Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Afrikában egyre égetőbb probléma a keresztények ellen irányuló erőszak

Tóth Dalma

2019.06.14. 12:08

Egyre több szó esik a keresztények ellen irányuló erőszakról. A Nyugat bármennyire is igyekszik a kereszténység Európára gyakorolt hatását eljelentékteleníteni, még a német média is felfigyelt a keresztények elleni támadások számának növekedésére. Ezúttal a Deutsche Welle számolt be arról, hogy Afrikában mekkora problémát jelent ez.
Afrika az a kontinens, ahol a keresztények elleni erőszak növekszik

mondta Dieudonne Nzapalainga bíboros a DW-nek. A keresztények közül a legtöbb támadás a katolikusokat éri, de a többi irányzat hívőit sem kímélik. Nemcsak az egyház hivatalos képviselői, de a hívők sincsenek biztonságban.

Azt tapasztaltuk, hogy nemcsak Afrikában, hanem a világon mindenhol nő az erőszak... És néhány országban Isten népe a célpont

– folytatta.

Az erőszak szóban és fizikailag is megnyilvánulhat. Előfordul, hogy a keresztények csak fenyegető üzeneteket kapnak és provokálják őket, de sokukat bántalmazzák, elrabolják, meggyilkolják.

Vigyáznunk kell arra, hogy ne essünk csapdába

– tette hozzá a bíboros, utalva arra, hogy az erőszakra nem megoldás az erőszak.

Fotó: AFP

Májusban több eset is nagyobb visszhangot kapott a sajtóban. A Közép-afrikai Köztársaságban lefejeztek egy 77 éves spanyol apácát, aki már évtizedek óta lányokat tanított varrni, valamint arra készítette fel őket, hogy jobb életük lehessen. A nő brutálisan megcsonkított holttestére abban az épületben találtak rá, ahol oktatott. Mozambikban egy 34 éves atyát késeltek halálra. Idén ő a tizedik pap, akit meggyilkoltak a világon. A tíz esetből hét Afrikában történt. Az elkövetők személyéről nincs információja a hatóságoknak. Nigériában egy evangélikus papot és a lányát rabolták el ismeretlenek. Burkina Faso északi részén 5 embert gyilkoltak meg egy protestáns templom elleni támadásban április végén. Az áldozatok között volt a pap és két fia is. Május közepén pedig számos hívővel végeztek egy szertartás során. A pap az oltáron vesztette életét.

A keresztények ezért egyre jobban félnek. A támadások miatt sokan azon gondolkodnak, hogy egyáltalán járjanak-e templomba.

Azon gondolkodunk, hogy menjünk-e templomba. De amint belépek, elönt a bizalom és imádkozok Istenhez – mondta egy nő.

Tavaly 4305 keresztényt öltek meg a hite miatt, ebből csak Nigériában 3731 embert. A meggyilkoltak száma már hat éve folyamatosan emelkedik. 2017 novembere és 2018 októbere közt megölt keresztények száma 3066-ról 4305-re nőtt, ami 40 százalékos emelkedést jelent.

Az Egyesült Királyság májusban tett közzé egy beszámolót, miszerint a világ egyes régióiban a keresztényüldözés mértéke közel áll a népirtás fogalmában leírt mértékhez. A 2019. május 2-án megjelent első, időszaki beszámoló szerint a „világ egyes térségeiben az üldözés mértéke és természete majdhogynem megfelel a népirtás ENSZ által elfogadott definíciójának”. Úgy vélik, hogy világszinten – amennyiben az úgynevezett gazdasági üldöztetést, a munkalehetőség, valamint a lakhatás elutasítását is beleértjük – háromból egy személy, bármilyen legyen a vallása, üldözésnek van kitéve, s „az esetek túlnyomó többségében (80 százalék) az inzultált személyek keresztények”.

Magyarország már korábban érzékelte ezt a problémát, ezért 2016-ban elsőként indított programot az üldözött keresztények megsegítésére. A kormány a Hungary Helps programhoz szövetségeseket keres a keresztények üldözése elleni harcban.

OLVASTAD MÁR?

KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Zsugorodnak a madarak a klímaváltozás miatt

Zsugorodnak a madarak a klímaváltozás miatt

Az éghajlat melegedése miatt csökken a madarak testmérete, miközben nő a szárnyfesztávolságuk – derült ki a témában készített eddigi legnagyobb tanulmányból.

„A migráció a legnagyobb biztonsági kihívás Európában”

„A migráció a legnagyobb biztonsági kihívás Európában”

A migráció a legnagyobb biztonsági kihívás Európában, illetve az, hogy a Nyugat-Balkánra nem hárul kellő figyelem – jelentette ki Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára és miniszterhelyettes Pozsonyban ahol beszédet mondott az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) éves miniszteri konferenciáján csütörtökön.

Győri késelés: a 17 éves támadó a tanári székben ülve várta meg a rendőröket

Késelés történt egy győri iskolában: egy diák többször megszúrt egy tanárnőt csütörtök délben. A rendőrség az ügyben emberölési kísérlet gyanúja miatt indított nyomozást. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) azt közölte, hogy kész minden támogatást megadni a tanárnőnek és az érintett szakképzési intézménynek. Az M1-nek a diák osztálytársai azt nyilatkozták, hogy a késelő lobbanékony természetű.

Továbbra is az Szegedi Tudományegyetem a legzöldebb magyar felsőoktatási intézmény

Továbbra is a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) a legzöldebb felsőoktatási intézmény Magyarországon, a fenntarthatósági szempontok alapján készült GreenMetric világrangsorban a 74. helyen végzett – tájékoztatta az SZTE közkapcsolati igazgatósága csütörtökön az MTI-t.

Magyarország hatékony uniós fellépést szorgalmaz a pénzmosás és a terrorizmus ellen

Magyarország hatékony uniós fellépést szorgalmaz a pénzmosás és a terrorizmus ellen

A pénzmosás és a terrorizmus elleni egységes és hatékony fellépés az Európai Unió minden tagállamának közös érdeke, de Magyarország továbbra sem támogatja a hatáskörök indokolatlan elvonását a nemzeti hatóságoktól – hangsúlyozta Varga Mihály az EU pénzügyminisztereinek (Ecofin) csütörtöki ülésén a tárca közleménye szerint. A tárcavezető szerint egy újabb, uniós intézmény létrehozása előtt tisztázni kell annak szerepét és azt, hogy valós megoldást jelentene-e az európai polgárok biztonságának javítására.

Úgy növekszik a magyar gazdaság, hogy már az IMF sem győzi prognózisokkal

Az IMF tovább javította Magyarország idei és jövő évi gazdasági bővülésére vonatkozó előrejelzését: a 2019-est 4,9 százalékra, a 2020-ast pedig 3,5 százalékra emelte a novemberben várt 4,6 és 3,3 százalékról.

Elveszik az osztrák állampolgárságot az Iszlám Állam terroristájától

Az Iszlám Állam terroristája, Azad G. elveszíti osztrák állampolgárságát – jelentette be határozatát a bécsi főpolgármesteri hivatal csütörtökön. A döntés még nem jogerős.

Nem bírnak magukkal, Merkelék ismét a betelepítési kvótákhoz nyúlnának

Nem bírnak magukkal, Merkelék ismét a betelepítési kvótákhoz nyúlnának

Annak ellenére, hogy a kötelező szót nem használják a nyilvánosságra hozott dokumentumban, egyértelmű, hogy a rendszer minden uniós országra kötelező érvényű lenne.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére