Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Angela Merkel akár már hétfõn is megbukhat

Nagy Gábor

2018.06.16. 09:45

Komoly sivalkodási hullám indult el a nemzetközi sajtóban amiatt, hogy feszültség támadt Horst Seehofer és Angela Merkel között.

Komoly sivalkodási hullám indult el a nemzetközi sajtóban amiatt, hogy feszültség támadt Horst Seehofer és Angela Merkel között.

Lehet, hogy nem tart sokáig a nagykoalíció Németországban, a bevándorlás kapcsán ugyanis kiújult az ellentét a bajor Keresztényszociális Unió (CSU), illetve a Kereszténydemokrata Unió (CDU) között. Korábban Annegret Kramp-Karrenbauer CDU-s politikus párttársainak címzett levelében azt írta, hogy a CSU menekültügyi elképzeléseinek megvalósítása (a Németországba belépés megtagadása a menedékkérők bizonyos csoportjaitól) azzal fenyegetne, hogy tovább mélyül a megosztottság az EU-ban, és tovább gyengül a közösség. Csakhogy ez a CSU-s Horst Seehofer (belügyminiszter) szerint éppen fordítva van:

Nem a bajor CSU, hanem a Merkel-féle CDU okozta Európa megosztottságát a menekültekről hozott 2015-ös döntéssel."

Kramp-Karrenbauer asszony úgy állít be minket, mintha bajor vidéki uraságok lennénk, akik nem értették meg Európa eszméjét"

reagált Seehofer.

A bajor tárcavezető egyértelműen szakítani próbál a "migránssimogató" hagyományokkal. Új menekültügyi reformcsomagja jóval keményebb, mint az elődjéé. Merkel azonban nem ért egyet Seehofer szigorításaival, és inkább az uniós megoldásokat támogatja a migráció kapcsán. A CSU és a CDU közötti vita pedig odáig fajult, hogy el kellett halasztani a most keddre tervezett, Seehoferék által kidolgozott belügyminisztériumi reformterv bemutatását.

A "fejlemények" miatt komoly aggodalom tört ki Nyugat-Európában, hiszen veszélybe került a nagy nehezen összehozott nagykoalíció Németországban. "Szakértők" már azt vizionálják, hogy migránsügyben már Németországot is elérte a kirekesztő, rasszista populista hullám.

Ha bukik a Merkel-kabinet, tovább gyengül az európai összefogás és a stabilitás – írta a New York Times. A liberális lap szerzője, Katrin Bennhold nem kertelt, Horst Seehoferéket szimplán "lenacionalistázta", és egyértelműen őket okolta a válság kirobbanásáért. Mint fogalmazott: az, amit a CSU-s belügyminiszter mond, inkább megfelel azoknak, amit a nacionalista országok (pl. Magyarország, Lengyelország, Ausztria) hangoztatnak, mint annak, amit Németország kancellárja képvisel. A NYT sivalkodása szerint a bajor CSU most már a populisták által hangoztatott retorikát alkalmazza. Bennhold szerint azonban lehet, hogy csak egy kettős beszédről van szó, hiszen ősszel választásokat tartanak Bajorországban, ahol jó eséllyel indul a szintén bevándorlásellenes AfD is.

Hogy marad-e Angela Merkel kabinetje, az hétfőn fog eldőlni. A német sajtó szintén belengette, hogy a CSU-s képviselők megtorpedózhatják a kancellárt. Mint ismert, csütörtökön meg kellett szakítani a Bundestag ülését, a két testvérpárt közös frakciójának tagjai pedig pártonként elkülönülve tartottak tanácskozást. A CSU-s képviselők kivétel nélkül a támogatásukról biztosították Seehofert. Sőt. Lehet, hogy "ultimátumot" is adtak Merkelnek annak érdekében, hogy a kancellár fogadja el a belügyminiszter reformcsomagját.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére