Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Ausztria is csatlakozhat a lázadókhoz

Bertha László

2017.10.14. 09:28

Csaknem minden kétséget kizáróan véget ér az országot hosszú évek óta gúzsba kötõ nagykoalíciós kormányzás. Ausztriát egy új kancellár és egy új kormányzat irányítja majd. De hogyan jutott el az ország mindössze két év alatt a markáns jobboldali fordulatig?

Mindenki számára ismerősen csenghet még a bukott szociáldemokrata kancellár, Werner Faymann neve, aki 2008-tól egészen 2016 májusáig állt a szövetségi kormány élén. A néhai taxisofőr, akiért évekig rajongtak a baloldali szavazók, végül csúfos kudarcot vallott. Utolsó kancellári napjain még a saját hívei is kifütyülték, majd csendben a hátsó ajtón távozott.

Werner Faymann lejtmenetét és bukását a 2015-ben kirobbant bevándorlási válság okozta. Emlékezetesek Faymann szavai, aki hevesen fasisztázott, a nácikhoz hasonlította a magyar kormány bevándorláspolitikáját, az illegális bevándorlók befogadása mellett kardoskodott, követve a nagy testvért, a naiv illúziókat kergető Németországot.

A valóság rárúgta az ajtót az osztrákokra

A kancellár és vele együtt az egész nagykoalíció népszerűsége (SPÖ–ÖVP) ezt követően példátlan zuhanásnak indult, a hosszú ideje következetesen bevándorlásellenes politikát folytató jobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) átvette a vezetést a közvélemény-kutatásokban. Faymann később hiába eszközölt száznyolcvan fokos fordulatot, a szocialisták elvesztették hitelességüket; a biztonsági helyzet drasztikussá vált, Heinz-Christian Strache és az FPÖ pedig megállíthatatlannak tűnt.

A jobbközép Osztrák Néppárt (ÖVP) továbbra is tetszhalott állapotban volt. Faymann lemondása, valamint az új kancellár, Christian Kern személye ugyan pozitívan hatott a szociáldemokraták megítélésére, a baloldali hurráoptimizmus mégis rövid életűnek bizonyult. Kern elődjéhez hasonlóan sorozatos hibákat követett el.

A jelenlegi osztrák külügyminiszter, aki már a válság során is a kormány legjózanabb tagjának bizonyult, 2017 májusában vette át az ÖVP irányítását. A mindössze 31 éves „csodagyerekről”, Sebastian Kurzról évek óta ódákat zengnek az osztrák politikai körökben. Kurz ösztönös tehetsége aligha vitatható. A lerongyolódott néppártot alig néhány hónap leforgása alatt megújította, a jobboldali fordulat pedig kifizetődőnek bizonyult.

Az idén májusban kirobbant kormánykoalíciós válság és Reinhold Mitterlehner ÖVP-elnök és alkancellár lemondása után az osztrák parlamenti pártok megállapodtak, hogy a 2018 őszén esedékes következő parlamenti választásokat egy évvel előre, október 15-ére hozzák. A választások napján élő, szöveges tudósítással jelentkezünk!

A legfrissebb közvélemény-kutatások arról tanúskodnak, hogy a legnépszerűbb párt az eddigi kisebbik koalíciós partner, az Osztrák Néppárt, mely támogatottságának fokozatos erősödését leginkább Sebastian Kurz népszerűségének, valamint a bevándorlásügyben képviselt, a befogadások szigorú korlátozását hangsúlyozó politikájának köszönheti. A párt támogatottsága tehát elválaszthatatlan a fiatal pártelnöktől.

Biztos a néppárti siker, de ki lesz a második?

A felmérések alapján a valódi verseny a második helyért folyik a szociáldemokraták és a jobboldali, bevándorlásellenes FPÖ között. Ahogyan azt említettük, az Osztrák Szociáldemokrata Párt csak az árnyéka régi önmagának. A párt az elmúlt években egy sor tartományi, illetve helyi választást és ezzel párhuzamosan több mint egymillió szavazót vesztett. A választópolgárok mindenekelőtt az SPÖ-t tették felelőssé a bevándorlás okozta gondokért, és a párt adós maradt a szociális, illetve jóléti programjainak megvalósításával is.

A SPÖ-nek emellett rendkívüli módon ártott a kampány legnagyobb, a közelmúltban kirobbant botránya. A szociáldemokrata párt korábbi kampánytanácsadója, az Izraelben még augusztusban pénzmosás gyanújával letartóztatott Tal Silberstein állt azon Facebook-oldalak mögött, amelyeken Sebastian Kurzot és pártját, a néppártot akarták a legvisszataszítóbb módszerekkel, köztük rasszista és antiszemita rágalmakkal befeketíteni.

A közvélemény-kutatások per pillanat azt vetítik előre, hogy a Strache által vezetett Osztrák Szabadságpárt megelőzi a szociáldemokratákat az előrehozott választáson. Mindez jelentős mértékben befolyásolhatja, hogy a tízéves nagykoalíciós kormányzás után milyen kormánya lesz az országnak. Ilyen körülmények között a jobboldali szabadságpárt, illetve annak vezetője, Heinz-Christian Strache „királycsináló” lehet. Elemzők a legnagyobb esélyt egy ÖVP–FPÖ koalíciónak adják, a kért párt álláspontja ugyanis számos – legfőképp a bevándorlás – kérdésében megegyezik.

Ha mindez valóban így alakul, akkor Ausztriában régóta nem látott jobboldali irányváltás történhet az ország vezetésében. Ebben az esetben egyvalami már most garantált: a brüsszeli sivalkodás.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére