Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

"Allah akbar" kiáltás után kezdett gyilkolni a strasbourgi terrorista

Bokor Gábor

2018.12.12. 15:30

Teljes készültség van a francia nagyvárosban a tegnapi terrortámadás után, a hatóságok korábban már figyelték a merénylõt, akirõl mostanra kiderült az is, hogy a lövöldözés elõtt azt kiáltotta, "Allah akbar", azaz Allah hatalmas.

Egyre több részlet derül ki a tegnapi terrortámadásról, amit egy Cherif Chekatt nevű radikális iszlamista hajtott végre a strasbourgi karácsonyi vásáron. A férfi több embert lelőtt, a BBC szerint ketten meghaltak, egy ember pedig annyira súlyos sérüléseket szenvedett, hogy beállt nála az agyhalál állapota. 

Ahogyan arról beszámoltunk, este nyolc körül jelent meg a 29 éves terrorista a karácsonyi vásáron, ami tele volt családokkal, felnőttekkel és gyerekekkel egyaránt, elővette a fegyverét és vaktában tüzelni kezdett, ám előtte azt kiáltotta, hogy "Allah akbar", azaz Allah hatalmas. 

A jelentések szerint Chekatt maga is megsebesült a karján, a merénylet után talált egy taxit, amivel elhagyta a helyszínt. A rendőrök azóta is nagy erővel keresik a terroristát. A hatóságok ismerték az 1989-ben született merénylőt, hiszen többszörösen visszaeső bűnöző volt és szerepelt a nemzetbiztonságra potenciálisan veszélyesnek ítélt személyek listáján, radikális iszlamista hírében állt. 

 

Terrorcselekményről van szó, a férfi Allah akbar felkiáltás után kezdett lövöldözni"

– ismertette ma délutáni sajtótájékoztatóján Rémy Heitz ügyész.

A tudósítások szerint a terroristánál pisztoly és kés is volt, míg átment a belvárosi vásáron végig lövöldözött. Később a karácsonyi vásárt őrző katonákkal találta szembe magát, akik visszalőttek rá, ekkor sérült meg. Kiderült az is, hogy a merénylő a taxissal a Neuhof kerületbe vitette magát. A taxist kihallgatták, a sofőr elmondta, hogy látta a férfi fegyverét, nyilvánvaló volt számára, hogy a terrorista a kuncsaftja. A taxis elmondta, hogy Chekatt beszélt neki egy gránátról is, amit a hatóságok kedd reggel meg is találtak nála a házkutatás során. 

A merénylőt összesen 27-szer ítéltek el Franciaországban, Németországban és Svájcban különböző köztörvényes bűncselekményekért.

A thaiföldi lapok szerint az áldozatok között van a 45 éves Anupong Suebsamarn, aki a feleségével volt vakációzni a francia városban, amikor a terrormerénylet áldozatává vált. 

A berlini Der Tagesspiegel napilap közben azt írja, hogy a német biztonsági szolgálatok nemcsak a strasbourgi lövöldözés elkövetőjét, Cherif Chekattot keresik, hanem testvérét is, mindketten Strasbourgban éltek. Egyelőre nincsenek arról információk, hogy voltak-e kapcsolataik németországi szalafista körökkel.

A lap azt írja, hogy az elkövető 2016. január és 2017. február között Németországban volt börtönben lopás miatt. 2017 februárjában toloncolták vissza Franciaországba, ahol terrorista fenyegetésként tartották nyilván. Biztonsági körökben arról beszélnek, hogy a támadás indítéka bosszú lehetett. Elképzelhető, hogy a lövöldözés Cherif Chekatt reakciója volt arra, hogy a strasbourgi rendőrség őrizetbe akarta venni őt. A francia biztonsági szolgálatoknak nem volt tudomásuk támadás előkészületeiről Strasbourgban. 

Egyelőre egy terrorszervezet sem jelentkezett a támadás elkövetőjeként, viszont a dzsihadista weblapokat figyelő amerikai SITE központ szerint az Iszlám Állam nevű terrorszervezet hívei ünnepeltek a történtek miatt.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére