Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Andrzej Duda: az orosz imperializmust meg kell állítani

888.hu, MTI

2022.09.01. 10:01

Ukrajna támogatására és az orosz „imperializmus” megállítására szólított fel Andrzej Duda lengyel elnök csütörtökön a Gdansk melletti Westerplatte félszigeten, a Lengyelország német megtámadása 83. évfordulója alkalmából mondott beszédében.

 

Az akkor a részben autonóm, döntő többségében németek lakta Danzig Szabad Városhoz tartozó Westerplattén található lengyel katonai létesítménynél zajlott a második világháború első európai ütközete, miután a náci Németország megtámadta Lengyelországot. Andrzej Duda a csütörtök hajnali megemlékezésen felidézte: Lengyelországot 1939 szeptemberében először a náci Németország, majd a kommunista Szovjetunió támadta meg.

 

A más államok és nemzetek brutális leigázásra törő birodalmi ambíciók nem tűntek el a világból. Oroszország feléleszti nagyorosz imperialista vágyait.”

– jelentette ki Duda, utalva a jelenlegi ukrajnai háborúra.

Ezért ma felszólítjuk az összes szövetségesünket és az egész világot, (...) hogy támogassák Ukrajnát, és állítsák meg az orosz imperializmust”.

– hangoztatta a lengyel elnök.

A világ előtt álló legfontosabb feladatnak nevezte „az új birodalmi lidércekkel szembeni határozott ellenállást”.
Ukrajna „brutális megtámadását az egész világ megrendülten figyelte”, hiszen mindenki azt hitte, hogy soha meg nem ismétlődik az, „ami már csak a második világháború történelmi emlékezetének számított” – fogalmazott Duda.

Közben „a tüzérség és a bombázók brutálisan rombolják a civilek lakta épületeket (...), a szuverén állam polgárait a pincékben és a városok utcáin gyilkolják, tarkólövéssel is” – utalt Duda az 1940-es katyńi vérengzésre.

A második világháborúról beszélve Duda leszögezte: a háború az egyik legszörnyűbb tragédiát okozta Lengyelország történetében, megfosztotta a lengyeleket a szabadságuktól, és „a szovjet és a német katonák kézfogása nyomán” az államiságtól is. A lengyel állampolgárok millióinak életét követelte, és helyrehozhatatlan anyagi károkat hagyott maga után – idézte fel az elnök.
Varsóban csütörtök délután ismertetik a Lengyelországnak okozott második világháborús károkat összegző terjedelmes jelentést, amelyet egy parlamenti munkacsoport készített.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Megjelent a Twitter-iratok második része, feketelisták készültek bizonyos felhasználókról

Megjelent a Twitter-iratok második része, feketelisták készültek bizonyos felhasználókról

A Twitter „feketelistákat” készített bizonyos, kritikus véleményeket megfogalmazó felhasználókról – ez derült ki a közösségi médium korábbi vezetése idején követett gyakorlatról csütörtökön este nyilvánosságra hozott újabb belső üzenetváltásokból.

Az amerikai kongresszus végső jóváhagyást adott az azonos neműek házasságának védelméről szóló törvényhez

Az amerikai képviselőház csütörtökön végszavazáson is megerősítette az azonos neműek házasságának védelméről szóló törvényt, amelyet azért kezdeményezett a Demokrata Párt, mert attól tartottak, hogy az alkotmánybíróság szerepét betöltő amerikai legfelsőbb bíróság eltörölheti az ilyen házasságokat országszerte legalizáló 2015-ös döntést.  

„Aki feladja a béke iránti erőfeszítéseket, az a történelem rossz oldalára fog kerülni”

Magyarországnak ugyanúgy ki kell tartania most a békeerőfeszítések mellett, ahogy kitartott a kerítés, az oltás és a munkahelyek megvédése mellett, azokért is támadtak, de a végén kiderült, hogy nekünk volt igazunk – közölte a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter csütörtökön Budapesten, miután átvette a Civil Összefogás Fórum (CÖF) – Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖKA) Szellemi Honvédő díját.

Soros ügyészeket pénzel, Ronaldo haza akart utazni

Soros ügyészeket pénzel, Ronaldo haza akart utazni

Halász János pedig ÁSZ-vizsgálatot kezdeményez a dollárbaloldallal szemben.

Egy újabb könyv, amely a transzneműséget népszerűsíti a fiatal lányoknak

„Ha még nem mentél át a pubertáson, az orvos felajánlhat olyan gyógyszert, amely késlelteti a tested változásait, így több időd lesz elgondolkodni a nemi identitásodon” – írja a könyv egyik részlete.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére