Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Aggódnak az olaszok a dél-tiroli németek osztrák állampolgársága miatt

Bertha László

2017.12.18. 14:58

Fenntartással fogadta az olasz politika az új osztrák kormány bejelentését, miszerint osztrák állampolgárságban kívánja részesíteni az olaszországi Alto Adige tartomány német ajkú lakosságát.
BÉCS/RÓMA, 14:58

Fenntartással fogadta az olasz politika az új osztrák kormány bejelentését, miszerint osztrák állampolgárságban kívánja részesíteni az olaszországi Alto Adige tartomány német ajkú lakosságát.

Az Il Messaggero című római napilap szerint Ausztria bejelentése „anakronisztikus, jogilag nem megalapozott, és politikai revansnak számít a szabad és határok nélküli Európában”. Az újság hangsúlyozta, hogy a kétnyelvű Alto Adige lakosai már száz éve olasz állampolgárok.

Az Osztrák Néppárt (ÖVP) és az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) új koalíciós kormányának tervei szerint az észak-olaszországi Alto Adige (az egykori Dél-Tirol, melyet az első világháború után csatoltak Ausztriától Olaszországhoz) német ajkú lakosai osztrák állampolgárságot, így útlevelet is kaphatnának.

A dél-tiroli német anyanyelvű közösségről van szó, amely elsősorban a közigazgatásilag önálló státuszú Bolzano (Bozen) térségében él. Itt a több mint félmilliós lakosságnak mintegy 70 százaléka német ajkúnak vallja magát. Az osztrák állampolgárságban azonban a rétoromán nyelv egyik dialektusát beszélő ladinok is részesülhetnének. Ausztriában jelenleg nem engedélyezett a kettős állampolgárság, Olaszországban azonban igen – írja az MTI.

Mario Giro külügyminiszter-helyettes emlékeztetett arra, hogy a dél-tiroliak osztrák állampolgárságát már Jörg Haider, az FPÖ néhai – tragikus körülmények között elhunyt – vezetője is felvetette, eredmény nélkül. Giro hozzátette, Róma továbbra is baráti párbeszédre törekszik Béccsel, abban a reményben, hogy az osztrák politika „nem válik európai modellé”. Mario Giro szerint Ausztria – korábbi bejelentéseivel szemben – a Brenner-hágót sem zárja le, mivel az olasz határ biztonságos, migránsok "Szlovákiából és Csehországból érkeznek Ausztriába, nem Olaszországból".

Sandro Gozzi, az európai uniós ügyekkel foglalkozó olasz államtitkár Twitter-oldalán azt írta, hogy az új osztrák kormánynak is tiszteletben kell tartania az európai migrációs politikát és a menedékkérők áthelyezését.

Antonio Tajani az olasz köztelevíziónak úgy nyilatkozott, „fontos, hogy az osztrák kormányprogram ne írja elő az Öxitet, vagyis az EU-ból való kilépést.” Hozzátette, hogy Sebastian Kurz osztrák kormányfőt Brüsszelbe várják. Tajani szerint a dél-tiroliak osztrák állampolgársága nem az enyhülést szolgálná.

Heinz-Christian Strache, az FPÖ vezetője egy tavalyi interjúban úgy fogalmazott, hogy Dél-Tirolnak meg kell adni az önrendelkezés lehetőségét, hogy az ott élők eldönthessék: Olaszországhoz vagy Ausztriához szeretnének tartozni.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére