Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

„Akik a populistákat EU-ellenesnek írják le, semmit se értettek meg belőlük”

Sümeghi Lóránt

2019.09.09. 14:38

A European Democracy Lab alapítója és igazgatója, Ulrike Guérot egy terjedelmes interjúban beszélt többek között arról, hogy Orbán vagy Salvini nincs az Európai Unió ellen, ők a liberalizmus, a liberális demokrácia ellen vannak.

Az azonnali.hu-nak adott interjújában a politikai teoretikus többek között kifejti, hogy Európában a bal-jobb ellentétet meghaladta Európa, mint új szintézis. Meglátása szerint szükségszerű volt, hogy erre megjelenjen egy antiliberális, EU-kritikus reakció, amely nem is baj, mert ezzel tud a vita továbblendülni – éppen egy magasabb szintézis felé.

Mint mondja, „eleve nem szeretem ezt a fogalmat, beszéljünk úgynevezett populistákról. Tény, hogy az úgynevezett populisták nagyon nagy szívességet tesznek nekünk, mert nagyon pontosan rámutatnak a jelenlegi európai politika problémáira. Én mindig azok közé tartoztam, akik elutasították az olcsó jajongást a populistáktól. Álljunk csak meg egy percre, és nézzük a dolgokat nyugodtan:

Amikor Boris Johnson azt mondja, hogy ki akar lépni az EU-ból, mert az EU-ban nincs demokratikus kontroll, igaza van.

Teszem hozzá: sajnos, igaza van. Az nem megoldás, hogy minden vitát azonnal egyesek elnyomnának a populizmus vádjával. Mint rajnai katolikus, én csak azt tudom mondani: aki másra egy ujjal mutat, mutasson magára hárommal. Amíg az EU önmagában nem találja meg a hibákat, felesleges a populistákra mutogatnia, akik viszont nagyon sokszor pontosan látják, mi a baj a jelenlegi EU-val.”

Elmondása szerint a jelenleg EU-val az a baj, hogy „nem tudjuk, ki dönt, és nem látjuk, miként lennének a döntésekbe bevonva a polgárok. Max Weberrel kérdezem: tudjuk, hogy hol és kiknél van a hatalom az EU-ban? Ameddig az EU nem ad ezen kérdésekre válaszokat – mert például a posztokat háttér-megállapodásokban osztogatják ki –, a populistáknak igenis igazuk lesz, ha a demokratikus deficitre rámutatnak.

Nem a populistákat kell ezért szidni, hanem az EU-n belül a demokráciát növelni, a polgároknak több és közvetlenebb beleszólási jogot biztosítani.

Hangsúlyozza, hogy soha nem mondta, hogy ne lehetne igazuk a populistáknak.

Kapok is ezért eleget liberális barátaimtól! Én Carl Schmitt-tel vagyok: az ellenséget meg kell érteni. Akik a populistákat EU-ellenesnek írják le, semmit se értettek meg belőlük. [...] A populisták nem EU-ellenesek, hanem antiliberálisok. Orbán vagy Salvini nincs az Európai Unió ellen, ők a liberalizmus, a liberális demokrácia ellen vannak.

Végezetül pedig arra a kérdésre, miszerint miért nem látja ezt a mainstream közvélemény, kifejti, hogy „mert egyszerűbb az EU-ellenességgel hadakozni. Ha Orbán vagy Salvini antiliberalizmusát nézzük, akkor rákényszerülünk, hogy számos ponton tényleg kétségbe vonjuk a liberalizmust. Kellemetlen kérdések jönnek elő. Kinek használ egyáltalán a liberalizmus? Kinek az érdekét képviseli a liberalizmus? Biztos, hogy a többség érdeke egy liberális gazdaság- és társadalompolitika? Ha az EU-ellenességgel harcolunk, nem kell konfrontálódnunk ilyen kérdésekkel.”

A teljes interjú ITT olvasható!

 

OLVASTAD MÁR?

KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Egy migránstáborral kevesebb Franciaországban

Egy migránstáborral kevesebb Franciaországban

A francia rendőrség felszámolt egy körülbelül ezer főt elszállásoló migránstábort az észak-franciaországi Dunkerque közelében, miután a bíróság úgy határozott, hogy a tábor egészségügyi és biztonsági veszély jelent.

„Trócsányi László kinevezése a Soros-terv útjában áll, a bevándorláspárti erők ezért támadják”

„Trócsányi László kinevezése a Soros-terv útjában áll, a bevándorláspárti erők ezért támadják”

A kormánypártok álláspontját Nacsa Lőrinc, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) frakciószóvivője ismertette csütörtökön.

Szentesi Zöldi László: Soha nem szégyen a jobbtól kikapni!

Szentesi Zöldi László: Soha nem szégyen a jobbtól kikapni!

Az első Publik Ligája bajnokát, Szentesi Zöldi Lászlót kérdeztük a győzelem mámorító hatásáról és bajnoki terveiről. Vigyázat, az interjú nyomokban humort és iróniát tartalmaz!

Állati jogok

Állati jogok

Úgy tűnik, őket a világbéke meg a rasszizmus elleni harc izgatja, mert mint tudjuk, minden húsevő (dögevő) egy patriarchata náci.

Karácsony Gergelynek inába szállt a bátorsága

Karácsony Gergelynek inába szállt a bátorsága

Karácsony Gergely alkalmatlansága eddig sem volt kérdéses, de most úgy tűnik, elkezdett félni is.

Orbán Viktor fogadta a Türk Tanács külügyminisztereit

Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön a Karmelita kolostorban fogadta a Türk Tanács külügyminiszteri találkozójára Budapestre érkezett tárcavezetőket – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére