Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Angliában vécét pucol, de Romániában õ a falu bikája

Bokor Gábor

2018.09.10. 16:05

A honi baloldali média szerint Románia már mindenben lekörözött bennünket, az alábbi cikkben tényszerûen bebizonyítjuk, hogy ez egyáltalán nincs így. Sõt, kísérletet teszünk annak a bemutatására, hogy miként élnek külföldön a román vendégmunkások, miközben otthon egy teljesen más képet mutatnak önmagukról. Statisztikai adatok szerint Románia nagyot veszített az uniós csatlakozással. 2008 óta négymillióan hagyták el keleti szomszédunkat.

Hagyományosan a román diaszpóra tagjai végzik el Nyugat-Európában a legtöbb fizikai munkát. Románia lakosságának nagy része a jobb élet reményében megy elsősorban Angliába, Francia-, Olasz- és Spanyolországba, nagy részük alulképzett, így csak a kulimunkát végezhetik el.

Persze nem panaszkodnak, a maguk módján így is meg tudnak élni, sőt haza is tudnak küldeni a megkeresett pénzből. Nem keveset, hiszen a statisztikák szerint átlagosan minden megkeresett tíz euróból nyolcat hazaküldenek. Egyből érdekes kontrasztra bukkanunk, ha megnézzük, hogyan is él a román kisebbség döntő többsége Nyugat-Európában: legtöbbjük putrikban, viskókban hajléktalanok módjára töltik mindennapjaikat a nagyvárosokban, viszont a hazaküldött pénzből már olyan palotákat építenek, melyek egyrészt be sem tudnak fejezni, másrészt nem tudják működtetni a már meglévő épületrészeket sem.

Így történhetnek olyan csodálatos alkotások, mint a bánffyhunyadi cigodák. Aki járt már Erdélyben, és Kolozsvár felé ment az 1-es főúton, biztos láthatta, micsoda ultragiccses, minden stílust ötvöző cigánypaloták láthatóak a városban. Ezeket a gábor cigányok építették és egyetlen céljuk volt vele, hogy bemutassák, ők valójában mennyire gazdagok.

Az épületeknek egy közös jellemzője van: mindegyiknek fényes a teteje, a gábor cigányok különböző méretű és mennyiségű tornyokkal látják el a házaik tetejét. A házak többsége csak kívülről van úgy, ahogy befejezve: sokszor belül még ki sincs festve, bútorok is alig vannak, a felső szintek pedig szinte mindegyiknél lakatlan, a helyi cigányságnak csak egy célja volt: megmutatni, hogy ők mennyire vagyonosak, kitenni az értéket az utcafrontra – a többi nem számít.

Azonban ez a jelenség nemcsak rájuk jellemző, hanem a hagyományos értelemben vett románságra is. A Mandrie si beton nevű román oldal szerkesztői, Petrut és Ioana Calinescu készítettek is egy dokumentumfilmet, illetve képriportot arról, hogyan élnek azok, akik ingáznak a nyugat-európai putri és a román luxus között.

Döbbenetes, hogy miként élnek a kis román falvakban ezek az emberek. Egyikük elmondta, ha valakinek csak egy Dacia Loganja van, akkor ne is várja azt, hogy ráköszönnek ott az emberek, azonban ha egy drágább autóval jelenik meg, akkor kivívja a többiek tiszteletét, elismerését.

Két, láthatóan igencsak alulszocializált interjúalany, a kamerák előtt félmeztelenül nyilatkozó úr és kedves felesége például arról számolt be a riporternek, hogy 1996 óta dolgoznak Párizsban, a férj munkás, felesége házvezetőnő. Az ő kultúrájukban úgy tartják, hogyha valakinek pénze van, azt igenis meg kell mutatni a többieknek.

Házakat kell építened vagy luxusautókat kell venned, csak akkor vesznek itt emberszámba”

– mondta egyikük.

Egy másik nyilatkozó szerint kint áldatlan állapotok között élnek, ott alszanak, ahol épp tudnak, Nyugat-Európában megkeresik a maguk kis fizetését, félretesznek amennyit csak képesek, annyit tartanak maguknál, amennyire a minimális létfenntartáshoz szükségük van, a többit pedig hazaküldik, hogy ott építkezzenek meg Ferrarit vegyenek.

Az egyik külföldön dolgozó fiatal a riportereknek kifejtette, elég az embereknek elmenni a kelet-romániai Negrestibe, és ott csak luxusautókat fog látni. Ezért fordulhatnak elő olyan komikus látványok, mint a román népviseletbe öltözött násznép francia rendszámú, több tízmillió forintot érő járművekbe szállnak be, valamint a félkész házak előtt álló hófehér Ferrari.

A csoport egy hosszú képriportot is csinált a román helyzetről. Az általuk készített fényképeken többször is látni, mekkora a kontraszt: az egyik legerősebb képükön egy öreg asszony a máramarosi Batizában a modern, szemmel láthatóan még be sem fejezett ház mellett a patakban mossa a ruháit. 

A képsorozat készítői felkeresték a franciaországi Montmagny városát is, ahol az egyik legnagyobb román gettó található. Itt a román kisebbség tagjai saját maguk által épített kis vályogviskókban alszanak esténként bármiféle komfort, mint például csatorna, vezetékes víz vagy áram nélkül. Itt gyakorlatilag hajléktalanként élnek.

Nem csoda, hogy ezt évekkel ezelőtt, az akkor még keménykezű, jobboldali vezető, Nicolas Sarközy is megunta, nem kis botrány lett abból, hogy kiutasították a beilleszkedésre képtelen románokat.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Lengyel nagykövet: megállapodás született az EU-ban az orosz olaj árplafonjáról

Az Európai Unió tagországai előzetesen megállapodtak a tengeren szállított orosz olaj hordónkénti árplafonjáról, amely 60 dollár lesz – erről tájékoztatta az újságírókat Andrzej Sados, Lengyelország Európai Unió mellé rendelt állandó képviseletének vezetője pénteken.

Halálra röhögték magukat Alan Shearerék a németek búcsúján

Halálra röhögték magukat Alan Shearerék a németek búcsúján

Egy temetőben is vidámabb a hangulat, mint a tegnap este a német válogatott öltözőjében volt A Nationalelf 4-2-re verte Costa Ricát, ám ez kevés volt, 2018 után újra a csoportkörben búcsúzott a világbajnokságtól. A Bild kínos részletességgel számolt be a német búcsúról. A brüsszeli marokkóiak pedig újra tüzesen ünnepelték, hogy a számukra otthont biztosító Belgium csapata kiesett. 

„A jövőbe vetett reményt is szimbolizálja az energetikai infrastruktúra összekötése”

„A jövőbe vetett reményt is szimbolizálja az energetikai infrastruktúra összekötése”

Az energetikai infrastruktúra összekötése Magyarország és Szlovénia között szimbolizálja a két nép jövőbe vetett reményét is – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a szlovéniai Cirkovcében a Cirkocve-Pince villamosenergia-távvezeték átadóünnepségén.

A 888 megmondja a tutit: Szerbia – Svájc

A 888 megmondja a tutit: Szerbia – Svájc

Ahogy mondani szokták: az élet a legnagyobb rendező. Ki gondolta volna, hogy eljön az az idő, hogy nem nyáron, hőségben, sörsátrak árnyékában, hanem ősszel/télen forralt bort szürcsölve kell végig izgulnunk egy labdarúgó-világbajnokságot? De azzal, hogy Katar nyerte a 2022-es vb rendezési jogát, ezt is megtapasztalhatjuk. A 888.hu is kiveszi a részét a szurkolásból, a torna ideje alatt minden nap egy slágermeccs győztesét tippeljük meg párokba osztva, nem feltétlenül futballszakmai szempontok alapján. A mai meccs: Szerbia – Svájc.

Afrikában kötnek ki az Ukrajnába küldött fegyverek

A nigériai elnök egy konferencián aggodalmának adott hangot azzal kapcsolatban, hogy a líbiai háborúhoz hasonló módon az ukrajnai háborúból is kezdenek a fegyverek beszűrődni a Száhel-övezet térségébe, ami állítása szerint veszélyezteti a kollektív békét és a biztonságot a régióban.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére