Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Andrzej Duda a jövő évi lengyelországi elnökválasztás legesélyesebb jelöltje

Sümeghi Lóránt

2019.12.19. 14:00

Andrzej Duda hivatalban lévő lengyel elnök a jövő tavaszi elnökválasztás legesélyesebb jelöltje két felmérés szerint. A fő ellenzéki párt, a Polgári Platform jelöltjét, Malgorzata Kidawa-Blonskát a politikai színtéren újoncként fellépő független jelölt, Szymon Holownia követi a sorban.

Az onet.pl német tulajdonú lengyelországi hírportál számára végzett, szerda este nyilvánosságra hozott felmérésben Dudát a megkérdezettek 39 százaléka támogatta az államfői posztra. Ezzel a jelenlegi elnök a legsikeresebb jelölt lenne a választás első fordulójában. A közvetlen lengyel elnökválasztás akkor kétfordulós, ha az első fordulóban a győztes jelölt nem szerzi meg a szavazatok több mint felét. A második fordulóban ebben az esetben a két legsikeresebb jelölt mérkőzik meg egymással.

Duda hivatalosan még nem erősítette meg jelöltségét, élvezi viszont a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt támogatását. Biztos viszont a második legesélyesebb jelölt, a Polgári Platform (PO) színeiben induló Malgorzata Kidawa-Blonska indulása. A politikus az onet.pl felmérése szerint 21 százalékos támogatottságot élvez. A PO a parlamentben egy három pártból álló koalíciót vezet, a kisebb szövetséges tömörülések még nem döntötték el, állítanak-e saját jelöltet.

Kidawa-Blonskát szorosan – 16 százalékos támogatottsággal – követi Szymon Holownia, a TVN kereskedelmi televízióhoz közeli, „liberális katolikusként” ismert közíró, aki nemrégen jelentette be indulását. Egyes kommentátorok szerint a független jelöltként induló Holownia hasonló pálya befutására törekedhet, mint a korábbi tévésztár és a jelenlegi ukrán államfő, Volodimir Zelenszkij, illetve a civil aktivistaként szlovák államfői posztra jutó Zuzana Caputová. Mások szerint az első fordulóban nem Dudától, hanem leginkább Kidawa-Blonska szavazótáborától vihet el támogatókat. Duda esélyeit viszont Holownia a második fordulóban – amennyiben abba nem ő jut be – csökkentheti, ha szavazóit arra biztatja, hogy voksoljanak az ellenzéki jelöltre.

A jelöltségüket már bejelentő politikusok közül az ellenzéki Lengyel Parasztpárt (PSL) elnöke, Wladyslaw Kosiniak-Kamysz jelenleg a voksok 8 százalékára számíthat. Egy másik, a wpolityce.pl konzervatív hírportál számára készített, szintén szerda este közzétett felmérés szerint Duda 46 százalékos támogatottságot élvez. Kidawa-Blonskára a megkérdezettek 23 százaléka szavazna, míg Holownia a voksok 12 százalékára, Kosiniak-Kamysz pedig 7 százalékra tenne szert.

Az államfőválasztás időpontját feltehetőleg a jövő év elején jelentik be, több értesülés szerint valamelyik májusi dátum a legvalószínűbb. A választással lezárul majd a 2018 őszétől tartó lengyelországi szavazási sorozat.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére