Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Ahelyett, hogy söröznének, egymást szapulják a csehek

Bokor Gábor

2017.05.11. 20:58

Tovább folytatódik a belpolitikai káosz Csehországban azután, hogy Bohuslav Sobotka miniszterelnök a múlt héten bejelentette, lemond a kormány. Késõbb meggondolta magát, azonban ez nem oldotta meg a helyzetet. Milos Zeman államfõ már az alkotmánybírósághoz fordul.
PRÁGA, 20:58

Tovább folytatódik a belpolitikai káosz Csehországban azután, hogy Bohuslav Sobotka miniszterelnök a múlt héten bejelentette, lemond a kormány. Később meggondolta magát, azonban ez nem oldotta meg a helyzetet. Milos Zeman államfő már az alkotmánybírósághoz fordul.

Bohuslav Sobotka szociáldemokrata cseh miniszterelnök három évvel ezelőtti beiktatása óta feszült a hangulat közte és Milos Zeman államfő között. Egyikőjük sem rejtette véka alá soha, hogy nem bírják egymást. Azóta, hogy Sobotka bejelentette, hogy lemond a cseh kormány, rendszeresek a korántsem barátságos üzengetések kettejük között. Sobotka lemondása mögött azonban nem Zeman állt, hanem az, hogy nem tudja tovább elviselni kormányában Andrej Babis kormányfőhelyettest, pénzügyminisztert, a koalíciós partnerpárt ANO elnökét, akit adócsalással vádolnak.

Sobotka döntése mögött az is áll, hogy Babis nem tudta tisztázni magát a vádak alól és nem csitult a körülötte kialakult botrány. Csehországban az ősszel lesznek választások, ahol mégis Babisnak van a legtöbb esélye.

Jedno pivo, prosim!

Milos Zeman szerda estére hívott össze egy találkozót a koalíciós pártok vezetőivel, ahol meg akarta vitatni, hogy is lehetne megoldani a jelenlegi válságot. Bohuslav Sobotka azonban nem bírta megállni, hogy ne rúgjon bele egy Zemanba, ugyanis egyszerű figyelemelterelésnek minősítette a találkozót. 

A miniszterelnök azt nehezményezte, hogy Zeman azután hívta össze a találkozót, hogy ő kétnapos munkalátogatásra Luxemburgba utazott. A kormányfő szerint Zeman szándékosan választotta meg így a találkozó időpontját.

Az elnöknek is be kellene tartania a játékszabályokat, és menesztenie kellene Andrej Babis pénzügyminisztert"

 – mondta Luxemburgban Bohuslav Sobotka.

Kötélhúzás

Úgy tudni, hogy Zeman két lehetőséget vázolt fel a koalíciós pártvezetőknek. Az egyik az, hogy  előrehozott parlamenti választást tartanak, a másik pedig az, hogy a jelenlegi kormánykoalíció folytatja munkáját egy új kormánnyal, amelynek sem Sobotka, sem Babis nem lenne tagja.

Az előrehozott választást a pártok elutasították, a második javaslatot az összes párt vezetése vitára bocsátaná.

A miniszterelnök nem hagyta abba a sivalkodást és a cseh újságíróknak a luxemburgi sajtótájékoztatón kifejtette, hogy véleménye szerint Zeman azért hozakodott elő ezekkel a forgatókönyvekkel, hogy elterelje a figyelmet a probléma lényegéről: a pénzügyminiszter súlyos problémáiról, illetve saját kötelességéről, hogy menesztenie kellene Babist.

Bár javaslatom Babis leváltására péntek óta az elnöki hivatalban van, az államfő mindeddig nem hagyta jóvá. (...) Nem kellene újabb forgatókönyvekkel előállnia. Ez nem más, mint figyelemelterelés a kötelességeiről" 

– fogalmazott Sobotka.

A cseh képviselőház szerda délután hívott össze egy rendkívüli ülést, ahol Babis ügyeivel foglalkoztak. Végül határozatban szólították fel Milos Zemant, hogy menessze a pénzügyminisztert.

Az államfő csütörtök délelőtt jelezte, hogy az alkotmánybírósághoz fordul, mivel azt akarja, hogy a testület tisztázza, köteles-e a köztársasági elnök minden esetben meneszteni azt a minisztert, akinek felmentését a kormányfő javasolja. Zeman bejelentette, úgy dönt majd, ahogy az alkotmánybíróság javasolja.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére