Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Ausztriában nem lehet többé törökül letenni a jogsit

Pörge Béla

2018.07.22. 19:38

Eddig lehetett, sokan éltek is a lehetõséggel, Norbert Hofer szerint viszont fontos, hogy az osztrák állampolgárok beszéljenek németül.

Ausztriában eddig a jogosítvány megszerzéséhez szükséges elméleti oktatást török nyelven is lehetett tanulni. Ennek mostantól vége, a minisztérium szerint anyagi okokból, de Norbert Hofer közlekedésügyi miniszter kiemelte a németül tudás szükségességét is.

Az oktatásban használt minden egyes újabb nyelv öt számjegyű pluszkiadást jelent, ez pedig nehezen indokolható"

— mondta a Hofer.

A német után a leggyakoribb nyelv a török volt az osztrák KRESZ-tanfolyamokon. Érdekesség, hogy horvátul és szlovénül ezután is lehet vizsgázni Ausztriában. A horvát és a szlovén egyébként őshonos kisebbség az országban, ellentétben a törökkel, ráadásul a két EU-s nyelven indított tanfolyamok költsége kisebb is, mint a törököké volt.

Idén eddig 2243-an tették le a vezetéshez szükséges elméleti vizsgát török nyelven, tavaly összesen 3631-en — írja a Kronen Zeitung.

Az országban egyébként is komoly gondot okoz a migráció. Bécsben a gyerekek többsége már bevándorló családból származik, tavaly például a Mohamed az egyik leggyakoribb fiúnév volt a városban.

Sőt, ahogyan arról korábban már írtunk, Bécsben az általános iskolai tanulók 50 százalékának, a felső tagozaton a 70 százalékának már nem a német az anyanyelve. Wien-Hernalsban ez az arány: 93,2%. Összességében a körülbelül 1,13 millió diák 22 százaléka nem német anyanyelvű.

Nem ez az első lépése az ÖVP-FPÖ kormánynak a bevándorlás ellen. Korábban Sebastian Kurz többször is keményen felszólalt a politikai iszlám ellen, ennek jegyében mecseteket is zártak be Bécsben, valamint kiutasítottak több imámot is az országból.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére