Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Ausztria újrázik

Nagy Gábor

2019.09.28. 10:18

Sógorék ismét választanak. Reméljük, hogy ezúttal sem lesz probléma a borítékokkal.

Ahogy arról korábban már a 888 is beszámolt, vasárnap (szeptember 29-én) tartják Ausztriában az előrehozott (Nationalrat) parlamenti választásokat.

Egyetlen kérdés körül forog az osztrák választás

Mint ismert, a Strache-botrány kirobbanását követően nemcsak az FPÖ vezetőjének, hanem a kormánykoalíció felmondásával Sebastian Kurz kancellárnak is távoznia kellett pozíciójából, Alexander Van der Bellen államfő pedig szeptember 29-ére előrehozott választást hirdetett ki. Az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) és az Osztrák Néppárt (ÖVP) között meglévő feszültséget némileg mérsékelte, hogy immáron a bevándorlásellenes párt korábbi államfőjelöltje, Norbert [...]

Sógorék azért járulnak ismét urnához, mert nem sokkal az európai parlamenti voksolások előtt (Véletlen? Aligha!) kompromittáló felvételek jelentek meg a német médiában Heinz-Christian Strache szabadságpárti (FPÖ-s) alkancellárról. Később a sajtóban sem tagadták: erős a gyanú, hogy titkosszolgálati módszerekkel iktatták ki Sebastian Kurz néppárti (ÖVP) kancellár koalíciós partnerét – igaz, a látottak alapján Strachét sem kellett félteni, simán csőbe húzták a politikust.

Az osztrák koalíciós krízis kiélezte a feszültséget az ÖVP és az FPÖ között, s bár ezt némileg mérsékelte, hogy a bevándorlásellenes párt korábbi államfőjelöltje, Norbert Hofer vette át az FPÖ vezetését, a korábbi szabadságpárti belügyminiszter, Herbert Kickl személye továbbra is komoly vitákat szül a jobboldali pártok között.

Bár Ausztriában egy ideje már egy ún. ügyvivő kormány volt hatalmon, mely nem mellesleg visszavont több korábbi, bevándorlásellenes intézkedést, nagyon úgy néz ki, hogy Sebastian Kurz visszatér. A kérdés csupán az, hogy kivel?

A Magyar Hírlap azt írja: Hofer és Kickl azzal kampányolt az elmúlt hetekben, hogy az “FPÖ nélkül Kurz balra billenne” – vagyis az FPÖ egy felújított koalícióban lenne érdekelt. A szabadságpártiak szerint Kurz akár a Werner Kogler vezette Zöldekkel is összeállna – ez azonban elég sok mindent borítana Ausztriában. Ám a közvélemény-kutatási adatok alapján a Zöldekkel még nem lenne meg a parlamenti többsége a volt kancellárnak – Kurznak be kellene vonni a Beate Meinl-Reisinger által elnökölt liberális NEOS-t is a koalícióba. És arra is megvan minden esély, hogy Ausztriában is nagykoalíció jön a szociáldemokratákkal – ismét.

Egy esetben azonban elveszthetné vezető szerepét az ÖVP: ha a baloldal kicsit jobban szerepel, mint a májusi EP-választásokon, akkor létrejöhetne egy SPÖ-NEOS-Zöldek koalíció. (Ez minden bizonnyal végzetes lenne.)


Az adatok szerint 6 millió 397 ezren járulhatnak az urnákhoz, a szavazók az osztrák szövetségi parlament alsóházának, a Nemzeti Tanácsnak a 183 tagját választják meg. A szavazóhelyiségek általában 7-től 17 óráig tartanak nyitva, de ez tartományonként eltérő lehet. A szavazók három preferenciaszavazatot adhatnak le, szövetségi, tartományi, illetve helyi szinten. Ausztriában a parlamenti választásokon a szavazásra jogosultak a pártok mellett politikusokra is voksolhatnak; vagyis országos, tartományi és helyi szinten is megjelölhetnek egy-egy politikust, akit szívesen látnának a parlamentben (a szavazat csak akkor érvényes, ha a politikusok a szavazó által megjelölt párt tagjai). Országosan a pártra leadott szavazatok hét, tartományi szinten tíz, helyi szinten pedig 14 százaléka szükséges ahhoz, hogy a jelölt előbbre jusson a pártlistán.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Ma van a homofóbia elleni világnap, ünnepeljünk együtt!

Ma van a homofóbia elleni világnap, ünnepeljünk együtt!

Sokan nem is tudják, hogy milyen nagy napra virradtunk ma, ezért egy történettel és egy fotógalériával emlékeztetünk mindenkit, hogy „nem kell félni” a másoktól.

Kamu Karácsony már angol nyelvű tanulmányt is írt

Kamu Karácsony már angol nyelvű tanulmányt is írt

Tóka Gábor azt állította, hogy Karácsony az egyetemen még tudott angolul, hiszen közösen írtak egy tanulmányt, csakhogy erről maga Karácsony ismerte el 2004-ben, hogy Tóka csak kedvezett neki, és nincs valós munkája a dolgozatban.

Trollmentes lakodalom

Trollmentes lakodalom

Igazán bombasztikus ötlettel jelentkezett Mérő László. A matematikusnak a Telexen megjelent írása szerint a Fidesz hívei meghekkelhetik az ellenzéki előválasztást. „Százezer tudatos fideszes résztvevő az előválasztáson elég lehet ahhoz, hogy megváltoztassa akár kétmillió valódi ellenzéki szavazó akaratát.”

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére