Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Állampolgársággal csábítja a migránsokat az olasz baloldali párt új főtitkára

888 - MTI

2021.03.14. 17:20

Enrico Lettát választották meg vasárnap a baloldali Demokrata Párt (PD) új főtitkárának, aki állampolgárságot ígért a bevándorló családok Olaszországban született gyerekeinek. Matteo Salvini, a Liga vezetője ezt „ostobaságnak” nevezte.

 

Enrico Lettát 860 igen, két nem szavazattal és négy tartózkodással választották meg a Demokrata Párt új főtitkárának.
A főtitkárválasztást – a baloldali erő történetében első alkalommal – interneten tartották. Enrico Letta volt az egyedüli jelölt.
Letta beszédében azt hangoztatta, hogy „nem új főtitkárra, hanem új Demokrata Pártra van szükség”. Kifejtette, hogy a baloldali erőnek nem „állandó kormánypártnak”, hanem olyan politikai tábornak kell lennie, amely a dolgozókat, a fiatalokat, a nőket segíti.

Programpontjai között európai adórendszert, a vállalati dolgozók jogainak bővítését, valamint a választásra jogosultak életkorának módosítását ígérte a jelenlegi 18 évről 16-ra.

Állampolgárságot szorgalmazott az összes Olaszországban született gyerek számára a szülők állampolgárságától függetlenül.

Utóbbit a „civilizáció” jelének nevezte, és hangoztatta, hogy a Draghi-kormány tagjaként a Demokrata Párt ezt akarja megvalósítani.

Enrico Letta kijelentése mindenekelőtt a bevándorló családok Olaszországban született gyerekeinek szólt: a születési terület szerinti állampolgársághoz való jog (latinul ius soli) a baloldali párt régi és már többször elhalasztott tervének számít, többek között a volt főtitkár, Matteo Renzi is ezt szorgalmazta 2015 és 2017 között.

Elsőként a szintén kormánypárti, jobboldali Ligát vezető Matteo Salvini reagált, aki szerint Enrico Letta „rosszul indította” főtitkári munkáját.

Letta és a Demokrata Párt könnyű állampolgárságot akar adni a bevándorlóknak (..) először az olaszok és a szabályosan Olaszországban tartózkodó külföldiek ezernyi problémáját oldjuk meg, ne töltsük az időt ostobaságokkal”

- hangoztatta Matteo Salvini.

Korábbi felmérések szerint Olaszországban mintegy 800 ezer, bevándorló szülőktől Olaszországban született, ott élő és iskolába járó gyerek és fiatal kérelmezhetne állampolgárságot a 18 éven felettieket is beleszámítva.

A főtitkárválasztás az előd, Nicola Zingaretti március 4-i lemondása miatt vált szükségessé.

Az 54 éves Enrico Letta a PD egyik alapítójaként ismert és a baloldali párt centrista szárnyát képviseli: 2006 és 2008 között az akkori Prodi-kormányban a miniszterelnöki hivatalt vezető államtitkár volt, 2009 és 2013 között a PD főtitkár-helyettese, majd 2013 és 2014 között miniszterelnök.

A PD élén és a kormányfői székben is Matteo Renzi váltotta Enrico Lettát, ami a két politikus közötti teljes elhidegüléshez vezetett. Köztudott, hogy Matteo Renzi előretörése miatt Enrico Letta „önkéntes száműzetésbe” vonult, és az utóbbi hét évben Párizsban élt.

Elemzők szerint Enrico Letta feladata az „identitását kereső, ezer szárnyra oszlott” PD talpráállítása lesz: a 2007-ben született baloldali párt azóta kilenc főtitkárt váltott, és anélkül, hogy választást nyert volna, 2011 óta minden kormányban részt vett, kivéve a 2018-as évet.

Támogatottsága az utóbbi egy hónapban is csökkent, miután az Öt Csillag Mozgalommal (M5S) való közös kormányzás után a Mario Draghi vezette új kormányhoz is csatlakozott a jobboldallal közösen.

A felmérésekben húsz százalék körüli PD jelenleg a második legnagyobb pártnak számít a Liga mögött,

de a volt kormányfő, Giuseppe Conte esetleges visszatérésével a baloldali párt zuhanásnak indulhat.

A PD sarkába ért a Giorgia Meloni vezette jobboldali Olasz Testvérek (FdI) is.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Orbán Viktor: Ma nem létezik liberális demokrácia, csak liberális nem-demokrácia

Orbán Viktor: Ma nem létezik liberális demokrácia, csak liberális nem-demokrácia

Ma nem létezik liberális demokrácia, csak liberális nem-demokrácia, van benne liberalizmus, de nincs benne demokrácia – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a postoj.sk című szlovák hírportálnak adott, szerdán este megjelent interjújában.

Közép- és Kelet-Európa adósosztályzatai átvészelték a koronavírus-sokkot

Ezt az egyik legnagyobb nemzetközi hitelminősítő szervezet közölte.

Adolf Hitlerhez hasonlította a miniszterelnököt Hadházy Ákos

Adolf Hitlerhez hasonlította a miniszterelnököt Hadházy Ákos

A Führerhez hasonlította Orbán Viktort a baloldali pókember és botránypolitikus.

Gyurcsányék tőkéje a piaci sülthal-mutogatás

Gyurcsányék tőkéje a piaci sülthal-mutogatás

Gyurcsány sült hallal a kezében pózolt büszkén Facebook-bejegyzésében. Elgondolni is nehéz, hogy a baloldali koalíció vezetője képes abba a mélységbe alámerülni, ahol politikai alattvalói, Jakab Péter meg Szabó Tímea parizeres, paprikás krumplis fotókat posztolgatnak. Jelezve, hogy ők is azon kis keresetű, egyszerű emberek közé tartoznak, akiket reménybeli szavazóiknak tekintenek.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére