Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Afrika régóta nem látott üzemanyaghiánnyal küzd

888.hu

2022.06.23. 11:25

Ez a bravúr úgy jött össze, hogy ott találhatóak meg a világ legnagyobb olajtartalékai, a kontinens mégsem képes folyamatosan finomítani az összes nyersolajat.

 

Az afrikai kontinens 125,3 milliárd hordó bizonyított nyersolajkészletnek ad otthont, a lista élén Líbia, Nigéria és Algéria áll.

 

A földrész meglévő finomítói közül azonban sokan teljesen leálltak, vagy csökkentett kapacitással finomítják az olajat.

Dél-Afrika esetében a Sapref finomító jelentette be februárban, hogy márciusra felfüggeszti a finomító teljes működését, és a létesítmény és eszközeinek értékesítésére törekszik. Leállítása előtt márpedig ez adta a dél-afrikai olajfinomítás 35 százalékát. A CITAC afrikai energetikai tanácsadó cég szerint a dél-afrikai olajimport a következő évben várhatóan meg fog háromszorozódni.

 

Az országban rekordmagasan vannak az üzemanyagárak, a közgazdászok további áremelkedésre számítanak az elkövetkező hónapokban, ami az üzemanyagárak literenkénti 30 dél-afrikai rand (1,89 dollár/liter – 7,14 dollár/gallon) emelkedését eredményezné. A drágulás miatt Gwede Mantashe, Dél-Afrika ásványi nyersanyagokért és energiáért felelős minisztere egy június 15-i parlamenti ülésen jelentette ki, hogy Dél-Afrika vizsgálja az orosz olajvásárlás lehetőségét is.

 

Gwede Mantashe (Photo by GUILLEM SARTORIO / AFP)

 

Líbiában az olajkitermelés szinte teljesen leállt a 2022 februárja óta tartó politikai válság következtében. Az ország ugyanis leállította az olajmezőit, kikötőit és exporttermináljait is, hogy lemondásra kényszerítse a Bashagha-párti erők Abdul Hamid Dbeibah kormányát. Ez pedig napi 60 millió dollár olajbevételtől fosztotta meg Líbiát.

 

Fadi Mitri, a Puma Energy afrikai üzemanyag-forgalmazó csoport vezetője a Bloombergnek azt mondta:

 

Az indiai és közel-keleti finomítók, amelyek korábban a szubszaharai és kelet-afrikai országokat látták el, ma már az európai szabályozatlan piacok felé terelik szállítmányaikat, ahol vonzóbb áron tudnak értékesíteni.”

 

 

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére