Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

„Akik a populistákat EU-ellenesnek írják le, semmit se értettek meg belőlük”

Sümeghi Lóránt

2019.09.09. 14:38

A European Democracy Lab alapítója és igazgatója, Ulrike Guérot egy terjedelmes interjúban beszélt többek között arról, hogy Orbán vagy Salvini nincs az Európai Unió ellen, ők a liberalizmus, a liberális demokrácia ellen vannak.

Az azonnali.hu-nak adott interjújában a politikai teoretikus többek között kifejti, hogy Európában a bal-jobb ellentétet meghaladta Európa, mint új szintézis. Meglátása szerint szükségszerű volt, hogy erre megjelenjen egy antiliberális, EU-kritikus reakció, amely nem is baj, mert ezzel tud a vita továbblendülni – éppen egy magasabb szintézis felé.

Mint mondja, „eleve nem szeretem ezt a fogalmat, beszéljünk úgynevezett populistákról. Tény, hogy az úgynevezett populisták nagyon nagy szívességet tesznek nekünk, mert nagyon pontosan rámutatnak a jelenlegi európai politika problémáira. Én mindig azok közé tartoztam, akik elutasították az olcsó jajongást a populistáktól. Álljunk csak meg egy percre, és nézzük a dolgokat nyugodtan:

Amikor Boris Johnson azt mondja, hogy ki akar lépni az EU-ból, mert az EU-ban nincs demokratikus kontroll, igaza van.

Teszem hozzá: sajnos, igaza van. Az nem megoldás, hogy minden vitát azonnal egyesek elnyomnának a populizmus vádjával. Mint rajnai katolikus, én csak azt tudom mondani: aki másra egy ujjal mutat, mutasson magára hárommal. Amíg az EU önmagában nem találja meg a hibákat, felesleges a populistákra mutogatnia, akik viszont nagyon sokszor pontosan látják, mi a baj a jelenlegi EU-val.”

Elmondása szerint a jelenleg EU-val az a baj, hogy „nem tudjuk, ki dönt, és nem látjuk, miként lennének a döntésekbe bevonva a polgárok. Max Weberrel kérdezem: tudjuk, hogy hol és kiknél van a hatalom az EU-ban? Ameddig az EU nem ad ezen kérdésekre válaszokat – mert például a posztokat háttér-megállapodásokban osztogatják ki –, a populistáknak igenis igazuk lesz, ha a demokratikus deficitre rámutatnak.

Nem a populistákat kell ezért szidni, hanem az EU-n belül a demokráciát növelni, a polgároknak több és közvetlenebb beleszólási jogot biztosítani.

Hangsúlyozza, hogy soha nem mondta, hogy ne lehetne igazuk a populistáknak.

Kapok is ezért eleget liberális barátaimtól! Én Carl Schmitt-tel vagyok: az ellenséget meg kell érteni. Akik a populistákat EU-ellenesnek írják le, semmit se értettek meg belőlük. [...] A populisták nem EU-ellenesek, hanem antiliberálisok. Orbán vagy Salvini nincs az Európai Unió ellen, ők a liberalizmus, a liberális demokrácia ellen vannak.

Végezetül pedig arra a kérdésre, miszerint miért nem látja ezt a mainstream közvélemény, kifejti, hogy „mert egyszerűbb az EU-ellenességgel hadakozni. Ha Orbán vagy Salvini antiliberalizmusát nézzük, akkor rákényszerülünk, hogy számos ponton tényleg kétségbe vonjuk a liberalizmust. Kellemetlen kérdések jönnek elő. Kinek használ egyáltalán a liberalizmus? Kinek az érdekét képviseli a liberalizmus? Biztos, hogy a többség érdeke egy liberális gazdaság- és társadalompolitika? Ha az EU-ellenességgel harcolunk, nem kell konfrontálódnunk ilyen kérdésekkel.”

A teljes interjú ITT olvasható!

 

OLVASTAD MÁR?

KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Légitámadást hajtott végre Izrael az Iszlám Dzsihád állásai ellen

Légitámadást hajtott végre Izrael az Iszlám Dzsihád állásai ellen

A hadsereg tájékoztatása szerint az izraeli légierő több támadást hajtott végre péntekre virradóra az Iszlám Dzsihád terrorszervezet gázai állásai ellen, válaszul az Izrael elleni rakétatámadásokra.

Miért ne lehetne Budapesten is egy, a lengyel függetlenségi menethez hasonló felvonulás?

Miért ne lehetne Budapesten is egy, a lengyel függetlenségi menethez hasonló felvonulás?

Buda visszafoglalásának szeptember 2-i ünnepe tökéletes alkalom lenne egy nagyszabású erődemonstrációra.

Brüsszel a kákán is csomót keres, ha a britekről van szó

Az Európai Bizottság felszólító levél elküldésével kötelezettségszegési eljárást indít az Egyesült Királyság ellen, mert az EU elhagyására készülő tagállam még mindig nem jelölte meg az új uniós bizottságba szánt biztosjelöltjét.

Karácsony után Pikó is lebukott

Karácsony után Pikó is lebukott

Pikó András újdonsült VIII. kerületi polgármester korábban azt mondta, hogy BKV-val és biciklivel fog járni dolgozni. Most azonban lebukott. A hazudós Karácsony Gergelyhez hasonlóan Pikó is szolgálati autóval jár.

Ezt kell tudnod, ha a mai napon a Puskás Aréna környékén akad dolgod

Forgalomkorlátozásra kell számítani ma Budapesten, a Puskás Aréna környékén. A stadion megnyitójára, a Magyarország-Uruguay mérkőzésre mintegy hetvenezer szurkolót várnak. A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) a metró és az 1-es villamos igénybevételét javasolja.

Ez akkor is csak egy gálameccs

Ez akkor is csak egy gálameccs

A pénteki meccs eredménye senkit nem érdekel, csak kedden nyerjünk Wales ellen!

A muszlimok miatt már a Márton-napi népszokásokról is le kell mondania a németeknek

A muszlimok miatt már a Márton-napi népszokásokról is le kell mondania a németeknek

A Márton-napi színdarabban „csúnya dolgokat” mondott Szent Márton, ezen kiakadt egy helyi muszlim és azonnal beindult a bocsánatkérés-cunami.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére