Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Végre megalakulhat a horvát kormány

Nagy Gábor

2015.12.23. 22:54

Több mint egy hónap után megegyezett a jobboldali Horvát Demokratikus Közösség és a választásokon harmadik helyet elérõ Híd (Most) párt.
ZÁGRÁB, 22:48

Párton kívüli miniszterelnöke lehet Horvátországnak, miután szerdán végre sikerült megállapodni a horvát kormány összetételéről. A novemberi választásokon bejutott pártok összesen öt fordulón át konzultáltak Kolinda Grabar-Kitarovic államfővel.

Az elnök a jobboldali Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) vezette pártszövetséget és a harmadik legtöbb mandátumot elnyerő Híd (Most) pártot bízta meg a kormányalakítással, miután a kormánykoalícióhoz csatlakozott a diaszpórában megválasztott három képviselő, az albán kisebbségi képviselő, és Milan Badic, Zágráb polgármestere pártjának két bejutott képviselője is. Így a koalíció 78 képviselőből áll.

A két párt egy párton kívüli sikeres üzletembert, Tihomir Oreskovicot javasolta miniszterelnöknek.

A megegyezéssel egy időben az államfő december 28-ra hívta össze a frissen megválasztott parlamenti képviselőket az alakuló ülésre.


A tárgyalások már a novemberi választásokat megkezdődtek, hiszen a parlamentbe jutott két nagy párt, a kormányzó Szociáldemokrata Párt (SDP) és a Horvát Demokratikus Közösség ugyanannyi képviselőt (56) delegálhat a 151 fős törvényhozásba. Horvátországban emiatt patthelyzet alakult ki, a kormányalakításhoz ugyanis legalább 76 képviselő támogatására volt szükség.

A pártok közötti tárgylásokon a választások harmadik helyét megszerző Híd (Most) volt a mérleg nyelve, amelyből a konzultációk folyamán 4 képviselő kilépett. A párt még a két héttel ezelőtti tanácskozásokon is arra hívta fel a két nagy párt vezetőinek figyelmét, hogy döntsék el: részt kívánnak-e venni egy szakértői kormány megalakításában. Továbbá azt is hangsúlyozta az elmúlt hónapban, hogy nem kíván egyik nagy párttal sem koalícióra lépni, illetve hozzátette: ne a HDZ és ne is az SDP adja a miniszterelnök-jelöltet, hanem közösen egy harmadik személyt jelöljenek ki kormányfőnek.

Kedden a horvát média még arról cikkezett, hogy a tárgyalások negyedik fordulója sem vezetett eredményre, emiatt a pártok újabb 24 órát kértek az elnöktől a tanácskozások befejezésére.

(MTI, Zeit Online)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére