Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Amerika félrenéz: az afgán katonák kegyetlenségei

888.hu

2015.09.22. 15:13

A tálibok elleni harc a legalapvetõbb emberi jogokat is képes felülírni.
AFGANISZTÁN, 15:00
Idősebb Gregory Buckley a The New York Times-nak mesélt fiáról, akit szintén Gregory Buckleynak hívtak. A fiú amerikai tengerészgyalogos volt Afganisztánban; halála előtt nem sokkal felhívta apját, mert nem bírta tovább elviselni, ahogy esténként a bunkerébe behallatszik a megerőszakolt kisfiúk sikolya.

A gyermekek ellen irányuló szexuális erőszak nem új keletű probléma Afganisztánban, főleg a különböző afgán fegyveres erők parancsnokainál, akik hatalmi helyzetüket kihasználva élik ki beteg vágyaikat.

A fiatal fiúk molesztálásának a perzsában neve is van: bacsá bazi, ami annyit tesz: játék fiúkkal.

Tenni ellene már csak azért is nehéz, mert az ott szolgálatot teljesítő amerikai katonák nem vehetnek tudomást a történtekről.

Ez az előírás akkor vált bevetté, mikor az Egyesül Államok hadserege a tálibok elleni harchoz gyűjtött fegyveres milíciákat az ellenálló afgánok körében. Ám ahelyett, hogy kiszűrték volna a pedofilokat, fegyvert adtak a kezükbe, és sok esetben az afgán falvakhoz telepítették őket, ahol a felügyelet hiányában nem fékezte őket semmi.

Azért jöttünk ide, mert hallottuk, milyen szörnyű dolgokat művelnek a tálibok.
De ehelyett olyan embereket ruházunk fel hatalommal, akik borzalmasabb dolgokat művelnek a táliboknál.

– nyilatkozta Dan Quinn, ex-különleges osztagos, aki feletteseitől megrovást kapott, amiért megvert egy afgán milicistát, miután az egy kisfiút az ágyához kötözött, és többször megerőszakolt.

Az előírás szerint mindenkinek el kell fordítani a fejét, ha ilyet tapasztal. Ezt annyira komolyan veszik, hogy akár karrierjét  is tönkre teheti az, aki ellentmond neki. Olyannyira igaz ez, hogy Charles Martland tengerészgyalogost – ő segített Quinnek megverni a milicistát – mai napig próbálja soraiból eltávolítani a hadsereg.

Az eset kiszivárgott. A sajtó az Egyesült Államok hadseregénél is érdeklődött a vádakról, mire Brian Tribus ezredes, az amerikaiak afganisztáni parancsnokságának szóvivője így reagált:

az afganisztáni katonaság és rendőrség által elkövetett gyermekmolesztálási ügyek Afganisztán belügyét képezik, az afgán törvények hatálya alá tartoznak."

A „be nem avatkozás politikájának” célja, hogy fenntartsák a jó viszonyt az afgán fegyveres erők és az USA hadserege között.

Egy olyan országban, ahol a hatalommal rendelkező férfiaknál a társadalmi státusz megerősítése a fiatal fiúkon tett erőszak, könnyen sértő beavatkozásnak tűnhet, ha megpróbálnák elejét venni a szörnyű tetteknek.

Ahogy egy volt tengerészgyalogos megjegyezte:

A fontosabb cél, hogy legyőzzék a tálibokat, de ez nem fogja megállítani a molesztálásokat."

Miközben az amerikaiak félrenéznek – hogy a jó viszonyt a tálibok ellen küzdő harcostársakkal megtarthassák – azokat az afgán falvakat idegenítik el maguktól, ahonnan a fiúkat elhurcolják.


Már 2011 nyarán is rengetegen panasz érkezett az amerikaiak oldalán harcoló afgán milicistákról. Az amerikaik akkor – hogy az érintett falvak öregjeinek egyre növekvő haragját csillapítsák – összegyűjtötték az afgán fegyveresek vezetőit, és megpróbálták az emberi jogokra betartására bírni őket.
 
Gregory Buckley szerint fia halálában is komoly szerepet játszott a kötelező félrenézés.

A tengerészgyalogost és két társát egy a bázisukon élő afgán rendőrtiszt kísérője lőtte le. A Szarvar Dzsan nevű tisztnek nagyon rossz híre volt már 2010-ben is; két tengerészgyalogos már akkor szerette volna elérni letartóztatását: korrupcióval és gyermekmolesztálással vádolták.

Ehelyett a rendőrtisztet csak egy másik egységhez helyzeték, pont ahhoz, ahol Buckley fia is szolgált. Az ifjabb Buckley arra gyanakodott, hogy az afgán tisztet követő fiúk szexuális szolgáltatásokat is nyújtanak a kitartójuknak. Erről többször is beszélt apjának, de ügy nem lehetett belőle, ugyanis az egyik 17 év körüli afgán fiú, aki Jan „háreméhez” tartozott végzett vele és bajtársaival.  

Szarvar Dzsan azóta már magasabb rangba lépett az afgán rendőrségnél. Mikor egy interjúban az ügyről faggatták, minden vádat tagadott.

(nytimes.com)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére