Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Az al-Kaida vezetõjének felesége több millió forintot kap az Egyesült Királyságtól, mert sérültek az emberi jogai

Tóth Dalma

2019.03.05. 19:00

Az Emberi Jogok Európai Bíróságának (EJEB) döntése értelmében az Egyesült Királyság megsértette az Emberi Jogok Európai Egyezményének 8. cikkelyét - ami a magán- és családi élet tiszteletben tartásához való jogot deklarálja -, mivel az egyik brit reptéren megállították egy szélsõséges iszlamista feleségét, Sylvie Beghalt, és feltettek neki néhány kérdést. A nõ éppen Franciaországból utazott az Egyesült Királyságba, miután meglátogatta a terrorizmusért elítélt, éppen börtönbüntetését töltõ férjét, az al-Kaida egyik vezetõjét.

Sylvie Beghal 2011-ben Franciaországba utazott három gyerekével együtt, hogy meglátogathassák a családfőt, Djamel Beghalt, aki az al-Kaida terrorszervezet egyik vezetője volt.

Az algériai származású férfi a kapocs a túszejtő Amedy Coulibaly és a Charlie Hebdo elleni vérengzés elkövetője, Chérif Kouachi között. Õk voltak a legelkötelezettebb követői Beghalnak. Korábban mindkét terrorista járt Djamel Beghal dél-franciaországi otthonában. Cherif Kouachi 12 embert ölt meg, ameddig Amedy Coulibaly lelőtt egy rendőrt, majd egy kóser szupermarket négy vásárlójával is végzett.

A hatóságok szerint a férfi a Finsbury Park nevű mecsetben radikalizálódott Abu Hamza és Abu Qatada hatására. Állítólag Afganisztánban is járt, ahol Oszama bin Ladentől kapott parancsokat. Beghalt 2009-ben tiltották ki az Egyesült Királyságból, miután elítélték, mivel támadást szervezett az Egyesült Államok párizsi nagykövetsége ellen.

A férfi feleségét az East Midlands Repülőtéren állították meg, miután Franciaországból hazarepült.

Sylvie Beghal azt kifogásolta, hogy megalapozott gyanú nélkül tartotta őt vissza a reptéri rendőrség, ezzel pedig sérült a magán- és családi élet tiszteletben tartásához való joga. A nő egyébként nem volt hajlandó válaszolni egyetlenegy kérdésre sem ügyvédje jelenléte nélkül. Megengedték neki, hogy beszéljen vele telefonon, majd 30 perc múlva szabadon is engedték.  

A rendőrség elmondása szerint azért akarták kihallgatni, mert felmerült a gyanú, hogy esetleg köze lehet terrorista akciókhoz.

Egyébként 2015-ben a brit legfelsőbb bíróság elítélte Sylvie Beghalt a terrorizmusellenes törvények alapján, mivel nem volt hajlandó együttműködni a hatóságokkal. A jogszabályok szerint a rendőrség akár 9 órán keresztül is fogva tarthatja a gyanús személyt, és kikérdezheti vélhető terrorista akciókban betöltött szerepéről.

Az iszlamista feleség ügye ezért 2016 januárjában az EJEB elé került, a szervezet viszont csak a múlt héten hozta meg a döntését. Mivel az Emberi Jogok Európai Bírósága a nő javára döntött, ezért az Egyesült Királyságnak végül 21 532 fontot, azaz több mint 11 millió forintot kell fizetnie Sylvie Beghalnak.

A párizsi támadások merénylőit kiképző és terroristasejteket összekötő Djamel Beghal felesége már több millió forintjába került a brit adófizetőknek. A francia állampolgárságú nő azért érkezett Nagy-Britanniába, mert Franciaországot túlságosan „világinak” tartotta, „muszlimabb környezetben” szerette volna felnevelni gyerekeit. Beghal asszonynak nem kellett fizetnie a lakásáért és családját is támogatták, mivel két, 18 év alatti gyermekkel érkezett az országba. A The Telegraph két évvel ezelőtti számításai szerint már akkor több mint 62 millió forintot költöttek rá a britek.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére