Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Angela Merkel szerint hatalmas siker az ENSZ migrációs csomagjának elfogadása

Horváth Tamás

2019.04.15. 21:01

A német kancellár sajtónyilatkozatban méltatta a migránspaktum néven is ismert megállapodást.

Nagy siker, hogy az ENSZ tagállamai elsöprő többséggel elfogadták a világszervezet migrációs megállapodását, és ezzel elfogadták azt is, hogy a menekülés és elűzetés ügye nemzetközi feladat, amelyet csak közösen lehet megoldani – jelentette ki Angela Merkel német kancellár hétfőn Berlinben az ENSZ menekültügyi főbiztosával, Filippo Grandival folytatott megbeszélése előtt.

A német kormányfő sajtónyilatkozatában aláhúzta, hogy szem előtt kell tartani a menekültek emberi jogait, a származási országok kötelességeit, valamint a befogadó országok feladatait is, melyek közül a legfontosabb a menekülésre kényszerítő okok felszámolása.

Mindez azt jelenti, hogy globális feladatról van szó, amelynek megoldásában felelősségük van a származási országoknak és azoknak az országoknak is, amelyekbe a menekültek érkeznek”

– hangsúlyozta Angela Merkel.

Elmondta, hogy az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) genfi székhelyén decemberre nagyszabású találkozót terveznek, egy úgynevezett globális menekültügyi fórumot, amelyen áttekintik a migrációs megállapodás végrehajtását. Mint mondta, Németország "nagyon intenzíven" vesz részt ebben a munkában.

Kiemelte, hogy a menekültek ügyében továbbra is "hatalmas kihívások" állnak a nemzetközi közösség előtt, és tovább növekszik az UNHCR munkájának jelentősége.

Ezt jelzi a nagyon aggasztó líbiai helyzet, és a Szudánban kibontakozott folyamatok is”

– hangoztatta, majd hozzáttte, hogy hogy Líbiával és Szudánnal kapcsolatban hétfőn telefonon tárgyalt a mindkét országgal szomszédos Egyiptom államfőjével,  Abdel-Fattáh esz-Szíszivel.

A migránspaktumról

Az ENSZ menekültügyi megállapodását – hivatalos nevén Globális megállapodás a biztonságos, rendezett és szabályos migrációról – tavaly december 19-én fogadták el a világszervezet közgyűlésén New Yorkban. A szavazáson igennel 152 tagállam, nemmel pedig 5 tagállam – az Egyesült Államok, Izrael, Magyarország, Lengyelország és Csehország – képviselői voksoltak.

A tagállamok még 2016 őszén egyeztek meg a nem kötelező érvényű migrációs csomag megalkotásáról, a szövegezést tavaly júliusban zárták le. A megállapodás célja a bevándorlás biztonságossá tétele és legális csatornába terelése, az illegális migráció visszaszorítása, a jogosulatlanul érkezők kitoloncolásának felgyorsítása és az integráció erősítése.

A megállapodás elfogadásának folyamatából kilépett több ország, köztük az Egyesült Államok, Brazília, Izrael, Ausztrália, Ausztria, Bulgária, Csehország, Szlovákia és Magyarország. Azzal érveltek, hogy a megállapodás sérti a nemzeti szuverenitást, pozitív jelenségként tünteti fel a migrációt, és nem tesz megfelelő különbséget menedékkérők és gazdasági bevándorlók között – írja az MTI.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére