Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Atomra atom a helyes válasz?

888.hu

2017.09.20. 21:00

Mintegy ötven ország kezdte meg szerdán az ENSZ-ben az atomfegyverek betiltásáról szóló egyezmény aláírását, amely azonban csak jelképes jelentõségû, mert a nukleáris nagyhatalmak nem vesznek részt benne. Nehéz kérdés továbbá ez ügyben, hogy mi lesz az immáron elképesztõen veszélyessé váló Észak-Korea ügyével.
NEW YORK, 21:00

Mintegy ötven ország kezdte meg szerdán az ENSZ-ben az atomfegyverek betiltásáról szóló egyezmény aláírását, amely azonban csak jelképes jelentőségű, mert a nukleáris nagyhatalmak nem vesznek részt benne. Nehéz kérdés továbbá ez ügyben, hogy mi lesz az immáron elképesztően veszélyessé váló Észak-Korea ügyével.

Az egyezmény szövegét, amelyet néhány hónapja dolgoztak ki, júliusban az ENSZ 193 tagállama közül 122 ország fogadta el. Akkor lép érvénybe, ha 50 ország ratifikálja. A kilenc atomhatalom — Egyesült Államok, Oroszország, Kína, India, Pakisztán, Izrael, Franciaország, Nagy-Britannia, Észak-Korea — jelezte, hogy nem kíván csatlakozni. Ezt a NATO külön is megerősítette, közleményük szerint:

 Mindaddig, amíg léteznek atomfegyverek, a NATO nukleáris szövetség marad".

A Stockholmi Békekutató Intézet szerint az év elején 14 935 atom-robbanótöltet volt a kilenc ország birtokában, ennek 93 százaléka az Egyesült Államok és Oroszország tulajdonában. A számuk a nyolcvanas évekéhez — 70 000 robbanófej — képest jelentősen csökkent. Az atomtöltetek száma elsősorban az Egyesült Államok és Oroszország által 2010-ben aláírt új START-szerződésnek köszönhetően csökkent.

A NATO egyértelmű üzenete azt tükrözi, hogy a szervezet szerint szükség van a nukleáris elrettentés eszközére, főleg napjainkban, amikor Észak-Korea atomcsapással fenyegeti az Egyesült Államokat és szövetségeseit. Hogy a fenyegetést pedig komolyan is vegyék, Kim Dzsongunék hetente ismétlődő gyakorisággal lövöldöznek ki — immáron nukleáris robbanófejet is hordozni képes — interballisztikus rakétákat. Ez azt jelenti, hogy Észak-Korea most már gyakorlatilag a Föld bármely pontjára képes eljuttatni egy atomtöltetet egy olyan eszközzel, melynek hatástalanítása rendkívül bonyolult, és amire sosincs százszázalékos garancia.

Londoni stratégiai elemzők szerint a Hvaszong-14 típusú rakéta hatótávolsága meghaladja a 7500 kilométert, és elvileg elérheti az Egyesült Államok nyugati partvidékét egy 650 kilogrammos vagy ennél kisebb töltettel, de a júliusban tesztelt prototípust egyelőre nem a lehető legnagyobb hatótávolság elérésére, hanem tesztcélokra optimalizálták.

Az Stratégiai Tanulmányok Nemzetközi Intézete (IISS) tanulmánya szerint azonban egy új tervezésű rakéta, amely elérheti az Egyesült Államok egész területét, akár már az idei év végén, vagy 2018 elején megjelenhet. Észak-Korea elvileg összerakhat két Hvaszong-14-es hajtóművet az eddiginél nagyobb első fokozat meghajtására, és ehhez hozzáépíthet egy második fokozatot egy hajtóművel — vélekedtek a londoni stratégiai kutatóintézet szakértői.

Az ENSZ-közgyűlés 72. ülésszakának általános vitájában Donald Trump amerikai elnök is újból kifejtette véleményét Észak-Koreával kapcsolatban. Az amerikai elnök korábban "tűzzel-vassal" fenyegette meg a sorozatos kísérleti atomrobbantásokat és ballisztikusrakéta-kísérleteket végrehajtó Phenjant. Trump leszögezte, hogy Kim Dzsongun észak-koreai vezetőnek az atomfegyverek után folytatott vakmerő hajszája az egész világot felmérhetetlen emberi veszteségekkel fenyegeti.

A rakétás ember öngyilkos küldetésbe hajszolja magát és a rendszerét"

— fűzte hozzá.

Az Egyesült Államokról szót ejtve hozzátette:

Ha meg kell védenünk magunkat vagy szövetségeseinket, nem lesz más választásunk, mint teljesen lerombolni Észak-Koreát."

Ugyanakkor az amerikai elnök megköszönte Oroszországnak és Kínának, hogy csatlakoztak az új, Észak-Korea ellen irányuló szankciók megvitatásához az ENSZ BT-ben, melyeket az amerikai fél kezdeményezett.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére