Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Amerikai katolikusok nekimentek a pápa halálbüntetés-ellenes álláspontjának

Vincze Viktor Attila

2018.08.17. 10:58

A halálbüntetés eltörlését szorgalmazó állásfoglalásának a visszavonására szólították fel amerikai katolikus személyiségek a pápát. Az amerikai hívõk szerint a katolikus tanítás kétezer esztendõn keresztül jogszerûnek ismerte el a halálbüntetést, amely az igazságszolgáltatás eszköze.
WASHINGTON, 10:58

A halálbüntetés eltörlését szorgalmazó állásfoglalásának a visszavonására szólították fel amerikai katolikus személyiségek a pápát. Az amerikai hívők szerint a katolikus tanítás kétezer esztendőn keresztül jogszerűnek ismerte el a halálbüntetést, amely az igazságszolgáltatás eszköze.

A 45 aláíró – filozófusok, történészek, teológusok, politológus professzorok, papok – közölte: Ferenc pápa a katolikus egyház katekizmusát változtatta meg, amikor azt állította, hogy a halálbüntetés elfogadhatatlan, mert támadás az ember méltósága és sérthetetlensége ellen.

Ezt az álláspontot az egyházon belül és kívül is sokan úgy értelmezték, hogy a halálbüntetés lényegileg erkölcstelen, következésképpen mindig törvénybe ütköző – írták.

Az aláírók azzal érvelnek: jóllehet, egyetlen katolikus hívőt sem kényszerítenek arra, hogy elfogadja a halálbüntetést, de ettől függetlenül azt állítani, hogy ez a büntetés "lényegileg és mindig ördögi", ellentmond a Szentírásnak.

A halálbüntetés az igazságszolgáltatás jogszerű eszköze lehet. A katolikus tanítás kétezer esztendőn keresztül jogszerűnek ismerte el a halálbüntetést"

– írják a Genezisre és más bibliai textusokra hivatkozva, és leszögezik, hogy az egyház úgy tartja, a Szentírás nem taníthat erkölcstelenséget. 

A felhívás súlyosan botrányosnak minősíti a halálbüntetés megszüntetéséről szóló állásfoglalást, mivel az aláírók megítélése szerint a bűnözőkre a társadalom rendjének megóvása érdekében igenis kiszabható halálbüntetés.

A 45 katolikus személyiség Aquinói Szent Tamásra is hivatkozva hangsúlyozza:

Amikor a hit veszélyben van, akkor a hívők akár nyilvánosan is rendreutasíthatják főpapjukat."

Ennek értelmében a római katolikus egyház érsekeit arra szólítják fel, hogy tanácsolják a pápának, hogy vonja vissza a halálbüntetésre vonatkozó mondatait.

A nyílt levél a First Things című konzervatív lapban jelent meg.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére