Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Abbász: "Trump komolyan megoldást akar találni a palesztin kérdésre"

888.hu

2017.05.03. 22:58

Izrael és a palesztinok együttmûködését sürgette Donald Trump amerikai elnök szerdán Washingtonban a Mahmúd Abbász palesztin elnökkel folytatott tárgyalásai után.
WASHINGTON, 22:58

Izrael és a palesztinok együttműködését sürgette Donald Trump amerikai elnök szerdán Washingtonban a Mahmúd Abbász palesztin elnökkel folytatott tárgyalásai után.

Az amerikai és a palesztin elnök először találkozott és tárgyalt egymással. A mintegy egyórás megbeszélés után Donald Trump és Mahmúd Abbász közös sajtóértekezletet tartott, amelyen mindketten rövid nyilatkozatot tettek – írta az MTI.

Donald Trump leszögezte: kormánya mindenképpen tető alá akarja hozni a palesztin-izraeli békemegállapodást és elkötelezett abban, hogy palesztinokkal és izraeliekkel együtt dolgozzon a megállapodás kimunkálásában.

A palesztinoknak és izraelieknek együtt kell működniük"

– hangsúlyozta az amerikai elnök. Hozzátette: fontosnak tartja a gyűlöletkeltő megnyilvánulások felszámolását.

Mahmúd Abbász – aki arab nyelven, tolmács segítségével fejtette ki álláspontját – azt kérte az amerikai elnöktől, hogy vállaljon szerepet az igazságos béke megteremtésében. A palesztin elnök leszögezte: a békemegállapodás alapja csakis az 1967-es határok között megvalósítandó kétállami megoldás és a megszállt palesztin területeken folytatott izraeli telepítési politika megszüntetése lehet. Ezt "stratégiai döntésnek" nevezte.

Abbász a béke új lehetőségét látta Trump elnök elszántságában. Szólt arról is, hogy hite szerint a palesztinok és az izraeliek képesek lesznek megállapodni az olyan, eddig vitatott kérdésekben, mint az izraeli börtönökben fogva tartott palesztinok sorsa, vagy a palesztin menekültek visszatérésének ügye.

Mahmúd Abbász megerősítette: a palesztinok elismerik Izrael Államot, jogát a létezésre. Kijelentette, hogy gyermekeiket és unokáikat a béke kultúrájára nevelik.

A palesztin elnök nyilatkozata után az amerikai elnök "visszavette" a szót, és emlékeztetett: korábban megbeszéléseket folytatott Benjamin Netanjahu izraeli kormányfővel is, s erre alapozza meggyőződését, miszerint izraeliek és palesztinok újrakezdik a béketárgyalásokat. Trump azt is leszögezte: bár a palesztin-izraeli béke megteremtése nem egyszerű, de mégsem lesz olyan nehéz, mint azt sokan vélik, mert mindkét félben megvan az akarat a megállapodásra.

A sajtóértekezleten nem lehetett kérdéseket feltenni, csak a két politikus nyilatkozata hangzott el. Nem részletezték, hogy a Fehér Házban folytatott tárgyalásokon milyen konkrét kérdéseket vitattak meg.     

Kedden este, egy neve elhallgatását kérő kormányzati tisztségviselő azt nyilatkozta az AP amerikai hírügynökségnek, hogy a tárgyalásokon Trump ígéretet tesz a palesztinoknak nyújtandó gazdasági segítségre. Herbert McMaster, nemzetbiztonsági főtanácsadó pedig az izraeli függetlenségi nap alkalmából rendezett ünnepségen Washingtonban azt fejtegette, hogy Trumpnak

nincs ideje ideológiai vitákra, gyakorlatias, és szakítani akar az eddigi kudarcos közel-keleti politikával".

Donald Trump két és fél hónappal azt követően fogadta Mahmúd Abbászt, hogy – szintén a Fehér Házban – tárgyalt Benjamin Netanjahu izraeli kormányfővel. Abbász közben Ramallában egymás után fogadta az amerikai kormányzat tisztségviselőit: Mike Pompeo CIA-főnököt és Jason Greenblattot, Trump közel-keleti különmegbízottját. Abbász már a Trumppal folytatott tárgyalások előtt hangsúlyozta, hogy az új amerikai kormányzat

komolyan megoldást akar találni a palesztin kérdésre".

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

A rendőrség megakadályozott egy július 4-i tömeges lövöldözést Virginia állam fővárosában

A richmondi rendőrség megakadályozott egy július 4-i tömeges lövöldözést Virginia állam fővárosában, miután egy állampolgári bejelentés nyomán több embert letartóztattak, és számos fegyvert lefoglaltak – áll a helyi hatóságok szerdai nyilatkozatában, amely további részleteket azonban nem tartalmazott.

A FINA elnöke köszönetet mondott Orbán Viktornak

A FINA elnöke köszönetet mondott Orbán Viktornak

„Az egész FINA-család nevében” köszönő levelet írt Orbán Viktor miniszterelnöknek Husszein al-Musszalam, a vizes sportokat tömörítő nemzetközi szövetség (FINA) elnöke a 19. FINA világbajnokság sikeres magyarországi megrendezéséért – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke szerdán.

Foglalkozunk nőügyekkel: Fiút nevelni

Foglalkozunk nőügyekkel: Fiút nevelni

A 888 podcastjának vendége: Bohár Tünde, a Megafon munkatársa.

Sopánkodhatnak a baloldali politikusok: az EP az atomenergiát is fenntartható energiaforrásnak minősítette

Az Európai Parlament (EP) elutasította az úgynevezett taxonómia rendelet kiegészítése elleni indítványt, mely megakadályozta volna, hogy a gáz- és atomenergia-ágazatok bizonyos tevékenységei környezeti szempontból fenntarthatónak minősüljenek, ezzel mindkét energiahordozó biztonságos és tiszta energiaforrás minősítést élvezhet – közölte az uniós parlament szerdán.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére