Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Akár tízmillió forintos pénzbírságot is lehet kapni mûanyag zacskó miatt

Tóth Dalma

2017.08.28. 15:15

Aki mûanyag zacskót gyárt, árusít vagy használ, azt akár négy év börtönbüntetéssel vagy 40 ezer dolláros - tízmillió forintos - pénzbírsággal sújthatják Kenyában.
NAIROBI, 15:15

Aki műanyag zacskót gyárt, árusít vagy használ, azt akár négy év börtönbüntetéssel vagy 40 ezer dolláros – tízmillió forintos – pénzbírsággal sújthatják Kenyában.

Az afrikai országban hétfőn életbe lépett a világ legszigorúbb műanyagzacskó-ellenes törvénye. Kenya így csatlakozott ahhoz a több mint negyven országot számláló csoporthoz, ahol betiltották, korlátozzák vagy különadóval sújtják az egyszer használatos műanyag zacskókat. Ezek közé az országok közé tartozik többek között Franciaország, Ruanda, Kína és Olaszország is.

A műanyag zacskók nagy része az óceánba kerül, ahol megfojtja a teknősöket és a tengeri madarakat, valamint megtölti hulladékkal a delfinek és bálnák gyomrát, mígnem azok éhen halnak.

Ha így folytatjuk tovább, akkor 2050-re több műanyag szemét lesz az óceánban, mint hal"

– mondta Habib El-Habr tengerihulladék-szakértő, aki az ENSZ Környezetvédelmi Programjával (UNEP) működik együtt Kenyában.

A szakember szerint a műanyag zacskók, amelyeknek lebomlási ideje 500 és 1000 év között mozog, az emberi táplálékláncba is bekerülnek a halak és egyéb állatok révén.

A nairobi vágóhidakon előfordult, hogy az emberi fogyasztásra szánt tehenek egy részének gyomrából húsz műanyag zacskót távolítottak el.

A hétfőn életbe lépett törvény értelmében a kenyai hatóságok feltartóztathatnak bárkit, akinél műanyag zacskót látnak. Judy Wakhungu környezetügyi miniszter szerint azonban első körben csak a gyártókat és a beszállítókat veszik célba.

Vannak ellenérdekeltek

Tíz év alatt harmadik nekifutásra sikerült elfogadtatni a törvényt Kenyában, és nem mindenki örül a fejleményeknek. Samuel Matonda, a kenyai gyártók egyesületének szóvivője szerint a törvény életbelépésével 60 ezer munkahely szűnik meg és 176 gyártó kénytelen bezárni. Kenya a térség egyik jelentős műanyagzacskó-szállítója.

A helyi élelmiszerláncok, köztük a kenyai Nakumatt és a francia Carrefour már elkezdtek vászonszatyrokat kínálni a vásárlóiknak.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére