Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

„Akik a populistákat EU-ellenesnek írják le, semmit se értettek meg belőlük”

Sümeghi Lóránt

2019.09.09. 14:38

A European Democracy Lab alapítója és igazgatója, Ulrike Guérot egy terjedelmes interjúban beszélt többek között arról, hogy Orbán vagy Salvini nincs az Európai Unió ellen, ők a liberalizmus, a liberális demokrácia ellen vannak.

Az azonnali.hu-nak adott interjújában a politikai teoretikus többek között kifejti, hogy Európában a bal-jobb ellentétet meghaladta Európa, mint új szintézis. Meglátása szerint szükségszerű volt, hogy erre megjelenjen egy antiliberális, EU-kritikus reakció, amely nem is baj, mert ezzel tud a vita továbblendülni – éppen egy magasabb szintézis felé.

Mint mondja, „eleve nem szeretem ezt a fogalmat, beszéljünk úgynevezett populistákról. Tény, hogy az úgynevezett populisták nagyon nagy szívességet tesznek nekünk, mert nagyon pontosan rámutatnak a jelenlegi európai politika problémáira. Én mindig azok közé tartoztam, akik elutasították az olcsó jajongást a populistáktól. Álljunk csak meg egy percre, és nézzük a dolgokat nyugodtan:

Amikor Boris Johnson azt mondja, hogy ki akar lépni az EU-ból, mert az EU-ban nincs demokratikus kontroll, igaza van.

Teszem hozzá: sajnos, igaza van. Az nem megoldás, hogy minden vitát azonnal egyesek elnyomnának a populizmus vádjával. Mint rajnai katolikus, én csak azt tudom mondani: aki másra egy ujjal mutat, mutasson magára hárommal. Amíg az EU önmagában nem találja meg a hibákat, felesleges a populistákra mutogatnia, akik viszont nagyon sokszor pontosan látják, mi a baj a jelenlegi EU-val.”

Elmondása szerint a jelenleg EU-val az a baj, hogy „nem tudjuk, ki dönt, és nem látjuk, miként lennének a döntésekbe bevonva a polgárok. Max Weberrel kérdezem: tudjuk, hogy hol és kiknél van a hatalom az EU-ban? Ameddig az EU nem ad ezen kérdésekre válaszokat – mert például a posztokat háttér-megállapodásokban osztogatják ki –, a populistáknak igenis igazuk lesz, ha a demokratikus deficitre rámutatnak.

Nem a populistákat kell ezért szidni, hanem az EU-n belül a demokráciát növelni, a polgároknak több és közvetlenebb beleszólási jogot biztosítani.

Hangsúlyozza, hogy soha nem mondta, hogy ne lehetne igazuk a populistáknak.

Kapok is ezért eleget liberális barátaimtól! Én Carl Schmitt-tel vagyok: az ellenséget meg kell érteni. Akik a populistákat EU-ellenesnek írják le, semmit se értettek meg belőlük. [...] A populisták nem EU-ellenesek, hanem antiliberálisok. Orbán vagy Salvini nincs az Európai Unió ellen, ők a liberalizmus, a liberális demokrácia ellen vannak.

Végezetül pedig arra a kérdésre, miszerint miért nem látja ezt a mainstream közvélemény, kifejti, hogy „mert egyszerűbb az EU-ellenességgel hadakozni. Ha Orbán vagy Salvini antiliberalizmusát nézzük, akkor rákényszerülünk, hogy számos ponton tényleg kétségbe vonjuk a liberalizmust. Kellemetlen kérdések jönnek elő. Kinek használ egyáltalán a liberalizmus? Kinek az érdekét képviseli a liberalizmus? Biztos, hogy a többség érdeke egy liberális gazdaság- és társadalompolitika? Ha az EU-ellenességgel harcolunk, nem kell konfrontálódnunk ilyen kérdésekkel.”

A teljes interjú ITT olvasható!

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

A brüsszeli ételfutárok többsége migráns

A fővárosi biciklis ételfutárok nagy része illegális bevándorló, írta az egyik belga lap egy felmérésre hivatkozva. Az egyik érintett cég azonban azt állítja, hogy a cikkben szereplő állításokra nincs semmiféle bizonyíték.

Adele slágere igazából meleghimnusz, Alekosz is Dobrevet támogatja

Adele slágere igazából meleghimnusz, Alekosz is Dobrevet támogatja

Orbán Viktor Kossuth rádióban beszélt a negyedik hullámról, az erős vezetőről és a rezsiharcról.

Orbán Viktor: Bajnokok a házban!

A magyar miniszterelnök Facebook-oldalán osztott meg egy képet.

Alekosz nem nyerő a nyelvtani való világban

Alekosz nem nyerő a nyelvtani való világban

Nagyívű, már-már történelmi jelentőségű írásművel jelentkezett saját közösségi oldalán Nagy Alekosz. Kérem? Mármint, hogy ki az az Alekosz? Nos, a bulvár-, illetve tévés valóságshow-ügyekben járatlanok kedvéért eláruljuk, hogy a Való Világ 4. szériájából ismerhettük meg a nevét, s miután megnyerte az embert próbáló sorozatot, főfoglalkozású Alekosz lett belőle.

Adele kitalálta, hogy az egyik legnagyobb slágere igazából meleghimnusz

Adele kitalálta, hogy az egyik legnagyobb slágere igazából meleghimnusz

„Az LMBTQ-közösség olyan számomra, mintha kiskorom óta a lelki társaim lennének” – jelentette ki az énekesnő belgiumi koncertjén.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére