Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

„Akik a populistákat EU-ellenesnek írják le, semmit se értettek meg belőlük”

Sümeghi Lóránt

2019.09.09. 14:38

A European Democracy Lab alapítója és igazgatója, Ulrike Guérot egy terjedelmes interjúban beszélt többek között arról, hogy Orbán vagy Salvini nincs az Európai Unió ellen, ők a liberalizmus, a liberális demokrácia ellen vannak.

Az azonnali.hu-nak adott interjújában a politikai teoretikus többek között kifejti, hogy Európában a bal-jobb ellentétet meghaladta Európa, mint új szintézis. Meglátása szerint szükségszerű volt, hogy erre megjelenjen egy antiliberális, EU-kritikus reakció, amely nem is baj, mert ezzel tud a vita továbblendülni – éppen egy magasabb szintézis felé.

Mint mondja, „eleve nem szeretem ezt a fogalmat, beszéljünk úgynevezett populistákról. Tény, hogy az úgynevezett populisták nagyon nagy szívességet tesznek nekünk, mert nagyon pontosan rámutatnak a jelenlegi európai politika problémáira. Én mindig azok közé tartoztam, akik elutasították az olcsó jajongást a populistáktól. Álljunk csak meg egy percre, és nézzük a dolgokat nyugodtan:

Amikor Boris Johnson azt mondja, hogy ki akar lépni az EU-ból, mert az EU-ban nincs demokratikus kontroll, igaza van.

Teszem hozzá: sajnos, igaza van. Az nem megoldás, hogy minden vitát azonnal egyesek elnyomnának a populizmus vádjával. Mint rajnai katolikus, én csak azt tudom mondani: aki másra egy ujjal mutat, mutasson magára hárommal. Amíg az EU önmagában nem találja meg a hibákat, felesleges a populistákra mutogatnia, akik viszont nagyon sokszor pontosan látják, mi a baj a jelenlegi EU-val.”

Elmondása szerint a jelenleg EU-val az a baj, hogy „nem tudjuk, ki dönt, és nem látjuk, miként lennének a döntésekbe bevonva a polgárok. Max Weberrel kérdezem: tudjuk, hogy hol és kiknél van a hatalom az EU-ban? Ameddig az EU nem ad ezen kérdésekre válaszokat – mert például a posztokat háttér-megállapodásokban osztogatják ki –, a populistáknak igenis igazuk lesz, ha a demokratikus deficitre rámutatnak.

Nem a populistákat kell ezért szidni, hanem az EU-n belül a demokráciát növelni, a polgároknak több és közvetlenebb beleszólási jogot biztosítani.

Hangsúlyozza, hogy soha nem mondta, hogy ne lehetne igazuk a populistáknak.

Kapok is ezért eleget liberális barátaimtól! Én Carl Schmitt-tel vagyok: az ellenséget meg kell érteni. Akik a populistákat EU-ellenesnek írják le, semmit se értettek meg belőlük. [...] A populisták nem EU-ellenesek, hanem antiliberálisok. Orbán vagy Salvini nincs az Európai Unió ellen, ők a liberalizmus, a liberális demokrácia ellen vannak.

Végezetül pedig arra a kérdésre, miszerint miért nem látja ezt a mainstream közvélemény, kifejti, hogy „mert egyszerűbb az EU-ellenességgel hadakozni. Ha Orbán vagy Salvini antiliberalizmusát nézzük, akkor rákényszerülünk, hogy számos ponton tényleg kétségbe vonjuk a liberalizmust. Kellemetlen kérdések jönnek elő. Kinek használ egyáltalán a liberalizmus? Kinek az érdekét képviseli a liberalizmus? Biztos, hogy a többség érdeke egy liberális gazdaság- és társadalompolitika? Ha az EU-ellenességgel harcolunk, nem kell konfrontálódnunk ilyen kérdésekkel.”

A teljes interjú ITT olvasható!

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Vírushíradó

Vírushíradó

Meghaladta az 5,5 milliót világszerte az igazolt fertőzöttek száma.

Nem adott igazat az újságíróknak az Emberi Jogok Európai Bírósága

A parlamenti működés zavartalanságának biztosítása és a képviselők jogainak védelme ugyanis legitim korlátozási indok.

Így bukott el az közös európai hadsereg terve egy szemfüles francia képviselőn

Így bukott el az közös európai hadsereg terve egy szemfüles francia képviselőn

Európai Unióval foglalkozó cikksorozatunkban megpróbáljuk bemutatni az államszövetség születését, történetét, működését, és mérlegre helyezni előnyeit és hátrányait. Második részben azt mutatjuk be, hogyan bukott meg az az uniós hadsereg hatvan évvel ezelőtt, ami miatt az egész szervezet eredetileg megszületett.

Egyre több olasz tartományban nem regisztrálnak új beteget

A halottak huszonnégy óra alatti emelkedése az egymást követő harmadik nap száz alatt maradt.

Most lenne itt az ideje a bocsánatkérésnek

Most lenne itt az ideje a bocsánatkérésnek

A sokat kritizált koronavírus-törvény ugyanis emberéletek ezreit mentette meg.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére