Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Asszád most nyerhette meg a háborút

Bokor Gábor

2016.12.07. 20:28

Aleppó óvárosának visszaszerzése az utóbbi évek legnagyobb eredménye, ezzel egy lépéssel közelebb jár Asszád ahhoz, hogy visszaszerezze az egész ország felett a hatalmát.
ALEPPÓ, 20:28

Aleppó óvárosának visszaszerzése az utóbbi évek legnagyobb eredménye, ezzel egy lépéssel közelebb jár Asszád ahhoz, hogy visszaszerezze az egész ország felett a hatalmát.

Az ilyen témában mindig jól értesült Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja szerda reggeli bejelentése szerint az ország elnökéhez, Bassár el-Asszád elnökhöz hű kormányerők visszafoglalták a hónapok óta ostromlott, egykor milliós nagyváros, Aleppó óvárosát.

A lázadók az éj során azért hagyták el a város magját, mert attól féltek, hogy a kormányerők körbezárják őket, aminek végzetes következményei lehettek volna. Kedd este több követet is Törökországba küldtek a felkelők, hogy Erdogan közbenjárásával elérjék, hogy egy szabad folyosón ők és a civil lakosság elhagyhassa a várost.

A felkelés központja elesett és nem segítik fel

Az Arab tavasz néven elhíresült felkeléssorozat, amelyik az egész észak-afrikai régióban, valamint a Közel-Keleten végigsöpört, Szíriát sem kímélte, sőt itt alakultak ki a legdurvább harcok.

Míg Marokkóban, Tunéziában és Algériában viszonylag hamar helyreállt a rend, addig Szíria a földi pokollá változott. A kormányellenes tüntetések Aleppóból indultak, ahol százezres tömegek követelték Asszád elnök lemondását. Az eseményeket feszült figyelemmel kísérő hadsereg végül hatalmas hibát követett el: az emberek közé lövetett, aminek beláthatatlan következményei lettek.

Aleppó lett az Egyesült Államok által támogatott, mérsékeltnek hazudott felkelők központja. Nem csoda, hogy itt dúltak a legdurvább harcok a polgárháború sújtotta országban. A város gyakorlatilag megsemmisült az éveken át tartó öldöklésben. Mára odáig fajult a helyzet, hogy a civil lakosság jóformán alig jut ivóvízhez, továbbá az élelmiszerkészletek is igencsak megcsappantak.

Ha békét akarsz, készülj a háborúra

A várost elég hamar, mindössze pár hét alatt elvesztették a kormányerők, azonban nem adták fel a harcot és pár hónapnyi készülődés után nekiláttak a város visszafoglalásának.

A város azonban addig a káosz szélére került. A lázadók képtelenek voltak normális körülményeket biztosítani az ott maradt lakosság számára, a régi önkormányzati épületeket és okmányirodákat nem építették újjá, ami pedig megmaradt, abból nem maradt más, mint imaház és más vallási intézmények.

Bár a lakosság ezeket a dolgokat nehezen nyelte le, a lázadók ellen nem tüntettek. A várost irányító egykori tüntetők az Iszlám Államéhoz hasonló szigorú, iszlamista törvényeket vezettek be. Több olyan hír is szárnyra kapott az amúgy teljesen lezárt térségből, hogy az utcákon nyilvános kivégzéseket tartottak. 

A tökéletes fekvése lett a város veszte

Aleppó nem hiába lett az egyik legfontosabb kulturális és gazdasági város a Közel-Keleten. A település több, kulcsfontosságú kereskedelmi útvonal találkozásánál fekszik. Ezért is  folytak itt a legdurvább harcok

Több szakértő úgy vélekedett korábban, hogy aki átveszi a hatalmat Aleppó felett, az megnyeri a háborút. Többek közt ennek is köszönhető, hogy mindenki utolsó az töltényig harcol a térségben és a szíriai polgárháború összes résztvevője jelen van. Aleppóért a felkelők, a kormányerők, a kurdok, valamint az Iszlám Állam is küzd, ezért van az, hogy a városon belüli kerületeket is más-más ural. 

Asszád most került a legközelebb ahhoz, hogy eldöntse a harcot

Bassár el-Asszádnak van a mostani helyzet szerint a legnagyobb esélye arra, hogy visszaszerezze a város feletti uralmat. Az óváros, azaz a városközpont megszerzésével és a lázadók visszavonulásával hatalmas területi és politikai sikert aratott, hiszen az ellene felkelőknek a menekülés egy óriási presztízsveszteség, amit egykönnyen biztos nem nyelnek le.

Az Iszlám Állam folyamatos területvesztései és erőinek centralizálása miatt egész korán kiesett a harcokból. Bár Aleppó számukra már annyira az általuk uralt területek perifériáján van, hogy igazából maguk sem gondolhatták azt, hogy komoly esélyük van az amúgy is vallásilag teljesen megosztott város megszerzéséhez. Nem sokkal ezelőttig a kurdok is irányítottak egy-egy negyedet, ám mára ők is visszább húzták soraikat.

Mi lesz Asszád győzelme esetén?

Ez az, amit senki sem tud megjósolni. Bár a háború elején a nyugati sajtó nagy része csak azt mondogatta, hogy Asszád egy diktátor és mennie kell, mára belátták, hogy egyedül neki van reális esélye arra, hogy helyreállítsa a rendet az országban.

Az oroszok jelentős támogatásának köszönhetően egyre több területet tudott visszaszerezni Asszád, és egyre elfogadottabb politikussá vált. Aleppó esetleges visszafoglalása után vélhetően lesz arra is kapacitása a kormányerőknek, hogy megkíséreljék átvenni az uralmat az ISIS által elfoglalt területeken.

Amennyiben valóban sikerül helyreállítani a rendet az országban, és az egész fölött Asszád uralkodik, akkor is egy füstölgő puskaporos hordó lesz az országból. Arról nem is beszélve, hogy felfoghatatlan összegekbe kerülne az egész ország újjáépítése és stabilitásának helyreállítása.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére