Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Amerikában is a haza áll az elsõ helyen

Bokor Gábor

2018.11.06. 18:01

Felmérték, hogy a kampány során ki mivel próbálta mozgósítani a szavazóit, melyek voltak a legégetõbb témák. Nem meglepõ módon a gazdaság mellett az illegális migráció foglalkoztatja leginkább az amerikaiakat.
WASHINGTON, 18:01

Felmérték, hogy a kampány során ki mivel próbálta mozgósítani a szavazóit, melyek voltak a legégetőbb témák. Nem meglepő módon a gazdaság mellett az illegális migráció foglalkoztatja leginkább az amerikaiakat.

Hosszas kampány után november hatodikán tartják a félidős választásokat az Egyesült Államokban. Az a legnagyobb tétje a keddi voksolásnak, hogy megosztottá válik-e az elkövetkezendő két évben a Trump-kormányzat, tehát míg az elnök republikánus marad, addig a képviselőház vajon demokrata többségűvé válik-e.

Donald Trump az év elején arra kérte kampánycsapatát, hogy hozzanak ki mindent a mostani kampányból, ezt pedig meg is tették, hiszen az amerikai elnök az elmúlt négy napban 10 nagyvárosban is jelen volt, hogy beszédével mozgósítsa a helyieket. Az amerikai konzervatív körök jelentése szerint azokban az államokban, ahol Trump legyőzte a demokratákat 2016-ban, ott kimagaslóan népszerűek az intézkedései, és vélhetően tovább fogja javítani a két évvel ezelőtti eredményét. 

A statisztikák rámutattak, hogy az amerikai választókat elsősorban három kulcsfontosságú téma érdekli:

  • az illegális bevándorlás,
  • a gazdaság állapota
  • és az egészségügy.

Az illegális bevándorlás, valamint a gazdaság témakörében egyértelműen Trumpnak áll a zászló: ahogy arról már beszámoltunk, októberben a várakozásoknak megfelelően 49 éves mélyponton stagnált a munkanélküliségi ráta az Egyesült Államokban.  A munkanélküliség októberben 3,7 százalékon állt, ami 0,4 százalékponttal alacsonyabb a 2017. októberinél, a munkanélküliek száma pedig 449 ezerrel csökkent az előző évi adatokhoz képest.

Ez egy igencsak kényes téma a tengerentúlon, hiszen az Obama-éra alatt történt meg, hogy egy komplett város – Detroit – egészen egyszerűen csődbe ment. Az eset óriási hullámokat vert akkor az Egyesült Államokban, így a Trump által elért munkaügyi és gazdasági eredményeken még a politikai ellenfelei sem tudnak fogást találni. A demokraták a legnagyobb pofont azzal kapták, hogy 2009 óta nem látott ütemben nőnek a bérek Amerikában, ami különösen fontos kérdés az amerikaiak körében, így az ellenzék ezzel sem tud vitába szállni. 

Az utolsó migráns a pohárban

Donald Trump politikájában kiemelt helyen szerepel az, hogy az illegális bevándorlókat nem szabad beengedni az országba. A kampány során is kiemelt szerepet kapott a téma, ehhez hozzájárul az is, hogy Guatemalából és Hondurasból egy több ezer főt számláló migránskaraván indult útnak. Bár Mexikó felajánlotta, hogy befogadja őket, munkát és lakhatást biztosít a számukra, a bevándorlók közölték, hogy a jobb élet reményében folytatják útjukat Egyesült Államok felé.

A demokraták nem tudták meglovagolni a témát, ennek egyértelmű jele az is, hogy a republikánusok körében erősnek számító Missouri demokrata szenátora, Claire McCaskill nyilvánosan támogatta Donald Trump ötletét, hogy amerikai katonákat küldjön a mexikói határra annak megvédése érdekében. 

A jobboldali szavazók, amennyiben a republikánusok mellé teszik a X-et, voksukkal jelezhetik, hogy továbbra is támogatják Donald Trump politikáját, hiszen az elnök betartotta a 2016-os kampány során tett ígéreteit, és támogatnák azoknak a munkáját, akik a kongresszusban az elnök intézkedéseit segítették a szavazatukkal. A demokraták egyetlen célja, hogy  létrejöjjön a megosztott kormányzás  és a képviselőházban ismét a párt képviselője, Nancy Pelosi dirigáljon. A végeredmény magyar idő szerint holnap napközben derül majd ki. 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére