alpereseknek elmarasztalás esetén 10 ezer dollárt (3 millió forint) kell kifizetniük a felpereseknek.

A jogszabály azt követően lépett hatályba, hogy az Egyesült Államokban az alkotmánybíróság szerepét betöltő szövetségi legfelsőbb bíróság – az abortuszjogi szervezetek sürgősségi kérelmeinek ellenére – nem lépett fel a művi terhességmegszakítást tiltó texasi törvény ellen. Az abortuszjogi szervezetek szerint

az államban elvégzett abortuszok 85-90 százaléka a terhesség hatodik hete után történik,

vagyis a törvény nagy valószínűséggel sok klinikát kényszerítene bezárásra.

Ilyen szigorú tiltást egyetlen amerikai államban sem engedélyeztek azóta, hogy meghozták a Roe/Wade-döntést.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére